15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTrupe israeliene in Liban

Trupe israeliene in Liban

Trupe israeliene au inaintat un kilometru pe teritoriul Libanului, pentru a impiedica Hezbollah sa ocupe pozitii in acest perimetru, a declarat ieri un militar israelian de rang inalt, in fata Comisiei de Afaceri Externe si de Aparare a Knessetului, a scris ieri cotidianul „Haaretz”. Ministrul israelian al Apararii, Amir Peretz, declarase mai devreme ca unul dintre obiectivele operatiunii militare din ultimele zile este stabilirea unei zone-tampon in sudul Libanului. Ierusalimul a primit insa cu rezerve ideea unei noi forte internationale la frontiera libanezo-israeliana. Un inalt oficial din Ministerul de Externe a declarat ca o discutie pe aceasta tema este „prematura”.
Cotidianul „Yediot Aharonot” estima ieri ca, dupa sase zile de ofensiva, capacitatea de lupta a Hezbollah a fost distrusa in proportie de 25 la suta, dar pentru a aduce gruparea in colaps distrugerile ar trebui sa atinga 50-60 la suta. Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat ieri ca miscarea sa si-a mentinut capacitatea de lupta. Noi tiruri de rachete au fost lansate ieri asupra nordului Israelului. Haifa a fost din nou lovita, una dintre rachete cazand chiar asupra unei case din centrul orasului. Au mai fost lovite Tiberias, Safed, Acra. Pentru prima data de la inceperea ostilitatilor, au cazut rachete si pe Inaltimile Golan, la granita cu Siria.
Duminica seara, tarziu, rachete au cazut si la Nazareth si Afula, punctele cele mai sudice atinse.
Fortele israeliene au continuat ieri bombardamentele asupra unor obiective din Liban, lovind, intre altele, portul din Beirut, Baalbek si o portiune din autostrada Beirut-Damasc.
Dupa inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, ieri a sosit la Beirut si premierul francez, Dominique de Villepin. Ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, a declarat ieri ca Uniunea Europeana nu mai poate sa „priveasca si sa se lamenteze”, ci trebuie sa actioneze pentru solutionarea crizei din Orientul Mijlociu.
Politia israeliana a dejucat ieri un atentat sinucigas in centrul Ierusalimului, arestand in apropiere de Poarta Jaffa un suspect palestinian, in varsta de 25 de ani, asupra caruia a fost gasita o bomba continand cinci kilograme de explozibil.

Cele mai citite

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Sparta Praga a obținut prima victorie în UEFA Champions League după 21 de ani

După o pauză de peste două decenii, Sparta Praga a înregistrat o victorie răsunătoare în faza principală a UEFA Champions League, câștigând meciul cu...

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...
Ultima oră
Pe aceeași temă