20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTrump s-ar putea întâlni cu Merkel înainte de summitul G20

Trump s-ar putea întâlni cu Merkel înainte de summitul G20

Președintele Statelor Unite, Donad Trump, și cancelarul german Angela Merkel ar urma să aibă o întrevedere, înainte de summitul G20 care va avea loc săptămâna aceasta de la Hamburg, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului german, potrivit AFP, informează Agerpres.

„O întrevedere cu președintele american este preconizată să aibă loc înainte să înceapă summitul G20, foarte probabil joi la începutul serii”, a declarat pentru presă Steffen Seibert.

Summitul principalelor state dezvoltate și emergente se va desfășura vineri și sâmbătă la Hamburg și se anunță una dintre dintre cele mai conflictuale reuniuni internaționale de acest tip din ultimii ani. Disensiunile dintre cancelarul federal german și președintele american sunt vizibile mai ales în ceea ce privește lupta împotriva încălzirii climatice, comerțul și cheltuielile militare.

În privința schimbărilor climatice, „dezacordul (cu SUA) este unul notoriu și nu ar fi o rușine să ascundem acest lucru. În orice caz, eu nu o voi face”, a declarat Angela Merkel săptămâna trecută în timpul unui discurs susținut în camera deputaților.

Cu această ocazie, Merkel a lansat noi critici la adresa lui Donald Trump. Ea a atenționat împotriva principiului „fiecare pentru sinele național” și a estimat că niciuna dintre provocările internaționale „nu cunoaște frontiere și de aceea, astăzi mai mult ca oricând, cei care cred că pot rezolva problemele lumii prin protecționism și izolaționism comit o mare eroare”.

Germanii sunt îngrijorați de posibilitatea ca summitul G20 să eșueze și să nu poată fi publicată o declarație comună la finalul lucrărilor de sâmbătă, din cauza refuzului SUA de a subscrie la acordul de la Paris privind clima sau de a condamna explicit protecționismul. La rândul său, liderul american s-a plâns de cheltuielile militare reduse ale Germaniei în cadrul NATO, afirmând că Berlinul datorează bani SUA.

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...
Ultima oră
Pe aceeași temă