7.8 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialTrofeul Calităţii. Irina Jianu a ajuns în Penitenciarul Bacău

Trofeul Calităţii. Irina Jianu a ajuns în Penitenciarul Bacău

 Fostul inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, condamnată definitiv la şase ani de închisoare în dosarul “Trofeul calităţii”, a ajuns, marţi, în Penitenciarul Bacău, după cinci zile petrecute în arestul preventiv al Poliţiei Judeţene Bacău, potrivit Mediafax.

Autorităţile judiciare băcăuane au decis, marţi, transferarea fostului inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, din Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bacău în Penitenciarul Bacău, acolo unde urmează să-şi ispăşească cei şase ani de închisoare la care a fost condamnată definitiv în dosarul “Trofeul calităţii”, în care a fost condamnat şi fostul premier Adrian NĂstase, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mutarea Irinei Jianu a fost făcută după ce IPJ Bacău a primit în original mandatul de executare a pedepsei emis de către Tribunalul Bucureşti, instanţa care a condamnat-o pe fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii din guvernarea Năstase.

“În cursul zilei de astăzi (n.r. – marţi), Irina Jianu a ajuns în Penitenciarul Bacău pentru ispăşirea pedepsei. Ca orice persoană privată de libertate încarcerată în sistemul penitenciar, va fi izolată, timp de 21 de zile, reprezentând perioada de carantină. Ulterior, va fi integrată în programul normal de detenţie, nu înainte ca o comisie specială din cadrul penitenciarului să-i stabilească regimul de deţinere în funcţie de pedeapsa pe care o are de executat”, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bacău, Adrian Novac.

Iniţial, Irina Jianu a ajuns în arestul IPJ Bacău, în 21 iunie, după ce a fost ridicată de către poliţişti de la un imobil din localitatea băcăuană Mărgineni, la mai puţin de o zi de când a fost dată în urmărire, nefiind de găsit la domiciliu.

Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii din guvernarea Năstase a rămas în arestul Poliţiei Bacău timp de cinci zile, până când poliţiştii au primit originalul mandatului de executare a pedepsei astfel încât aceasta să poată fi transferată în Penitenciarul Bacău.

Primii inculpaţi în acest dosar care au ajuns în arest sunt soţii Ioana şi Bogdan Popovici, care s-au prezentat, în cursul nopţii de 20 iunie, în arestul Poliţiei Capitalei, după ce au fost condamnaţi definitiv de instanţa supremă la cinci şi, respectiv, şase ani de închisoare în dosarul “Trofeul calităţii”.

Alţi doi inculpaţi în dosarul “Trofeul calităţii”, Mihai Cristian Vasile şi Diana Gasparovici, care au primit pedepse definitive cu închisoare, nu au ajuns încă în arest.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare cu executare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi după ispăşirea pedepsei. În cazul acesteia, Completul de cinci judecători a înlăturat sporul de un an de închisoare dispus în prima decizie.

Soţii Ioana şi Bogdan Popovici au fost condamnaţi definitiv de instanţa supremă la cinci şi, respectiv, şase ani de închisoare în dosarul “Trofeul calităţii”.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, fiindu-i astfel redusă pedeapsa iniţială cu un an.

Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, Marina Ioana Popovici a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, iar soţul acesteia, Bogdan Popovici, va executa şase ani de închisoare.

Fostul premier Adrian Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat, după ce miercuri seară a încercat să se sinucidă, împuşcându-se în gât în timp ce poliţiştii se aflau la locuinţa sa din Zambaccian pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei.

 

Cele mai citite

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....
Ultima oră
Pe aceeași temă