3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialTriumful violentei la Cannes

Triumful violentei la Cannes

» Regizorul Michael Haneke, un obisnuit al festivalului din sudul Frantei, a castigat duminica seara trofeul Palme d’Or la Cannes intr-o ceremonie care nu le-a rezervat mari surprize invitatilor.

» Strazile Cannes-ului erau aproape pustii ieri, in jurul pranzului, multi dintre invitati si jurnalisti pregatindu-se sa urmareasca ceremonia de decernare a premiilor din fata televizoarelor de acasa.

» Nici pe covorul rosu nu a fost aglomeratie de staruri. La inceperea galei se cam stia deja cine e in carti pentru premiile importante, dat fiind ca lipseau Tarantino, Almodovar, Lars von Trier, Ken Loach si multi altii.

Ceremonia de la sala lumière a fost prezentata, pentru al treilea an consecutiv, de actorul Eduard Baer si a fost marcata de cateva momente memorabile: Terry Gilliam, invitat pe scena pentru a oferi Premiul de regie, a tinut un discurs de multumire, prefacandu-se ca nu intelege pentru ce a fost chemat; lacrimile sotiei castigatorului Michael Haneke (foto) si huiduielile incasate de cateva filme castigatoare, precum "Spring Fever", al chinezului Lou Ye (Premiul pentru Scenariu), si "Kinatay", al lui Brillante Mendoza (Premiul pentru Regie).

Juriul despre "Kinatay": "Nu este ceva ce as vrea sa mai vad o data"
Editia din acest an a Cannes-ului a stat sub semnul filmelor violente si al subiectelor socante semnate de autori consacrati. Unul dintre membrii juriului, Hanif Kureishi, le-a spus jurnalistilor imediat dupa gala despre "Kinatay" ca "nu este ceva ce as vrea sa mai vad o data", referindu-se de secventele dure de decapitare din filmul lui Mendoza. Perdantii editiei au fost considerati de presa de specialitate – Jane Campion, Pedro Almodovar si Ken Loach  – ca au plecat acasa cu mana goala. Jacques Audiard, principalul favorit al competitiei, a primit Marele Premiu, un trofeu de consolare, data fiind situatia delicata a juriului, care anul trecut a acordat premiul tot unui francez.

Premiul pentru intreaga cariera a revenit unui maestru al cinematografiei franceze, Alain Resnais, al carui film "Les herbes folle" a fost foarte bine primit la Cannes. Christoph Walz si Charlotte Gainsbourg  au inscris cate un Premiu de interpretare in palmaresul filmelor "Antichrist" si "Inglorius Bas terds", pelicule care nu au avut parte de prea multe elogii. Despre Christoph Waltz, care intrepreteaza rolul unui colonel nazist, vanator de evrei in "Inglorious Basterds", criticii au apreciat ca il eclipseaza pe Brad Pitt.

Haneke: "Un moment din viata mea cand sunt cu adevarat fericit"
Regizorul Michael Haneke (67 de ani), un obisnuit al croazetei din 1989, care mai are deja doua premii in palmares (Marele Premiu al Juriului, pentru "Profesoara de pian/La Pianiste", in 2001, si Premiul de regie pentru "Ascuns/Cachè", in 2005), a revendicat acum Palme d’Or-ul. "Sotia mea imi pune adesea o intrebare tipic feminina: «Esti fericit?». E foarte greu sa raspund, pentru ca fericirea e un lucru rar, dar acum o pot spune, acesta este un moment din viata mea cand sunt cu adevarat fericit", a spus regizorul pe scena Salii Lumière, dupa ce a primit trofeul de la Isabelle Huppert, presedinta juriului, o mai veche colaboratoare a regizorului austriac (Huppert a primit in 2001 Premiul de interpretare feminina pentru rolul din "Profesoara de pian", al lui Haneke, iar din juriul de atunci a facut parte si Charlotte Gainsbourg).

 

"Das WeiSe Band"/ "Banda alba" este povestea vietii intr-un sat din Germania de dinaintea primului razboi mondial, unde agresivitatea e ascunsa sub faldurile reci ale protestantismului. Banda alba este o bucata de panza pe care pastorul le-o leaga de mana copiilor sai de cate ori acestia gresesc pentru a le aminti de "inocenta si puritate". Un film dur, alb-negru, care incearca sa creeze o legatura de cauzalitate intre educatia stricta, violenta asupra copiilor si nazism. De altfel, in cursul saptamanii trecute, la prezentarea filmului, Michael Haneke explica: "Este un film despre radacinile raului. Am vrut sa arat cum, atunci cand ne lasam condusi de principii si idealuri absolute, devenim inumani si monstruosi".

Isabelle Huppert: "Intotdeauna mi-a placut de el ca regizor"
Dupa ceremonia de decernare a premiilor, castigatorii au venit in fata jurnalistilor. Prima intrebare pentru membrii juriului a fost adresata presedintei si a vizat posibila favorizare a lui Haneke prentru Palme d’Or, data fiind mai vechea lor colaborare. "Intotdeauna mi-a placut de el ca regizor", a declarat Isabelle Huppert, foarte sigura pe sine, parand ca se astepta la aceasta reactie si vorbind apoi despre atuurile filmului care a cucerit juriul: "explorarea in adancurile sufletului uman", "distanta fata de subiect", "ton diferit".

 

Apoi, rand pe rand, membrii juriului prezidat de Huppert, printre care Robin Wright Penn (proaspat divortata de Sean Penn), Asia Argento, James Gray si Sharmila Tagore, au incercat sa ne convinga despre cat de democratic a fost sistemul de jurizare.  Desi criticii au dat de pamant cu "Antichrist"-ul lui Von Trier, la conferinta de presa Charlotte Gainsbourg a sarit in apararea danezului: "Filmele sunt importante prin ele insele. Sunt foarte mandra ca am jucat cu Lars von Trier. Imi plac toate filmele lui. E un mare artist".

Si Christoph Waltz si-a sustinut regizorul: "Filmul e un eveniment al naturii si Tarantino e in spatele lui". Charlotte Gainsbourg si Christian Waltz au fost intrebati daca se poate considera ca doi dintre cei mai mari regizori au facut din ei doi dintre cei mai buni actori. Gainsbourg a raspuns, razand, "da, efectiv", completata de Waltz: "Sunt de acord". Intrebati apoi pe cine au sunat imediat dupa primirea premiului, Gainsbourg a raspuns "pe mama", Waltz – "pe Quentin". si ce au spus? Gainsbourg spune, razand, "mama a tipat cinci minute «AAAAAAAA!»", Waltz completeaza ca "si Quentin a spus acelasi lucru, dar in engleza".
si Jacques Audiard a venit pus pe glume. Cu ochelari de soare si palarie neagra, a pozat minute bune, iar la sfarsit a replicat: "Au fost prea multe intrebari. Nu stiu ce se intampla, mie mi se pare ca am luat un premiu bun".
Ultimul in fata presei s-a prezentat regizorul castigator. El a povestit ca a fost rechemat din Austria de reprezentantii festivalului. "Cand esti invitat sa revii pentru ca o sa iei un premiu, esti foarte curios, te intrebi tot timpul care va fi acela." si uite ca a fost Palme d’Or-ul. "Sunt multumit, nu mandru. stiti cum e, regizorii vad numai defecte la filmele lor si spera sa nu le remarce si altii. Dar sunt multumit", a mai declarat Haneke.

» Cannes 2009 Competitie Lungmetraj:
Palme d’Or – "Das WeiSe Band" de Michael Haneke (Austria)
Marele Premiu al Juriului – "Un Prophete" de Jacques Audiard
Premiul Exceptional – Alain Resnais
Cel mai bun regizor – Brillante Mendoza (Filipine), pentru "Kinatay"
Premiul pentru interpretare feminina – Charlotte Gainsbourg pentru "Antichrist" de Lars von Trier
Premiul pentru interpretare masculina – Christoph Waltz pentru "Inglorious Basterds" de Quentin Tarantino
Cel mai bun scenariu – "Spring Fever" de Lou Ye (China)
Premiul Juriului – ex-aequo – "Fish Tank" de Andrea Arnold (Marea Britanie) si "Thirst" de Park Chan-wook (Coreea de Sud)
Caméra d’Or – "Samson and Delilah" de Warwick Thornton
Mentiune Caméra d’Or – "Ajami" de Scandar Copti si Yaron Shani
Palme d’Or pentru scurtmetraj – "Arena" de João Salaviza

Sectiunea Un Certain Regard:
Premiul Un Certain Regard – "Kynodontas/Dogtooth" de Yorgos Lanthimos (Grecia)
Premiul Juriului – "Politist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu
Premiul special al juriului, ex-aequo – "No One Knows about the Persian Cats" de Bahman Ghobadi (Iran) si "Le pere de mes enfants" de Mia Hanssen-Love (Franta).

Premiile FIPRESCI:
FIPRESCI competitie – "Das WeiSe Band" de Michael Haneke
FIPRESCI pentru Un Certain Regard – "Politist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu
FIPRESCI pentru Quinzaine des Realisateurs – "Amreeka" de Cherien Dabis

Premiile sectiunilor Quinzaine des Realisateurs, Semaine de la Critique si Cinefondation se gasesc pe site-ul Romaniei libere

Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu, sef departament Cultura
Cele mai citite

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...
Ultima oră
Pe aceeași temă