13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTriclosanul, pericolul din pasta de dinți

Triclosanul, pericolul din pasta de dinți

 

Substanța, folosită și în fabricarea săpunului, a fost asociată cu dereglările hormonale și riscul apariției cancerului.

Organismele cu rol de regulator pe piaţa bunurilor de larg consum din Statele Unite verifică în această perioadă dacă folosirea triclosanului la fabricarea săpunului, a planşelor pentru tăiat legume şi a jucăriilor reprezintă o practică sigură pentru sănătatea publică. Companiile care produc aceste obiecte au decis să le retragă treptat din circulaţie. Statul american Minnesota a votat în luna mai pentru interzicerea acestor produse, informează bloomberg.com.

Dar, oamenii continuă să intre în contact cu această substanţă în fiecare zi, prin intermediul unui brand de pastă de dinţi cu vânzări spectaculoase, Colgate Total, care foloseşte triclosanul ca ingredient antibacterial contra bolilor gingiilor. “Total” este un produs sigur, afirmă reprezentanţii brandului Colgate, citând rigurosul proces implementat deFood and Drug Administration (FDA), autoritatea americană pentru reglementarea medicamentelor și a produselor alimentare, care a dus la aprobarea comercializării acestui tip de pastă de dinţi în anul 1997. O analiză mai atentă a acelui proces de autorizare a dezvăluit însă că unele dintre ipotezele ştiinţifice avansate de Colgate pentru a garanta siguranţa folosirii triclosanului în pasta de dinţi nu erau chiar evidente, iar întregul dosar nu a fost disponibil spre consultare de marele public până în acest an, afirmă Mediafax.

Astfel a ieșit la iveală că, deşi Statele Unite deţin unul dintre cele mai dure procese de reglementare – aprobarea de FDA a unui nou medicament -, Guvernul american se bazează pe studii ştiinţifice realizate de companii pentru a arăta că anumite produse sunt sigure şi eficiente. Astfel, dosarul de aprobare a produsului Colgate Total a cuprins studii care au arătat malformaţii osoase la fetuşii de şoareci şi şobolani. Colgate a spus că acele studii nu erau relevante. Privite prin prisma ştiinţei actuale, astfel de malformaţii par mai degrabă un semnal al faptului că triclosanul întrerupe funcţionarea sistemului endocrin şi afectează funcţionarea hormonală, afirmă cercetători chestionați de jurnaliştii de la publicația americană Bloomberg.

Colgate spune că eficienţa şi siguranţa brandul Total este susţinută de peste 80 de studii clinice, realizate pe aproximativ 19.000 de persoane. Colgate a evidenţiat şi un studiu independent realizat în 2013 de Cochrane Oral Health Group, o asociaţie de medici, cercetători şi avocaţi specializaţi în sănătate, care nu au găsit nici o dovadă a unor efecte dăunătoare asociate cu folosirea Colgate Total.

Pe de altă parte, folosirea triclosanului în alte produse este analizată de FDA, întrucât această substanţă este mai eficientă decât săpunul şi apa în procesul de spălare a mâinilor. Colgate a eliminat triclosanul din săpunurile sale lichide Softsoap şi săpunurile antibacteriene pentru veselă Palmolive în 2011, invocând o schimbare a preferinţelor consumatorilor şi descoperirea unor emulsii superioare. Colgate a menționat, potrivit Mediafax, că nu intenţionează să modifice formula de preparare a pastei de dinţi Total, care este singura pastă de dinţi cu triclosan aprobată în comerţul din Statele Unite.

O substanță răspândită, dar interzisă în UE

Triclosanul este folosit în aproape 200 de produse, inclusiv în dozatoarele de produse alimentare, însă companii precum Johnson & Johnson şi Procter & Gamble Co. au anunţat că îl vor elimina din produsele lor. În mai, Avon Products Inc. a anunţat că intenţionează să elimine triclosanul din absolut toate produsele sale.

Aceste decizii sunt în concordanţă cu comportamentul consumatorilor, care, începând să ţină tot mai mult seama de sistemele de evaluare a gradului de toxicitate, s-au îndepărtat tot mai mult de produsele chimice care includ Bisphenol A şi ftalaţi, chiar şi în absenţa unor studii ştiinţifice ferme.

Prudenţa a crescut în rândul populaţiei, pe măsură ce o serie de factori, precum mediul înconjurător şi dietele, sunt vinovate de creşterea pe plan mondial a numărului de boli endocrine. Frecvenţa cancerului mamar, ovarian, de prostată şi testicular a crescut foarte mult în ultimii 40-50 de ani, potrivit unui studiu publicat în 2012 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Programul pentru Mediu al ONU.
O creştere a numărului de naşteri premature, a cazurilor de cancer mamar la fete şi a cazurilor de testicule necoborâte în scrot la băieţi ar putea fi asociată cu substanţele chimice care întrerup ciclul endocrin.

Un studiu realizat de Caren Helbing, de la Universitatea Victoria din Canada, a evidenţiat faptul că mormolocii expuşi la triclosan s-au transformat în broaşte subdezvoltate şi cu membre malformate. În schimb, alte studii nu au găsit nici o legătură între această substanţă chimică şi funcţiile hormonale, precum funcţionarea tiroidei la oameni. Alte studii spun că această pastă de dinţi este eficientă contra sângerărilor şi inflamaţiilor gingivale.

Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi în legătură cu expunerea pe termen lung a populaţiei la această substanţă, care a fost detectată în urina a 75% din cei 2.517 americani testaţi, inclusiv copii, potrivit unui studiu publicat în 2003 de CDC. Triclosanul este înrudit cu triclocarban, o substanţă chimică detectată în 90% din probele prelevate de la suprafaţa apei din Marile Lacuri americane şi în multe specii de peşti.

Alte studii au asociat triclosanul cu scăderea fertilităţii la şoareci şi cu afectarea funcţiilor musculare. Anul trecut, un alt studiu realizat tot pe şoareci a vorbit despre o scădere a calităţii spermei şi despre o modificare a structuri spermatozoizilor.

În 2010, Uniunea Europeană a interzis folosirea triclosanului în materiale care intră în contact cu alimentele şi produsele alimentare.  

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă