14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTribunalul Bucureşti acuză: Doctorii de la Spitalul Floreasca au încercat să-l scape...

Tribunalul Bucureşti acuză: Doctorii de la Spitalul Floreasca au încercat să-l scape pe Adrian Năstase de închisoare

Echipa de medici care s-a ocupat de îngrijirea liderului PSD, după ce acesta s-ar fi împuşcat, a acţionat nejustificat şi cu nesocotirea dispoziţiilor legale, potrivit Tribunalului Bucureşti.


Magistraţii care au analizat solicitarea de punere în executare a mandatului de arestare a lui Adrian Năstase, care se afla în acel moment internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, au stabilit că medicii care s-au ocupat de îngrijirea acestuia au acţionat pentru îngreunarea procedurilor de transfer a fostului premier în Penitenciarul Rahova, unde se află în prezent. Judecătorii arată că nu doctorii Şerban Brădiştean şi Ioan Lascăr erau în măsură să decidă dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat sau nu. “Medicul care examinează persoana condamnată la primirea în penitenciar decide dacă aceasta trebuie internată/consultată într-un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii, şi nu invers; în speţă, nu medicul de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti decide dacă persoana condamnată poate fi sau nu internată într-un penitenciar-spital”, arată instanţa în motivarea sentinţei luate pe 26 iunie, conform căreia Adrian Năstase poate fi tratat şi în penitenciar. 

Bolile vechi se pot trata şi în celulă

Avocaţii lui Adrian Năstase, care a încercat să se sinucidă pe 20 iunie, chiar în ziua în care a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare, ceruseră iniţial ca acesta să fie tratat în continuare în Spitalul de Urgenţă Floreasca. Solicitarea s-a bazat pe afirmaţiile doctorilor, împotriva cărora a început de altfel între timp urmărirea penală pentru favorizarea infractorului. Aceştia  au invocat că fostul premier nu este într-o situaţie medicală care să permită încarcerarea. „Aceştia nu încearcă decât să amâne, în mod nejustificat şi cu nesocotirea dispoziţiilor legale în materie externarea persoanei condamnate Năstase Adrian în vederea conducerii sale la un loc de detenţie. Astfel, nu se motivează deloc de ce luarea măsurilor de siguranţă în urma anesteziei generale, monitorizarea evoluţiei post-operatorii şi cea cardiologică de specialitate a condamnatului, şi nici tratamentul psihiatric nu se pot efectua decât în Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti. Cât despre patologia complexă reprezentată, în esenţă, de: hipertensiune arterială tratată ineficient, boală coronariană ischemică cu leziuni multiple pe arterele coronare, diabetul zaharat, tiroidectomizat, multitudinea comorbidităţilor asociate, aceasta este preexistentă internării şi, în lipsa autoagresiunii care ar fi determinat conducerea condamnatului la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, nu ar fi împiedicat cu nimic conducerea sa la locul de detenţie”, arată Tribunalul Bucureşti.

Unul dintre medicii care l-au operat pe Adrian Năstase respinge acuzaţiile judecătorilor. „Năstase nu a avut un regim special. Era urgenţă medicală. La DNA, am fost citat ca martor. Am spus acolo toate aceste lucruri”, a menţionat Ioan Lascăr, pentru Mediafax.

Sinucidere cu năbădăi

Adrian Năstase ar fi încercat să se sinucidă la scurt timp după ce poliţiştii judiciari i-au înmânat mandatul de arestare, în vederea executării condamnării de doi ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

Modul cum s-au desfăşurat lucrurile în acea zi au trezit suspiciunea încă din primul moment. Astfel, deşi premierul încă nu comisese gestul de a se împuşca, pe o stradă vecină cu locuinţa sa a apărut o maşină de salvare cu luminile şi sirena stinse, care a parcat în apropiere. Apoi, zgomotul împuşcăturii nu a fost auzit înfundat de un singur reporter, deşi în faţa casei lui Adrian Năstase se aflau zeci de persoane. Deşi iniţial s-a spus că rana este foarte gravă, cu patru zone de intrare prin gât şi ieşire, fostul prim ministru a fost scos pe targă fără mască de oxigen şi cu rana acoperită de un fular. Mai mult, Adrian Năstase îşi putea roti capul. Ulterior, alte suspiciuni au fost create de faptul că rana ar fi avut zona de intrare prin stânga sus, în dreptul umărului, deşi premierul e dreptaci, dar şi de faptul că a fost operat la peste 10 ore din momentul în care s-ar fi împuşcat.

Suspiciuni faţă de judecător

Procurorii DNA solicită ICCJ strămutarea dosarului în care avocaţii lui Adrian Năstase cer Tribunalului Bucureşti întreruperea executării pedepsei, de la această instanţă la un alt tribunal din ţară, din cauza suspiciunilor de imparţialitate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Dosarul de la Tribunalul Bucureşti este judecat de Elena Burlan, magis­tratul care l-a achitat pe medicul Şerban Brădişteanu într-un dosar de corupţie.

Cele mai citite

Presiunile asupra prețurilor la energia electrică au afectat veniturile Hidroelectrica

Veniturile Grupului Hidroelectrica au înregistrat o reducere de 22 la sută pentru primul trimestru al anului 2024, comparativ cu primul trimestru al anului 2023,...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

World Press Photo, cea mai importantă expoziție de fotojurnalism, este expusă la București

Cea de-a 67-a ediție a World Press Photo, cea mai importantă expoziție globală de fotojurnalism, este expusă în Piața Universității din București. Expoziția va putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă