19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTren de placere

Tren de placere

Cu mezeluri, ceapa, bere, slanina afumata si alte minuni "frumos-mirositoare", David Schwartz si echipa sa reproduc fidel "placerea" de a calatori cu unele trenuri din Romania.

"Romania! Te pup" este o piesa de 10 minute, scrisa de Bogdan Georgescu la un workshop de dramaturgie. In tara, ea a fost prezentata doar intr-un spectacol-lectura. Premiera a avut-o la "59E59 Theatre" din New York, intr-un spectacol produs de Play Company, in care erau incluse cinci alte texte scrise de autori tineri din Romania si Republica Moldova: Vera Ion, Ioana Moldovan, Cristian Panaite, Nicoleta Esinencu.

Spectacolul Teatrului din Iasi, regizat de David Schwartz, colegul din "tanga pro­ject" al autorului, dureaza aproape o ora si jumatate. Dar scurtul text este dezvoltat de regizor impreuna cu dramaturgul, actorii si compozitorul si dus intr-o zona cu totul noua pentru ceea ce se prezinta de obicei pe scenele autohtone. Spectacolul lui  Schwartz este alcatuit, de fapt, din doua spectacole.  Primul cuprinde povestea celor trei personaje care pleaca temporar din Romania si care se intalnesc intr-un compartiment de tren in drumul lor spre Bucuresti. Este vorba de o femeie batrina care merge (cu slanina in geanta) la rudele din Germania, de un somer la varsta a doua care inde­pli­neste o misiune pentru lumea interlopa, si de o fata care pleaca cu o bursa in Statele Unite. Spectacolul doi, si cel mai important, este cel al "orchestrei". Cei sase actori care compun acesta "orchestra" creeaza si comenteaza  povestea. Ei se ocupa cu producerea ambientului. Sonor si olfactiv. Ei cinta la diferite obiecte transformate in instrumente muzicale (cesti si pahare, sarme si sarmulite etc.) Ei muta personajele dintr-un loc in altul. Ei sunt stapanii celor doua imense mese pe care sunt asezate conserve, borcane de mustar, cepe, ventilatoare… Ei toaca ceapa, ei imprastie in sala vapori de bere, ei sunt maestrii bucatari care pregatesc un amestec dezgustator din ceapa, mezeluri, conserve, mustar etc. Sub ochii spectatorului, ei reproduc cat mai real atmosfera unei lungi calatorii cu trenul prin Romania.

Fie ca pleci dezgustat sau incantat, jenat sau nervos ca ai plins din cauza cepei, fie ca ai strigat la actori sa nu mai dea inspre tine sau, dimpotriva, le-ai cerut  sa exagereze (mai multa bere, mai multa ceapa, mai mult parizer), "Romania! Te pup" nu are sanse sa te lase indiferent. Spectacolul in sine e o provocare. Actorii sunt in fata ta tocmai pentru a nu te lasa sa adormi in fotoliu. Ramane intrebarea daca dupa toata aceasta experienta, care aproape te face sa crezi ca esti nu la teatru, ci chiar intr-o gara sau intr-un tren autohton, "ramai cu ceva"? In primul rand, experienta in sine e mare lucru daca luam in considerare indiferenta generali­zata, faptul ca ne facem ca nu vedem/au­zim/mirosim atunci cand avem de-a face cu o situatie jenanta sau una descrisa in codul penal. In al doilea rand, ora petrecuta in trenul teatrului din Iasi poate fi una foarte amuzanta. Cu o singura conditie: sa nu pleci de la premisa ca "asa ceva nu se face la teatru".  Si daca dicutiile teoretice nu au nici o putere, poate ca mirosul de ceapa si parizer are vreo sansa sa mai trezeasca simturile teatrului romanesc, cuprins de un periculos sentiment de automultumire care generaza din ce in ce mai multe spectacole sub-mediocre.

Romania! Te pup
Durata: 1h 30min.
Autor: Bogdan Georgescu. Regia: David Schwartz. Cu: Georgeta Burdujan, Teodor Corban, Andreea Boboc, Clement Alexandru Arnautu, Florin Caracala, Biatrice Cozmolici, Mirela Nistor, Vlad Volf.
Spectacol in cadrul FNT 2009.
Teatrul National "Vasile Alexandri" Iasi.
Pret bilet: 11 lei (5,50 lei cu reducere).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă