25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTreisprezece islamişti reţinuţi vineri în Franţa au fost inculpaţi, nouă fiind plasaţi...

Treisprezece islamişti reţinuţi vineri în Franţa au fost inculpaţi, nouă fiind plasaţi în arest

Treisprezece islamişti radicali reţinuţi vineri în Franţa au fost inculpaţi pentru asociere de infractori în legătură cu o acţiune teroristă, iar nouă dintre ei au fost plasaţi în arest, a declarat o sursă judiciară, citată de AFP, potrivit Mediafax.

Cei 13 membri ai grupării salafiste Forsane Alizza sunt suspectaţi că au evocat un „proiect intelectual” de răpire a unui magistrat din Lyon. O nouă operaţiune a poliţiei vizând mediile islamiste radicale a avut loc miercuri dimineaţă în mai multe oraşe din Franţa.

Liderul Forsane Alizza, Mohamed Achamlane, a fost plasat în arest, alături de alţi opt inculpaţi, în timp ce ceilalţi patru au fost plasaţi sub control judiciar. Toţi sunt cercetaţi pentru asociere de infractori în legătură cu o acţiune teroristă şi pentru achiziţionare, deţinere şi transport de arme.

Unii sunt suspectaţi în particular că au evocat un „proiect intelectual” de răpire a unui magistrat din Lyon, care nu a fost însă pus în executare, a precizat marţi procurorul din Paris, Francois Molins.

Anunţul privind aceste inculpări intervine în condiţiile în care zece persoane au fost arestate miercuri dimineaţă în cadrul altei anchete a secţiei antiteroriste a Parchetului din Paris.

Această nouă operaţiune vizează persoane suspectate că ar fi mers în Afganistan şi Pakistan sau că ar fi vrut să meargă în aceste ţări pentru Jihad.

„Nu există apartenenţă la o reţea. Sunt indivizi izolaţi, majoritatea cu un profil ca al lui Mohamed Merah”, tânărul jihadist care susţinea că face parte din Al-Qaida şi care a asasinat trei paraşutişti şi patru evrei, dintre care trei copii, la Toulouse şi Montauban, la 11, 15 şi 19 martie, potrivit unei surse din poliţie.

Cele două anchete nu au legătură. Dar preşedintele-candidat Nicolas Sarkozy a avertizat deja că operaţiunile poliţiei în mediile islamiste radicale vor continua.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă