3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialTrei zile de sarbatoare pentru cei ce lucreaza, sau sunt detinuti, ...

Trei zile de sarbatoare pentru cei ce lucreaza, sau sunt detinuti, in penitenciare

In ziua de 29 iunie a fiecarui an, calendarele crestine marcheaza sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Biserica din primele secole crestine a luat hotararea de a-i pomeni impreuna pentru ca amandoi apostolii lui Cristos au fost martirizati la Roma, in aceeasi zi de 29 iunie, din anul 67. In spatiul eclesial romanesc, cei doi apostoli sunt considerati ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania, prin protocoalele semnate intre Patriarhia Romana si Ministerul Justitiei, din anii 1993 si 1997, iar incepand din anul 2004 „29 iunie se proclama ca zi a personalului din sistemul administratiei penitenciare”. Timp de trei zile, detinutii din penitenciarele Romaniei vor avea parte de un regim sarbatoresc, similar celui din timpul Craciunului si Pastelui.

Sfantul Apostol Petru

Pe numele iudaic Simon, pescuia impreuna cu fratele sau Andrei in apele lacului Ghenizaret, pana cand au auzit chemarea lui Isus: „Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni!”. Au lasat uneltele, casa si familia si l-au urmat pe Hristos, ca apostoli, fiind nedespartiti de El si martori ai tuturor minunilor pe care le-a facut. Petru este cel care l-a recunoscut pe Isus ca Fiu al lui Dumnezeu, cand i-a intrebat pe apostoli in Cezareea lui Filip: „Cine ziceti voi ca sunt?”. Atunci, Simon Petru a raspuns cu siguranta de sine: „Tu esti Hristos, Fiu al lui Dumnezeu cel viu”. Cu toate acestea, Petru a avut o clipa de slabiciune, cand s-a dezis in Joia Mare de Isus, spunandu-le prigonitorilor ca nu-l cunoaste si nu face parte dintre ucenicii sai. Nu mult dupa aceea, s-a cait cu lacrimi amare de fapta s-a si a fost iertat, astfel ca dupa Inviere. Mantuitorul s-a aratat apostolilor si i-a spus lui Petru: „Paste oile mele!”.

Sfantul Apostol Pavel

Saul era originar din orasul Tars, capitala provinciei Cicilia, si a studiat la scoala invatatului Gamaliel, devenind rabin si unul dintre cei mai inversunati aparatori ai traditiilor iudaice. A fost prezent in anul 33 la uciderea arhidiaconului Stefan, cel dintai martir crestin. Ducandu-se la Damasc sa-i prinda pe crestini si sa-i duca la Ierusalim, pentru a fi condamnati la moarte, a fost orbit de lumina unei viziuni si a cazut cu fata la pamant, auzind un glas din cer: „Saule, Saule, de ce ma prigonesti? Eu sunt Isus pe care tu il prigonesti”. Pentru ca si-a pierdut vederea, a fost dus la Damasc, unde a primit botezul crestin de la preotul Anania. Dupa trei ani de post si rugaciune, in pustiul Arabiei, fariseul fanatic care ii ura de moarte pe crestini a devenit cel mai mare propovaduitor al Evangheliei, „fereastra prin care lumea pagana l-a vazut pe Hristos”. Timp de alti trei ani de calatorii misionare a strabatut tarile si orasele Imperiului Roman vestindu-l pe Isus.

14 detinuti aradeni joaca pe scena Teatrului Nottara

Azi, de la ora 19, pe scena Teatrului Nottara, din Bucuresti, se joaca un spectacol mai putin obisnuit, care are ca actori 14 detinuti din Penitenciarul de Maxima Securitate Arad, condamnati la pedepse privative de libertate, cuprinse intre 3 si 23 de ani. Detinutii-actori, grupati in trupa de teatru „Blitz”, vor juca in spectacolul de exceptie numit „Joi (joia cand se citesc contoarele)”, al carui scenariu a fost realizat de Cristian Barsan, unul dintre detinuti. Regizat de actorul Andrei Elek, actor la Teatrul „Ion Slavici” din Arad, evenimentul de azi a fost realizat de Teatrul Nottara, in colaborare cu Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor, pentru a marca in acest mod iesit din comun „Ziua Penitenciarelor”, de sarbatoarea Sf. Ap. Petru si Pavel. In viziunea detinutului scenarist, piesa de teatru „Joi” reprezinta „o lectie de realism, un moment de criza, o situatie-limita care ne ajuta sa vedem lucruri elementare”. Dincolo de orice semnificatie imediata, spectacolul de teatru de la Nottara demonstreaza inca o data ca arta, ca si credinta ii pot face oameni liberi, cu adevarat, chiar si pe cei aflati dincolo de zidurile unei inchisori.

Invoiri si cozonaci, ca de Pasti si Craciun

In Penitenciarul Oradea, cu regim de maxima siguranta, un sobor de sapte preoti va oficia in aceasta dimineata liturghia, urmata de Taina Sfantului Maslu. Minorii si detinutele vor beneficia de dreptul la vizita, intr-un cadru mai intim, iar alti detinuti, selectati cu atentie, vor primi invoiri sa-si petreaca in familie cele trei zile de sarbatoare.
La fel ca de Pasti, Craciun sau Revelion, detinutii vor avea meniu imbunatatit, cu cozonaci si alte bunatati sarbatoresti. Inca de marti, detinutii au vizionat un film dedicat centenarului tramvaiului oradean, pus la dispozitie de Muzeul Tarii Crisurilor. Special pentru sarbatoarea Sf. Ap. Petru si Pavel a fost editat un numar festiv al revistei penitenciarului, numita sugestiv „Si, totusi, speranta”. Reprezentantele Uniunii Femeilor Bihor (UFB) vor fi prezente cu un program artistic pentru detinute. La randul lor, acestea au pregatit un montaj literar-artistic pentru doamnele din UFB, care au avut de-a lungul anilor numeroase actiuni social-educative in penitenciar.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...
Ultima oră
Pe aceeași temă