19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTrei persoane, acuzate in cazul Daniel Crulic

Trei persoane, acuzate in cazul Daniel Crulic

La mai bine de un an dupa decesul romanului Daniel Crulic, care a stat doua luni in greva foamei intr-un penitenciar polonez, trei responsabili ai spitalului penitenciarului au fost pusi sub acuzare, riscand cinci ani de inchisoare.

Trei oficiali ai spitalului penitenciarului Montelupich din Cracovia au fost acuzati de neacordare de asistenta unei persoane aflate in pericol de moarte, in cazul romanului Daniel Crulic care a murit in aceasta inchisoare dupa ce a facut doua luni greva foamei, potrivit AFP. Purtatorul de cuvant al Parchetului, Piotr Kosmaty, a spus ieri ca "actul de acuzare a fost trimis tribunalului". Cele trei persoane risca acum o pedeapsa cu inchisoarea de pana la cinci ani. Daniel Crulic, in varsta de 33 de ani, a fost acuzat de furt si inchis la Montelupich in noiembrie 2007. Romanul ar fi furat portofelul unui judecator polonez si un card bancar in Cracovia, de pe care ar fi scos 22.000 de zloti, adica circa 5.400 de euro. Mai mult, directorul inchisorii a spus atunci ca Daniel Crulic a mai avut condamnari penale si pentru alte patru infractiuni comise pe teritoriul Poloniei.

 

Deoarece se considera nevinovat, romanul a protestat facand greva foamei si a scris de mai multe ori consulatului roman pentru a obtine ajutor. Crulic a murit la jumatatea lunii ianuarie, la o zi dupa ce a fost transferat la spital. Potrivit familiei sale, Crulic nu mai cantarea decat 30 de kilograme. Rudele acestuia au sustinut atunci ca tanarul ar fi fost arestat fara dovezi concludente si ca nu i-ar fi fost asigurata asistenta medicala pe perioada cat a fost retinut cand a intrat in greva foamei.
Moartea romanului a dus la un val de demisii in Romania. Ministrul Afacerilor Externe de atunci, liberalul Adrian Cioroianu, aspru criticat pentru felul in care a gestionat acest caz, a fost nevoit sa-si depuna mandatul. La randul lor, consulul si ambasadorul Romaniei la Varsovia au fost revocati din functie pentru lipsa de asistenta consulara, insa au ramas in diplomatie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă