25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTrei muncitori de la Fukushima, expuşi la radiaţii de 10.000 de ori...

Trei muncitori de la Fukushima, expuşi la radiaţii de 10.000 de ori mai mari decât nivelul standard

Trei muncitori de la uzina nucleară Fukushima Daiichi au fost expuşi la un nivel de radioactivitate de 10.000 de ori mai mare faţă de nivelul standard de radiaţie pentru respectiva incintă, a anunţat, astăzi, agenţia pentru siguranţă nucleară şi industrală a Japoniei, relatează CNN, potrivit NewsIn.

Cei trei muncitori, expuşi ieri la acest nivel de radiaţie, sunt persoanele cu cel mai înalt nivel de contaminare înregistrat până acum, a anunţat Tokyo Electric.

Contaminarea a fost depistată în apă şi pare să se fi produs de la miezul radioactiv al reactorului 3, existând posibilitatea unor scurgeri cauzate de o fisură în recipientul care conţine materialul radioactiv. Muncitorii întindeau cabluri la turbina reactorului nr. 3 când au călcat în apa contaminată. Doi dintre ei au stat în apă până la glezne (15 centimetri) timp de 40-50 de minute. Apa avea o radioactivitate de 10.000 de ori mai mare decât cea standard pentru respectiva incintă.

Cei doi bărbaţi au fost internaţi la Institutul Naţional de Ştiinţe Radiologice al Japoniei. Unul dintre ei, trecut de 30 de ani, a fost expus la 180,7 milisiverţi, iar celălalt, trecut de 20 de ani, la 179,37 milisiverţi. Al treilea muncitor – expus la 173 de milisiverţi – nu a fost dus iniţial la spital, pentru că cizmele sale au fost suficient de înalte ca să-i acopere pielea. În cele din urmă, a fost internat şi el la institut, ca măsură de precauţie.

O persoană dintr-o ţară industrailizată este expusă în general la 3 milisiverţi de radiaţii pe an.

Incidentul pune problema unor măsuri de control al radiaţiilor la uzina unde lucrează 536 de persoane şi unde se află şi acum persoane din guvern şi pompieri. Muncitorii lucrează la aplicarea mai multor măsuri destinate să împiedice alte scurgeri de substanţe radioactive în aer.

17 persoane deja au fost expuse unui nivel de radiaţii de 100 de milisiverţi sau chiar mai mult de când a început criza de la uzina nucleară, provocată de cutremurul cu magnitudine 9 care s-a produs la 11 martie şi a fost urmat de tsunami.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă