17.8 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialTrei judecătoare şi o fostă grefieră de la ICCJ, audiate în dosarul...

Trei judecătoare şi o fostă grefieră de la ICCJ, audiate în dosarul Voicu

Trei judecătoare şi fosta grefieră şefă a Secţiei Civile de la ICCJ au dat, luni, declaraţii în faţa magistraţilor de la instanţa supremă privind acuzaţiile potrivit cărora senatorul Cătălin Voicu şi fostul magistrat Florin Costiniu ar fi intervenit la ele într-un dosar, informează Mediafax.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a reluat, luni, discuţiile în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Instanţa supremă a audiat trei judecătoare de la instanţa supremă, membre ale completului de judecată care a soluţionat negativ un recurs al omului de afaceri Costel Căşuneanu, pe fosta grefieră şefă a Secţiei Civile a ICCJ, doi avocaţi, patronul restaurantului Select din Capitală şi pe generalul în rezervă Adrian Isac.

În depoziţiile lor, judecătoarele de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a instanţei supreme, care au avut dosarul prin care Costel Căşuneanu cerea să fie declarat câştigătorul unei licitaţii, au arătat că la ele nu a venit nimeni să intervină în favoarea omului de afaceri, negând susţinerile procurorilor anticorupţie.

Astfel, judecătoarea Ana Iarina Vartirez a susţinut că ea a fost în complet doar la termenul din dosar când instanţa a rămas în pronunţare în acest caz, înlocuind o colegă pensionată între timp. “Costiniu nu a intervenit la mine”, a arătat Vartirez, precizând că “soluţia a fost rodul deliberărilor membrilor completului.

Ea a răspuns astfel unei întrebări a procurorului DNA, care a arătat că din interceptările discuţiilor dintre Voicu şi Costiniu a reieşit că cel din urmă a condamnat soluţia negativă primită de Căşuneanu prin prisma presiunilor la care două dintre judecătoare au fost supuse de către preşedintele completului de judecată.

La rândul ei, judecătoarea Simona Marcu a arătat instanţei că şi ea a înlocuit la un moment dat aceeaşi judecătoare care s-a pensionat, respectiv pe Magdalena Dumitru, şi că atunci când ea a fost membră a completului, cazul nu s-a soluţionat. Ea a precizat că la ea nu a intervenit nimeni în legătură cu inculpaţii din dosar.

Şi judecătoarea Magdalena Frumuşelu a spus că nu a intervenit nimeni la ea sau la colegele ei pentru o anume soluţie în dosarul lui Căşuneanu. Întrebată de procurorul DNA dacă persoane din ICCJ i-au spus că dosarul omului de afaceri este “monitorizat”, aceasta a arătat că “acest dosar nu avea nimic deosebit faţă de celelalte dosare”. Ea a precizat, la insistenţa procurorului, că nu l-a cunoscut pe Cătălin Voicu şi că îl cunoştea colegial pe Florin Costiniu.

Ştefania Elena Vochiţă, fosta grefieră şefă a Secţiei Civile în perioada în care preşedinte era Florin Costiniu, în prezent pensionată, le-a arătat judecătorilor că la cererea lui Costiniu s-a interesat la arhivele altor secţii despre dosare.

Pusă să detalieze, Vochiţă a spus că nu îşi mai aminteşte nimic şi că, în general, era pusă de Costiniu să verifice situaţia unor dosare destinate altor secţii şi care ajungeau greşit la Secţia Civilă. Întrebată insistent dacă a fost pusă să se intereseze şi în legătură cu dosarul omului de afaceri Costel Căşuneanu, aflat de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, Vochiţă a răspuns că nu îşi mai aminteşte.

În acest context, instanţa, la cererea procurorului DNA, a dat citire unei afirmaţii a Ştefaniei Vochiţă notate în declaraţia dată la DNA: “Judecătorul Florin Costiniu mi-a cerut să mă interesez la arhivele altor secţii despre anumite dosare, despre termene sau despre ce soluţii s-au dispus la termene”, fosta grefeieră menţinându-şi declaraţia după citire.

La termenul de luni mai trebuiau să fie audiate judecătoarea Lidia Bărbulescu şi fostul magistrat Magdalena Dumitru, dar acestea au transmis memorii instanţei supreme în care arată că nu se pot prezenta din motive obiective şi că îşi menţin toate declaraţiile făcute la Direcţia Naţională Anticorupţie, în faţa procurorilor.

Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru corupţie. Procesul a început în 14 iulie 2010, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Senatorul Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv din 30 martie 2010, este judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.

Cele mai citite

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...

Cehia dă asigurări Ucrainei că armamentul promis constând în sute de mii de obuze va sosi în curând

Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea...

SUA consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne “limitată”

Statele Unite(SUA) consideră în continuare că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne "limitată", la două zile după un bombardament mortal asupra acestui oraş din...
Ultima oră
Pe aceeași temă