7.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialTrei femei radicalizate au fost reținute în apropierea Parisului. Ele pregăteau un...

Trei femei radicalizate au fost reținute în apropierea Parisului. Ele pregăteau un nou atentat terorist. Hollande face apel la vigilență

Trei femei radicalizate au fost reținute, joi seara, în apropierea Parisului, în legătură cu ancheta privind mașina cu butelii de gaz descoperită, în weekend, în apropierea Catedralei Notre-Dame, informează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului francez de Interne, Bernard Cazeneuve, cele trei femei „radicalizate, fanatizate”, în vârstă de 19, 23, respectiv 39 de ani, „pregăteau într-adevăr noi acțiuni violente și mai mult decât iminente”.

Potrivit președintelui francez Fancois Hollande, atentatul urma să aibă loc în apropiere de Gare de Lyon din Paris. „A fost dejucat un atentat. Un grup a fost anihilat, dar mai sunt și altele”, a prezicat președintele francez, făcând apel la „vigilență întărită”.

„Justiția este sesizată, Procurorul Republicii va face declarații după-amiază, dar, în calitate de președinte al țării, vreau să salut, să felicit, serviciile de informații”, a declarat șeful statului francez.

Ministrul Bernard Cazeneuve a salutat „acțiunea exemplară” a serviciilor de anchetă și de informații și a descris misiunea efectuată de autorități, joi seara, la Boussy-Saint-Antoine, drept o „veritabilă cursă contracronometru”. În timpul operațiunii, un polițist a fost rănit de una dintre femei, care l-a atacat cu un cuțit, însă ministrul de Interne a dat asigurări că starea omului legii este stabilă.

Potrivit unei surse, poliția a primit, joi, un mesaj de alertă cu privire la riscul unui atentat în gările pariziene și în Essonne, departament din sudul capitalei în care este arondat Boussy-Saint-Antoine. Potrivit sursei citate, un atentat ar fi urmat să aibă loc joi.

Tânăra care l-a atacat pe polițist a fost împușcată în picior. Ea era căutată de poliție, după ce tatăl său – proprietarul mașinii în care se aflau buteliile cu gaz –  a dat-o dispărută. Potrivit unei surse apropiate anchetei, ea locuiește, ca și tatăl său, în periferia nordică a Parisului.

O sursă apropiată anchetei, citată de AFP, precizează că ea jurase credință organizației Stat Islamic (SI).

Până joi, polițiștii au mai arestat patru persoane, suspectate că ar fi implicate în același dosar.

Cinci butelii cu gaz și trei butelii cu gazolină au fost găsite, în weekend, într-o mașină parcată într-o zonă interzisă, în apropiere de Catedrala Notre-Dame. Autoturismul Peugeot 307 era staționat cu farurile de avarie aprinse și fără plăcuțe de înmatriculare.

Descoperirea acestei mașini este luată foarte în serios, dat fiind contextul amenințărilor cu atentate în Franța. Joi, președintele Francois Hollande a evocat „tentative” de a atentat dejucate „în ultimele zile”, într-un discurs consacrat „democrației în fața terorismului”.

Ancheta preliminară deschisă de parchetul antiterorist din Paris îl vizează pe șeful unei grupări teroriste criminale.

După mitralieri, atacuri cu cuțitul sau cu centuri explozive, serviciile specializate se tem de „o nouă formă de atac” cu „amplasarea unor dispozitive explozive” în locuri publice foarte frecventate, a admis șeful DGSI, Patrick Calvar la 10 mai în fața Comisiei Apărării Naționale și a Forțelor Armate din cadrul Adunării Naționale.

La 14 iulie, la Nisa, un tunisian de 31 de ani, a ucis 86 de persoane, intrând la bordul unui camion în mulțimea adunată pentru a asista la focuri de artificii lansate cu ocazia Zilei Naționale a Franței, la câteva luni după masacrele din 13 noiembrie de la Paris în cursul cărora au fost ucise 130 de persoane.

 

 

Cele mai citite

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...
Ultima oră
Pe aceeași temă