17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialTrei candidati la presedintia Israelului

Trei candidati la presedintia Israelului

Parlamentul israelian va alege, maine, un nou presedinte al statului, presa de la Ierusalim anuntand o cursa stransa intre principalii doi candidati – Shimon Peres, sustinut de partidul Kadima, si Reuven Rivlin, deputat al opozitiei de dreapta, relateaza agentiile straine, citate de Mediafax. Pe de alta parte, Colette Avital (de origine romana), care candideaza la presedintia Israelului, a declarat, ieri, ca a fost amenintata de consilierii vicepremierului Shimon Peres cu distrugerea carierei politice, daca nu se retrage din cursa electorala, a relatat postul national de radio, citat de Haaretz in editia online. Shimon Peres si Colette Avital fac parte din aceeasi formatiune politica – Partidul Muncii.

Peres, vicepremier, beneficiaza de sustinerea Kadima, formatiune de centru aflata la guvernare, a Partidului Pensionarilor, reprezentat in Guvern, si al partidului religios Shas.

Rivlin, fost presedinte al Parlamentului, este sprijinit de partidul Likud, precum si de formatiunile de extrema-dreapta.

Avital, sprijinita numai de propriul sau partid, este considerata drept outsider in competitie.

Conform pronosticurilor cotidianului Yediot Aharonot, Peres ar urma sa obtina 50 de voturi, Rivlin – 51, iar Avital – 19. Un sondaj de opinie recent indica faptul ca Peres este sustinut de 60 % dintre israelieni, in timp ce Rivlin se bucura de sprijinul a 22 % din populatie, iar Colette Avital, de 6 %.

Pentru a fi ales din primul tur de scrutin, un candidat trebuie sa obtina o majoritate absoluta de cel putin 61 de voturi; in caz contrar, este convocat un al doilea tur de scrutin. Daca nici de aceasta data nici un candidat nu obtine cele 61 de voturi necesare, concurentul cu cele mai putine voturi este eliminat din cursa.

Premierul Ehud Olmert a sugerat, ieri, ca victoria lui Shimon Peres este garantata si a subliniat ca succesul acestuia este "de importanta nationala pentru statul Israel".

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Medic stomatolog condamnat la zece ani de închisoare pentru lipsire de libertate și agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Un cutremur a zguduit lumea medicinei dentare după ce medicul Costin Iulian Berechet a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Berechet,...

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...
Ultima oră
Pe aceeași temă