25.7 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialTrecem la viteze de acces mobil la internet de pana la 21,6...

Trecem la viteze de acces mobil la internet de pana la 21,6 Mbps!

» Daca ati crezut ca anuntul cumpararii Zapp de catre Cosmote va pune punct aparitiei oricaror vesti despre primul operator, ei bine, v-ati inselat! Zapp a lansat ieri, oficial, cea mai rapida retea de comunicatii mobile in banda larga din Romania.

Aceasta are la baza tehnologia HSPA±, ce le ofera utilizatorilor viteze de transfer de pana la 21,6 Mbps, de trei ori mai mari decat cele oferite in prezent de reteaua 3G (de pana la 7,2 Mbps). Vitezele de incarcare vor creste de peste 15 ori, de la 384 Kbps la 5,8 Mbps.

O experienta mobila similara celei fixe
Este adevarat, oficialii Zapp au admis ca viteza de 21,6 Mbps e pur "teoretica", iar cea reala va fi mai mica, in medie de 12-14 Mbps, insa chiar si in astfel de conditii acest serviciu este cu mult peste ce exista pe piata ca viteza a internetului mobil. "La aceasta viteza medie, un fisier de 5 GB poate fi descarcat in 45 de minute", a declarat Vicentiu Dragomir, directorul tehnic al companiei. "Este echivalentul unui film HD cu o durata de doua ore." De asemenea, timpul de conectare a modemului la retea este de sub 100 milisecunde, iar cel de accesare a oricarui site este de sub 50 milisecunde. Practic, experienta de navigare pe net si de transfer mobil al datelor este, in acest fel, similara celei asigurate in acest moment de retelele fixe.

Raman aceleasi tarife
Serviciul acopera initial Bucurestiul, urmand sa fie extins in viitorul apropiat. Dar mai interesant este faptul ca nu va fi mai scump, cum se intampla de obicei in cazul lansarii comerciale a unor tehnologii mai performante, Zapp promitand ca va pastra acelasi nivel al tarifelor din ofertele sale curente de acces la internet mobil de mare viteza. Astfel, accesul in reteaua Zapp HSPA± se va putea face incepand de la 9 euro/ luna (cu asigurarea vitezei maxime in limita a 1,5 GB). Singura cheltuiala suplimentara va fi reprezentata de costul modemului capabil sa suporte astfel de viteze, cu 50 de euro mai mult fata de modemurile ce se vand acum in pachetele standard ale Zapp. Chris Bataillard, CEO al Zapp, a declarat ca modemurile, care sunt produse de ZTE, sunt pe drum si de aceea serviciul va putea fi utilizat in curand, fara a avansa insa o data certa.

Romania, din nou in top
Inceperea lucrarilor de actualizare a retelei UMTS cu cea mai noua tehnologie HSPA± a fost anuntata in luna iulie a acestui an, iar dupa numai o luna prima faza a fost finalizata. "Cu aceasta noua retea, mentinem Romania la varf din punctul de vedere al datelor in telefonia mobila", a afirmat Chris Bataillard.
In plus, Zapp continua extinderea retelei 3G, care acoperea 23 de orase la inceputul verii. Aceasta acopera acum cam 40, iar in octombrie va deservi 63 de orase.

Cele mai citite

Femeie înjunghiată în incinta unui magazin din Constanța. Autorul a fost prins

O femeie a fost înjunghiată de un bărbat sâmbătă după-amiază, în incinta unui magazin din municipiul Constanţa, autorul fugind apoi de la locul faptei,...

Kelemen Hunor și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „România arată ca o casă de nebuni”

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a acceptat, vineri, să candideze la alegerile prezidențiale din partea formațiunii sale politice. El a lansat critici dure la adresa...

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă