13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTratatul SUA-Afganistan nu este finalizat, în ciuda unor acorduri

Tratatul SUA-Afganistan nu este finalizat, în ciuda unor acorduri

Preşedintele Hamid Karzai şi secretarul de stat John Kerry au ajuns la o înţelegere asupra prezenţei militare americane în Afganistan după 2014, dar au declarat sâmbătă că finalizarea unui acord se loveşte de problema imunităţii soldaţilor americani, informează AFP.

“Am ajuns la o serie de acorduri”, mai ales cu privire la modalităţile de intervenţie a unui contingent american, a declarat preşedintele afgan după negocieri intense cu Kerry, care a sosit vineri la Kabul pentru o vizită surpriză de două zile.

În schimb, Karzai a anunţat că problema imunităţii juridice a soldaţilor americani, cerută cu insistenţă de Washington, nu a fost rezolvată.

“Nu există un consens în această chestiune”, a declarat Karzai, în timpul unei conferinţe de presă comune cu Kerry la palatul prezidenţial din Kabul.

Statele Unite negociază de aproape un an cu Kabulul acest acord bilateral de securitate /BSA/ pentru a defini condiţiile prezenţei unui contingent american în Afganistan după încheierea misiunii forţelor NATO anul viitor.

Ajungerea la un acord este foarte urgentă întrucât majoritatea celor 87.000 de soldaţi ai NATO trebuie să părăsească Afganistanul până la sfârşitul anului 2014, iar în ţară talibanii rezistă unui război lung de doisprezece ani şi puternicei maşini militare a coaliţiei.

În Irak, Statele Unite intenţionau să menţină un contingent după 2011, dar au repatriat în cele din urmă toate trupele lor după ce Bagdadul a refuzat să acorde imunitate juridică forţelor americane potrivit Agerpres.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă