17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialTransilvania, „judeţul" fotbalului românesc

Transilvania, „judeţul” fotbalului românesc

Noul sezon al Ligii I va fi atacat puternic din centrul ţării, o regiune care dă cinci echipe din cele 18 ale Ligii I

Odată ce TAS-ul a pus capăt incertitudinii cu privire la noul sezon fotbalistic autohton, Liga I poate începe liniştită în acest sfârşit de săptămână. Din cele 18 echipe înscrise în campionat, unele mai mult sau mai puţin meritorii, Transilvania îşi taie serios partea leului.

Dacă tot discută politicienii despre regionalizarea teritorială, în cazul fotbalului Transilvania ar putea primi lejer titlul de singurul judeţ al fotbalului românesc. Chiar dacă a rămas fără Poli Timişoara sau Gloria Bistriţa, Ardealul mai are alte cinci formaţii pe care le scoate la înaintare. CFR Cluj şi Universitatea Cluj şi-au propus ţeluri pretenţioase în acest sezon, FCM Târgu-Mureş speră la o clasare în prima jumătate odată cu venirea lui Sorin Ghionea, în timp ce judeţul Sibiu, în premieră, are două echipe în primul eşalon. Gaz Metan Mediaş vrea să egaleze, cel puţin, performanţa din sezonul trecut, în timp ce Voinţa Sibiu speră să arate că îşi merită locul în prima divizie, chiar dacă a terminat pe locul patru în liga a doua.

CFR şi „U” vor în faţă

Universitatea Cluj, va intra în luptă încă din prima zi al noului an fotbalistic, odată cu deplasarea de pe terenul nou-promovatei CS Mioveni. Elevii lui Ionuţ Badea nu vor avea o misiune grea împotriva lui Adrian Neaga şi Nicolae Dică, dar nici în faţa celorlalţi fotbalişti antrenaţi de Ionuţ Popa. Totuşi, pentru a nu porni cu un moral prost încă de la început, „studenţii” sunt obligaţi să se întoarcă cu o victorie din Argeş. „Căldura este foarte mare, dar trebuie să jucăm şi să încercăm să debutăm cu dreptul. Am avut câteva meciuri amicale bune în perioada de pregătire, dar nu contează asta, pentru că au fost doar de verificare. Adevăratul test va fi vineri, la Mioveni”, a declarat tehnicianul Universităţii, Ionuţ Badea, care este obligat să ducă echipa clujeană pe unul din primele patru locuri la finalul sezonului.

Fosta campioană a României, CFR Cluj, pare a avea cel mai uşor meci de debut. Noua echipă a lui Jorge Costa va primi vizita Astrei Ploieşti, duminică seara, o echipă pe care nu a reuşit să o învingă, însă, deloc în sezonul trecut. Chiar dacă echipa care îşi va disputa meciurile de pe teren propriu la Giurgiu a dovedit că este o trupă incomodă, totuşi, un campionat se poate câştiga greu cu un rezultat de egalitate cu Astra Ploieşti în prima etapă. „Avem o echipă total schimbată faţă de sezonul trecut şi cred că suntem principalii favoriţi la titlu. Se vede o altă stare de spirit odată cu venirea lui Jorge Costa ca antrenor şi aşteptăm să începem campionatul. Avem cel mai bun lot, iar jucătorii au evoluat foarte bine în meciurile amicale, formează o echipă redutabilă, deşi lotul a suferit multe schimbări în această vară”, este convins preşedintele unei echipe ce a primit doar două goluri în meciurile de pregătire din vară, Iuliu Mureşan.

Voinţa-Steaua, meciul neaşteptat

Gaz Metan Mediaş este singura echipă din România care va avea două meciuri oficiale în picioare până la startul campionatului. Înainte de deplasarea la Braşov, medieşenii vor încerca să întoarcă acel 0-1 cu KuPS Kuopio, din turul doi preliminar al Europa League. „Nu se pune problema să nu ne calificăm” este sigur directorul general al medieşenilor, Ioan Horoba, înainte de meciul de joi după-amiaza. Evenimentul debutului de sezon în judeţul Sibiu va fi meciul Voinţei cu Steaua Bucureşti.

După ce acum două luni au intrat în vacanţă cu amărăciunea ratării promovării, jucătorii sibieni se văd nevoiţi acum să se pregătească pentru meciul cu Steaua Bucureşti. „Până sâmbătă se vor monta 3.500 de scaune şi aşteptăm cu interes meciul cu Steaua. Oricum, nu vom avea obiective măreţe pentru viitorul sezon, ci sperăm doar să ne salvăm de la retrogradare”, a spus preşedintele finanţator al sibienilor, Ioan Hămbăşan. 

Ghionea, la Târgu-Mureş

Campioana transferurilor şi în această perioadă de achiziţii, FCM Târgu-Mureş a încheiat campania tocmai cu Sorin Ghionea, fost jucător al Politehnicii Timişoara. Mureşul va juca al doilea meci al etapei, vineri de la ora 20:20, dar şi cel mai greu, în deplasare cu Dinamo Bucureşti. Chiar dacă oficialii au stabilit drept obiectiv salvarea de la retrogradare, totuşi, venirea fostului internaţional ar putea da aripi jucătorilor pregătiţi de Ioan Ovidiu Sabău, iar FCM-ul ar putea fi din nou surpriza sezonului.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Fotbaliștii nu sunt mulțumiți de noul format al Ligii Campionilor și vor să protesteze!

Noul format al Ligii Campionilor UEFA a generat o reacție puternică din partea fotbaliștilor de top, care se simt copleșiți de volumul crescut de...

Se retrage Adi Petre! Fostul atacant al lui FCSB își încheie cariera de fotbalist la doar 26 de ani

Adrian Petre, un nume cunoscut în fotbalul românesc și internațional, se retrage din activitatea sportivă la doar 26 de ani, după o carieră marcată...

Forțele de ordine din SUA au destructurat un al doilea grup major de hackeri chinezi

Forțele de ordine din SUA au perturbat un al doilea grup major de hackeri chinezi, supranumit „Flax Typhoon”, a declarat miercuri directorul FBI, Christopher...
Ultima oră
Pe aceeași temă