Un apartament vechi din centrul Capitalei, cu o suprafaţă de 110 mp, a fost supus unui proces riguros de renovare, în urma căruia a rezultat un cămin de nerecunoscut. În rândurile următoare vă prezentăm reamenajarea zonei de zi.
Modul în care sunt structurate şi amenajate apartamentele vechi nu mai corespunde nevoilor actuale ale proprietarilor, drept pentru care sunt complet renovate şi recompartimentate. Este şi cazul unui apartament nedecomandat din Bucureşti, care a trecut printr-o serie de transformări pentru a corespunde standardelor actuale de viaţă. De exemplu, livingul din imagini era format din două zone separate prin intermediul a trei uşi de tip glasvand. Acestea au fost eliminate pentru a se obţine o cameră de mari dimensiuni. Totuşi, cele două zone au fost păstrate, primind funcţii diferite: prima a fost amenajată ca dining, iar următoarea ca living.
Peretele care separa camera de zi de hol a fost demolat pe întreaga lungime, iar pe grinda rămasă liberă a fost construită o arcadă din profile metalice şi plăci din gips-carton. O parte din instalaţia electrică a fost introdusă în volumul reprezentat de arcadă, nemafiind necesară săparea şanţurilor în pereţi.
Procesul de renovare a continuat cu eliminarea vechiului parchet din lemn masiv, precum şi înlăturarea straturilor care formau structura de bază a acestuia. A fost necesară turnarea unei şape din ciment şi nisip cu o grosime de 5-8 cm pentru a se obţine o suprafaţă perfect plană. După uscarea şapei a fost montat parchet laminat. Pereţii au fost decopertaţi până la stratul de tencuială, apoi au fost gletuiţi, şlefuiţi şi zugrăviţi cu vopsea lavabilă albă. Uşa care asigura corespondenţa cu vestibulul a fost păstrată la dorinţa proprietarului, dar a trecut printr-un proces de recondiţionare.
Cea de-a doua zonă a camerei de zi a fost amenajată ca living şi comunică direct cu cea de dining. Un alt obiectiv care s-a realizat a fost integrarea balconului în living, care mai întâi a fost închis cu geamuri termoizolante montate în tâmplărie din PVC. La fel ca în dining, şi pe această suprafaţă a fost turnată şapă după înlăturarea vechiului parchet. Deoarece între cele două suprafeţe exista o diferenţă de nivel, a fost construită o treaptă cu înălţimea de 10 cm.
În locul peretelui care separa livingul de balcon, a fost construit un bar din profile metalice, din cărămizi şi plăci din gips-carton de sticlă în două culori diferite. Pentru unitate cromatică, blatul barului a fost realizat din PAL melaminat în aceeaşi nuanţă cu restul mobilierului din cameră. Un alt obiectiv pe care posesorul locuinţei a dorit să-l atingă a fost eliminarea ferestrei din living spre curtea interioară deoarece oferea o privelişte dezagreabilă. Pentru a rezolva acest inconvenient, a fost eliminată, iar în golul rămas au fost zidite cărămizi de sticlă. Pentru a personaliza încăperea, arhitectul care s-a ocupat de renovarea apartamentului a propus ca unul din pereţii longitudinali să fie decorat cu plăci din ipsos care imită piatra naturală. Deasupra acestui perete a fost realizat un raft din rigips cu rolul de suport pentru obiecte decorative.
Odată finalizate aceste etape, a urmat mobilarea celor două zone. În mare parte, mobilierul din living şi dining este realizat pe comandă la firma Sssimon Edil Construct, firmă cu care s-a lucrat şi la etapa de şantier. Masa, în valoare de 3.000 lei, a fost achiziţionată de proprietar din străinătate, la fel şi covorul din dining. Scaunele şi masa din dining au fost cumpărate de la IKEA, iar corpurile de iluminat şi prizele/întrerupătoarele de la Mr. Bricolage.