Revenim la un subiect major, ce preocupa cetatenii, lipsa de informare din programele televiziunilor. Programele sunt haotic alcatuite, de la selectii de filme pana la dezbateri si lipsa informarii neutre. In asa zisa perioada electorala s-a facut pe deplin simtita aceasta lipsa.
La sfarsitul saptamanii trebuie sa votam pentru alegerea parlamentarilor nostri europeni si pentru referendumul votului uninominal initiat de presedintele tarii. S-a derulat si o campanie electorala pricajita la mai toate posturile de televiziune care a bulversat programele TV obisnuite. Foarte putine au fost televiziunile care au luat in serios aceasta campanie. Daca dintre cele particulare, Realitatea TV s-a detasat prin seriozitate, celelalte si in special postul public si-au bombardat contribuabilii cu emisiuni terne, plicticoase. Telespectatorii n-au aflat nici importanta europarlamentarilor, nici multe date concrete despre UE sau votul uninominal, in schimb au ramas fara placerea filmelor sau serialelor ce se difuzau inainte de alegeri, la ore de mare audienta.
z z Emilia C. (e-mail): "(…) de multe ori s-au facut referiri la proasta programare a filmelor. In noua grila situatia s-a agravat, aproape ca nu mai exista filme care sa inceapa inainte de 22.30! Chiar si Telecinemateca a ajuns la 23.20 ca si aproape toate filmele de pe Cultural. Nu trebuie sa ne mai miram ca atatia oameni se uita la OTV!!! In plus am remarcat ca si HBO in buna traditie a Pro TV a inceput sa programeze la ora 20.00 aproape numai filme de actiune, filmele mai interesante fiind planificate la diverse ore in cursul zilei! Nici Hallmark nu mai difuzeaza filme de la 20.00 decat in anumite zile (in general sambata) (…) Insist ca am vrea uneori sa vedem de la 20.00 – 20.30 sau chiar 21.00 un film fara impuscaturi, o drama, o comedie! Cer prea mult pentru suma de bani pe care o platesc pe cablu?". Nu cereti prea mult, plus ca pe langa abonamentul la cablu va amintesc ca mai platiti si taxa obligatorie pentru televiziunea publica. TVR era singura televiziune care, in genere, avea o selectie onesta de filme, programate la ore rezonabile. De cand cu campania electorala dar si cu intentiile de a schimba grila, filmele au fost impinse la ore mai tarzii sau chiar spre miez de noapte. Iata insa, ca s-a gandit cineva sa indeplineasca si dorintele marelui public, Pro Cinema, fratele mai mic al maretului Pro TV. A lansat "Ziua comediei"! Luni, 19 noiembrie si-a cadorisit telespectatorii cu o serie de comedii si diverse episoade din sitcomurile celebre "Seinfeld" si "Freddie". Intentia merita felicitari, chiar daca filmul "Cu nasu’ la psihiatru" a tot fost difuzat pe alte canale. Este o comedie celebra si placuta, iar Robert De Niro are mai mult farmec decat Marian Voicu cu "Alegeri europene 2007" de la TVR 1 care vroia sa-l concureze discutand ca la o sezatoare sateasca despre "sanatate". Sa speram ca initiativa de la Pro Cinema va inspira in programarea filmelor si alte surate TV, amintindu-le de concurenta, audienta etc.
Ionel Mantulescu (e-mail): "(…) Caragiale avea mare dreptate si ramane si astazi contemporanul nostru. In 25 noiembrie trebuie sa votam, iar eu intreb precum Cetateanul turmentat: «Eu cu cine votez?» Intrebarea nu suna a bascalie, e fireasca pentru ca informatii despre ce trebuie sa faca alesii parlamentari europeni, cat si cele despre votul uninominal ne lipsesc cu desavarsire (…) Programele electorale sunt niste facaturi. Traim o mare brambureala, dar suntem in UE! Presa sau cum ii mai zice mass-media poarta o mare vina ca ne-a lasat in bezna cu Pasarin sau Luciu, fete frumoase de altfel, dar ele si altele ca ele, nu ne dau si informatiile strict necesare zilei de maine (…) Peste tot intalnim «integrame» politice sofisticate pe care nea Ionel nu prea stie sa le rezolve. Deci, eu cu cine votez si de ce? (…)". Nu va pot recomanda decat ca e bine sa votati, cu cine dvs. hotarati, dupa ce folositi Internetul – pe care vad ca il manuiti -, ca sa va informati mai bine. Va puteti informa si cautand proiectul de vot uninominal propus de Referendum. Votul e un drept democratic al fiecaruia si trebuie exercitat. O vorba din batrani zice: "Ce semeni, aia culegi". Asa ca… atentie mare la semanat! z
Ce stie nea Ionel despre UE, unde trebuie sa-si trimita niste confrati sa-l reprezinte?! Mai nimic!".
Ionel Mantulescu