UPDATE 16:42 Magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au hotărât că vor anunța ce decizie au luat în acest dosar pe 21 octombrie.
UPDATE Ce spune Traian Băsescu despre deschiderea dosarului răpirii jurnaliștilor
UPDATE Traian Băsescu: Nu am secretizat nicio foaie din dosarul răpirii jurnaliștilor
UPDATE Traian Băsescu, despre dosarele în care e implicat: Nu mă încurcă. Ştiu că nu am încălcat legea
UPDATE 09.10. După ce a ieşit de la audiere, Traian Băsescu a spus că reclamaţia lui Vadim Tudor împotriva lui este „o prostie”.
„În cazul în care se decide redeschiderea dosarului, să mă audieze foarte rapid, pentru că a trena în spaţiul public o astfel de suspiciune este defavorabilă inclusiv pentru România. Eu cred că desecretizarea dosarului depine de cei care l-au desecretizat. Eu nu am secretizat nici măcar o foaie din dosar, nu era treaba ma partea operativă. Desecretizarea ar fi în avantajul meu, ar confirma că e prostie reclamaţia lui Vadim Tudor”, a spus fostul preşedinte.
UPDATE. Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, înainte de a intra să fie audiat, că nu are emoţii în privinţa dosarului răpirii jurnaliștilor din Irak.
„Nu am emoții. Să se deschidă dosarul și să ne lămurim. Eu am calitatea de intimat, adică de om reclamat. Vedem ce va face Parchetul pe urmă. În orice caz, după părerea mea, solicitarea de deschidere a acestui dosar este o palmă pentru România. Când se aduce în spațiul public ideea că un șef de stat, în colaborare cu un general american, au putut să fure bani, iar autoritățile române fac un spectacol din lucrul acesta, nu prinde bine României. Dar, asta e viața”, a declarat Traian Băsescu la intrarea în sediul instanței.
–––
Fostul preşedinte Traian Băsescu este audiat, marţi, la Judecătoria Sectorului 5, unde a fost citat în legătură cu o cerere a Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak.
În luna mai, Judecătoria Sectorului 5 şi-a declinat competenţa cu privire la cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale faţă de fostul preşedinte Traian Băsescu, în dosarul privind răpirea jurnaliștilor români în Irak. Astfel, magistraţii au trimis dosarul către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis scoaterea lui Vasile Blaga de sub urmărirea penală şi retrimiterea dosarului la Judecătoria Sectorului 5.
În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.
În 2012, Corneliu Vadim Tudor depunea o plângere penală în care i-a acuzat pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că şi-au însuşit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak în anul 2005.
Corneliu Vadim Tudor şi-a motivat plângerea prin afirmaţiile făcute de fostul procuror Ciprian Nastasiu, într-o carte. Suma despre care se vorbeşte este de aproape 4 milioane de dolari.
Citeşte şi: Parchetul General ar putea redeschide un dosar penal pentru Traian Băsescu. Despre ce acuzații este vorba
În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar. Ulterior, în iunie 2005, preşedintele de atunci Traian Băsescu spunea că Omar Hayssam voia să iasă din România şi că îşi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al soţiei acestuia şi al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad în 29 aprilie, pentru a contacta autorităţile irakiene.
La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.
În 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, într-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, că la cererea doctorului Yassin s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, după ce, în seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anunţat despre răpirea de la Bagdad. El preciza că Yassin s-a prezentat, în seara de 28 martie 2005, la biroul său, împreuă cu soţia, iar în aceeaşi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat în Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnaliştilor.
Omar Hayssam execută 23 de ani şi patru luni de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele „Volvo”, „Foresta Nehoiu” şi cel al răpirii celor trei jurnalişti, potrivit unei decizi luate în 27 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Omar Hayssam execută pedepsele din iulie 2013, când a fost adus în ţară, după şapte ani de la fuga sa din România.
Dosarul răpirii jurnaliştilor este primul dosar redeschis pe numele fostului preşedinte Traian Băsescu. El mai este cercetat în legătură cu acuzaţia de şantaj pe care i-a adus-o senatoarea PSD Gabriela Firea.