25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialTragedia greaca aduce furtuna in Euroland

Tragedia greaca aduce furtuna in Euroland

» Sefii de stat si de guvern din cele 27 de state membre ale UE se reunesc astazi la Bruxelles pentru a examina criza financiara grava din Grecia. Confruntate cu atacuri speculative contra monedei unice, tarile din zona euro au decis sa vina in ajutorul Atenei.

Raspunsul european la criza financiara fara precedent a statului elen, cu o datorie abisala, s-a impus ca subiect dominant al acestui  summit extraordinar convocat de primul presedinte permanent al UE, Herman Van Rompuy. Initial consacrata  identificarii unor mijloace de coordonare eficienta a politicilor economice ale membrilor UE si de relansare a cresterii economice, reuniunea este dominata de criza elena, impunandu-se masuri de solidaritate. Temerile pietelor de a vedea Spania si Portugalia implicate intr-un scenariu comparabil cu cel al Greciei au dus la tensiuni la burse si la presiuni uriase asupra euro. Zona euro se afla in cea mai dificila perioada de la nastere, in urma cu 11 ani, deschizandu-se o perioada de austeritate pentru ani de zile.

Pregatirile vizand un plan de ajutor din partea UE s-au accelerat in ultimele doua zile, pentru a pune capat cercului vicios al speculatiilor din jurul Greciei si al euro, dorindu-se trimiterea unui mesaj asigurator. Ministrii de Finante din zona euro au avut aseara o teleconferinta, anuntata de urgenta in timpul zilei, pentru a evoca subiectul. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, revenit de urgenta din Australia pentru a fi prezent la summit, a participat la teleconferinta. Germania, care pana in prezent parea reticenta in a ajuta Grecia pentru a nu crea un precedent si a da impresia unei "prime" date "elevilor rai" din zona euro, si-a schimbat pozitia, un responsabil al partidului conservator al cancelarului Angela Merkel declarand ca in guvernul german sunt in curs discutii privind un plan de ajutor catre Grecia. Europenii reflecta la punerea in functiune a unui mecanism de linie de credit disponibil care ar putea fi utilizat in caz de necesitate de tarile aflate in dificultate. Un fel de mapa de imprumuturi de urgenta accesibile acestor state.

 

Sunt analizate si alte forme de ajutor, iar statele din zona euro, printre care Franta si Germania, ar putea decide acordarea de imprumuturi bilaterale Greciei. Alte mecanisme de ajutor comun ar putea implica Banca Europeana de Investitii (BEI)  sau varsarea anticipata a subventiilor europene, Grecia fiind un mare beneficiar. Tratatul european interzice BEI sa acorde credite statelor, dar prevede ca tarile pot "acorda, in anumite conditii, asistenta financiara din partea Uniunii" unui membru aflat in dificultate. Zguduita de criza greaca, UE va evoca crearea unui "guvern economic" al celor 27, in prezent sefii de stat si de guvern fiind responsabili de strategia economica a guvernelor lor. Franta si Germania vor prezenta "propuneri comune" privind "guvernul economic al celor 27". Summitul va aseza jaloanele unei noi strategii economice pentru UE, axata pe investitii in cercetare, economie verde si inovatie, inlocuind "strategia de la Lisabona".

 

Furtuna economica ce se propaga in sudul Europei, in Grecia, Spania si Portugalia, din cauza temerilor privind capacitatea lor de rambursare a datoriilor, a urgentat luarea de masuri pentru relansarea economica si pentru intarirea coeziunii economice a Uniunii, in special in zona euro. Guvernul grec nu se mai ascunde, dupa ce in trecut a mintit in ceea ce priveste statisticile prezentate Bruxelles-ului. Media occidentala aminteste rolul misterios al bancii americane Goldman Sachs, care a consiliat tara in domeniul privatizarilor si a "ajutat"  la acoperirea datoriei elene in 2002, pentru a asigura pietele.

» Grecii, in strada
Premierul grec, Georgios Papandreu, aflat la Paris, declara ieri ca tara sa este gata sa ia "toate masurile necesare" pentru reducerea imensului deficit bugetar si le-a cerut functionarilor eleni sa limiteze impactul grevei si sa "dea exemplu" pentru a contribui la iesirea din criza. In acelasi timp, mii de functionari manifestau in marile orase ale Greciei, in cadrul zilei de greve contra masurilor de austeritate decise de guvern ca raspuns la criza financiara. Mii de protestatari au strigat sloganuri contra "bancherilor, armatorilor si marilor societati", denuntand "sacrificiile injuste si ineficiente". 

Circa 5.000 de membri ai Adedy, principalul sindicat al functionarilor publici, au manifestat la Atena si alti 3.000 la Salonic. Greva a afectat angajatii ministerelor, serviciilor fiscale, prefecturile si municipalitatile si profesorii. Frontul sindical de lupta (PAME), emanatie a partidului comunist, si-a chemat membrii sa se alature protestelor reunind 5.000 de militanti intr-o manifestatie separata in capitala elena.

Organismul national al cailor ferate a redus trenurile pe liniile interne din cauza opririi lucrului timp de noua ore, iar spitalele publice au chemat personal de urgenta pentru a asigura functionarea. Guvernul socialist al lui Papandreu se va confrunta din nou cu nemultumirile partenerilor sociali peste doua saptamani.
Confederatia generala a muncitorilor greci a chemat la greva generala pe 24 februarie pentru a protesta contra reformei sistemului de pensii, Adedy anuntand ca se alatura. Totusi, majoritatea grecilor sunt favorabili masurilor de redresare a economiei, sase din zece considerand ca sunt necesare.

Cele mai citite

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Competiție Rusia Ucraina și la Concursul Internaţional „ George Enescu” în finala Secţiunii de pian

Doi pianişti din Rusia şi unul din Ucraina vor intra, duminică, în finala Secţiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediţii a...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă