19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialTragedia de pe Siutghiol: încă o demisie, alte întrebări fără răspuns

Tragedia de pe Siutghiol: încă o demisie, alte întrebări fără răspuns

Șeful Inspectoratului General de Aviaţie din MAI a fost înlocuit din funcție, iar ISU Dobrogea nu răspunde la întrebări esențiale.

Una dintre primele consecințe ale tragediei de pe Siutghiol a fost înlăturarea din funcții a șefului ISU Dobrogea și a prefectului de Constanța. Ieri a venit rândul șefului Inspectoratului General de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne, care a fost înlocuit din funcția pe care o ocupa din mai 2008.

Tot ieri, la nivel guvernamental s-a luat decizia modificării, prin ordonanţă de urgenţă, a sistemului de intervenţii în situaţii de urgenţă. „Trebuie să învăţăm din lecţiile pe care le primim, cum să facem mai multă eficienţă, cum să facem mai mult în sensul de folosire a resurselor pe care le-am pus la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă“, le-a spus Ponta miniştrilor, ieri, în şedinţa de guvern.

Declarațiile sale vin după ce luni după-amiază au fost prezentate imagini filmate cu o dronă imediat după accident. În acestea se vede clar că barca motorizată a pescarului amator plecat din Ovidiu este mult mai aproape de locul accidentului decât barca celor de la ISU, care au plecat de la circa 500 de metri, dar care vâsleau, pentru că nu le-a pornit motorul.

Procedurile sunt reexaminate

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, înaintea premierului, că procedurile de intervenţie în situaţii de urgenţă vor fi regândite “în regim de urgență“. “Am dispus reexaminarea în regim de urgenţă a procedurilor Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale tuturor structurilor cu responsabilităţi imediate în astfel de situaţii. În acest sens, la nivelul fiecărui judeţ s-a realizat o analiză a categoriilor de riscuri, în raport cu particularităţile acestora şi resursele existente pentru intervenţie imediată“, a precizat ministrul.

Tragedia de pe Siutghiol naște noi întrebări pe măsură ce timpul trece, în loc de răspunsuri. Jurnaliștii constănțeni de la Dobrogea TV au dat publicității imagini realizate în luna septembrie a acestui an, în care reprezentanții ISU Dobrogea prezentau o autospecială pentru intervenție scafandri. „Este echipată cu trei costume umede și trei costume uscate. Avem barca pe care o folosim la intervenție, alături de motor plus rezervorul de la barcă, compresorul pentru încărcarea buteliilor, în cazul în care solicităm mult mai mult aer decât e necesar, avem șase butelii, avem vesta de scufundare, avem saula pe care o folosim atunci când vrem să aflăm și adâncimea și să facem și perimetrul de balizare a locului în care noi trebuie să-l căutăm pe cel care s-a înecat sau pe care trebuie să-l scoatem din apă“, declara atunci căpitanul Marius Ciulei, ofițer specialist, Dobrogea TV.

Reprezentanții ISU Dobrogea nu au dorit să ofere acum detalii despre această autospecială, să răspundă dacă a intervenit la locul tragediei sau nu, prevalându-se de faptul că ancheta este în desfășurare.

De ce a fost necesar zborul?

O altă întrebare pe care a ridicat-o în spațiul public medicul constănțean Florian Stoian este de ce a fost nevoie de acest zbor cu elicopterul. Femeia care a fost transportată din Tulcea în Constanța nu a ajuns direct la Reanimare, lucru care poate fi observat în înregistrările televiziunilor locale, cărora le-a acordat un scurt interviu de pe holurile spitalului din Constanța. Pacienta era suspectă de embolie pulmonară, o boală care poate duce la deces, și a fost trimisă din Tulcea spre Constanța pentru confirmarea diagnosticului, în lipsa aparaturii medicale de specialitate la spitalul din Tulcea. Cine a autorizat zborul SMURD pentru acest caz? Se putea face transferul cu o ambulanță, în condițiile în care pacienta nu a intrat imediat în atenția medicilor? Sunt întrebări la care cei responsabili vor trebui să răspundă, dacă nu în fața jurnaliștilor, în fața anchetatorilor.

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă