5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialTragedia de la Colectiv. Faza pe diversiuni

Tragedia de la Colectiv. Faza pe diversiuni

‘’Importantă nu este realitatea vieții, ci ceea ce cred oamenii, iar găsirea cuvintelor care au efect e mai importantă decât analizarea datelor obiective’’. Încep textul cu acest citat din Roger Mucchielli, un fost ofițer comunist, care a scris o broșură pe tema dezinformării, ‘’Subversiunea’’, cu riscul de a explica într-o manieră ușor școlărească, dar utilă, diversiunile la care suntem expuși în ultimele zile. Sau, și mai scurt: ‘’Spuneți-le ce vor să audă!’’, era un sfat al tovarășului Lenin.

În timpul unei crize afective, manipulările, percepțiile aruncate în piața publică, cu valoare de adevăr absolut, prind fulgerător de repede. Mintea umană are nevoie să identifice un țap ispășitor. Vulnerabilizați, oamenii au tendința să respingă durerosul adevăr și caută scenarii și explicații. Din păcate, în astfel de momente, între explicațiile bazate pe fapte și teoriile conspiraționiste nu e decât un pas, situație de care unii pot profita politic, într-un mod lipsit de etică. 

Moartea în flăcări a acelor 32 de tineri și rănirea gravă a 130 de oameni, care luptă, în acest moment, pentru supraviețuire, fac din tragedia de la Colectiv cel mai grav accident din istoria democrației noastre.

Numai când vizionam documentare despre camerele de gazare ale Holocaustului, m-au mai încercat senzații asemănătoare celor din aceste zile. Și, probabil, aceasta e starea prin care trecem cu toții: o apăsare sufletească teribilă, combinată cu sentimentul acut de neputință, că nu ai cum să ajuți în mod real victimele și familiile lor, în momente dramatice.

Mărturiilor, relatărilor, imaginilor nu le poți face psihic față. Există un nivel al suferinței care te doboară, oricât de antrenat pentru durere ai fi. Da, dacă există infernul, acelea au fost imaginile care îl definesc.

În plan afectiv, atmosfera este una de frustrare socială, premergătoare unei revolte populare sau unei revoluții.

Tocmai în astfel de momente, e nevoie, însă, mai mult ca oricând, de minți lucide, raționale, care să analizele în mod corect accidentul și să nu propage idei periculoase în spațiul public.

Se caută vinovații atât cei din administrația locală, cât și cei din Guvern. Absolut legitim. În momentul de față, cei trei acționari ai clubului Colectiv sunt reținuți și cercetați pentru ucidere din culpă.

Vor fi cercetate și infracțiuni în serviciu? Cel mai probabil da. Au existat cumva și infracțiunile de corupție, a dat cineva mită ca acest club să fie lăsat să funcționeze, sub ochii îngăduitori ai autorităților, fără să respecte standardele de siguranță? Cel mult, putem bănui că s-a întâmplat asta, dar nu avem nici cea mai mică dovadă.

În schimb, la nivelul percepției, românii cred că fenomenul corupției ar fi cauza majoră pentru toate nenorocirile din această țară.

Și acum apare prima ‘’păcălire’’ a românilor. Prin propagarea mesajului ‘’Corupția ucide’’, mesaj lipit ca o etichetă de tragedie, în spațiul virtual, putem vorbi că o primă manipulare de manual a fost produsă. În condițiile în care, pe scena noastră politică, există politicieni care au cerut voturile românilor cu o campanie împotriva corupției, este incorect să lipești astfel de mesaje politice pe o tragedie. Nu, în mod real, corupția nu poate ucide pe nimeni decât, poate, metaforic. Este o joacă de-a cuvintele care, întâmplător sau nu, avantajează, la nivel de mesaj, un mic partid politic. 

Este incorect, dar prin comparație cu alte diversiuni grosolane, apărute în spațiul virtual, sloganul ‘’Corupția ucide’’ devine cea mai inofensivă speculație politică.

De două zile, o diversiune gravă prinde fulgerător pe rețelele de socializare, și anume că la IML ar exista mai multe persoane decedate, pe care Guvernul le-ar ascunde, cu scopul să nu-și recunoască eșecul gestionării nefericitului accident. Nu aș fi băgat în seamă o asemenea bazaconie, dacă nu aș fi văzut cu ochii mei ce repede a prins și cât de ușor au crezut oamenii acest zvon. Este cu atât mai grav cu cât un fost jurnalist, Robert Turcescu, cel care promitea că se va retrage din spațiul public, după dezvăluirile că a fost ofițer sub acoperire, lansează, fără nicio probă jurnalistică, astfel de teorii.

Un jurnalist are o meserie asemănătoare procurorului: el este scepticul de serviciu, pune întrebări, nu se lasă păcălit de propaganda oficială, spune lucruri incomode, în ciuda curentului de opinie majoritar format în spațiul public, dar pentru a informa publicul, caută, în același timp, probe. Este obligatoriu. Este esența meseriei.

În condițiile în care în aceste zile sunt organizate proteste, unde se vor cere demisiile unor politicieni, de la Gabriel Oprea, la primarul Piedone, să lansezi astfel de zvonuri în spațiul public, doar ca să inflamezi spiritele, este inacceptabil, iar diversiunea nu are nicio legătură cu interesul public. Este nepermis să propagi gratuit ură împotriva lui Raed Arafat sau Gabriel Oprea, doar pentru că nu vrei să-i mai vezi în funcții publice.

Până în acest moment, legitim, atât jurnalistic, cât și civic, este să ceri demisia de onoare primarului Piedone, pentru declarațiile neobrăzate pe care le-a făcut, la scurt timp după producerea incendiului și pentru neregulile de funcționare descoperite în Colectiv, club aflat în sectorul administrat de el.

Mai mult, toate aceste proteste care vor fi, unul azi, iar restul, zilele următoare, își au o legitimitate incontestabilă, din cauza clasei politice slabe, incompetente, care ne conduce de 25 de ani. Dezamăgirea generalizată față de modul în care merg lucrurile în aparatul de stat, față de problemele grave din sistem, se pliază perfect pe drama de moment. Se vor cere demisii pentru eșecurile Guvernului Ponta din trecutul recent și bine se va face.

Sutem datori, în memoria victimelor, să nu uităm cauzele absurde care au dus la atâtea morți și să cerem autorităților să fie îndreptate lucrurile în viitor: reabilitarea clădirilor cu risc seismic, inclusiv tot Centrul Vechi, plin de maghernițe care stau să cadă peste clienți, sancțiuni drastice pentru patronii care nu respectă standardele de siguranță și pentru funcționarii publici care nu își fac profesionist treaba.

Anul viitor, vor fi alegerile locale. Ei au murit. Noi, însă, nu vom lăsa tema siguranței cetățeanului să moară.  ‪#‎Colectiv

 

 

Cele mai citite

Alexandr Dughin: România va face parte din Rusia. MAE: Rusia va eșua

După ce i-a luat, luni, oficial, apărarea lui Călin Georgescu, arătând că este la curent și preocupat de alegerile prezidențiale din România, Vladimir Putin...

Elisabeta Lipă obține un mandat parlamentar, Hațegan și Novak rămân pe dinafară!

Alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 au adus vești contrastante pentru personalitățile sportive implicate în cursa pentru un loc în Parlament. În timp ce...

Ucraina va primi un nou ajutor militar de 725 milioane de dolari de la SUA

SUA au anunţat luni un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari şi care include în special rachete...
Ultima oră
Pe aceeași temă