Update, ora 18:00: Mai multe ţări europene sunt paralizate de vremea rea. În România, traficul aerian şi rutier au fost afectate de condiţiile meteo.
Încă de marţi, aeroportul britanic Gatwick este acoperit de zăpadă. Un strat de 15 centimetri la – 7 grade Celsius. Nici miercuri nu decolează şi nu aterizează niciun avion pe aeroportul londonez. Aeroportul din Edinburgh este închis de luni.
Mii de călători, majoritatea turişti, îşi petrec vacanţa legaţi de terminalele aeroportului. Perspectivele nu sunt tocmai optimiste. Zborurile se vor relua cel mai devreme joi dimineaţa, potrivit cotidianului Telegraph.
Dacă aţi plănuit călătorii cu avionul este recomandat să verificaţi starea zborurilor la companiile de la care aţi rezervat biletele, pentru că situaţia este prezentă, la o scară mai mică, şi în România. Compania Tarom a anulat miercuri 9 curse, iar alte 19 au întârzieri între 2 şi 3 ore din cauza vremii nefavorabile. Problemele pleacă de la Bucureşti, unde condiţiile meteorologice nu permit aterizarea sau decolarea aeronavelor.
Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă, a declarat că nu sunt probleme la aterizarea curselor aeriene, însă sunt amânări la decolare: „Avioanele sunt îngheţate”, a explicat oficialul aeroportuar pentru Mediafax.
Celelalte aeroporturi din ţară nu sunt afectate direct de vremea neprielnică, ci doar de problemele din Capitală.
La Cluj-Napoca s-au anulat 4 zboruri Tarom. Cursele externe nu sunt afectate. Alte 4 zboruri sunt anulate şi la Sibiu. La Timişoara două curse Lufthansa, de la şi spre Munchen, au fost anulate din cauza problemelor întâmpinate de aeroportul bavarez.
Iată lista zborurilor anulate de compania Tarom:
RO 621/622 Bucureşti – Oradea – Bucureşti
RO 631/632 Bucureşti – Satu Mare – Bucureşti
RO 271/272 Bucureşti – Atena – Bucureşti
RO 351/352 Bucureşti – Zurich – Bucureşti
RO 701/702 Bucureşti – Iaşi – Bucureşti
RO 641/642 Bucureşti – Cluj – Bucureşti
RO 261/262 Bucureşti – Instanbul – Bucureşti
RO 723/724 Bucureşti – Sibiu – Bucureşti
RO 315/316 Sibiu – Munchen – Sibiu
Poleiul domneşte în Moldova
Mai multe drumuri din Moldova sunt afectate de poleiul care se formează foarte repedel, din cauza vântului puternic. Materialele antiderapante sunt practice inutile, fiind spulberate de rafalele de vânt, potrivit comisarului Paul Ulieru de la Centrul Infotrafic. O persoană a murit şi alte patru au fost rănite în cursul zilei de miercuri în două accidente produse din cauza poleiului.
Niciun drum nu este blocat, însă este recomandat să circulaţi cu viteză redusă şi să păstraţi distanţa între maşini, mai spune comisarul Paul Ulieru pentru romanialibera.ro.
Ninge iar, dar mai încolo
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri o avertizare Cod galben de ninsori, vânt şi polei, valabilă până joi dimineaţa în Moldova şi Carpaţii Orientali şi Meridionali. Asta înseamnă că în anumite zone din aceste regiuni va ninge puternic şi se va depune un strat consistent de zăpadă.
Totuşi, ţara noastră nu este acoperită de zăpadă în aceste zile datorită unor influenţe mediteraneene care transformă zăpada în lapoviţă sau ploaie, pur şi simplu, potrivit meteorologului de serviciu de la ANM.
În plus, cel puţin deocamdată, zăpada o vom vedea doar în poze sau la munte, pentru că spre sfârşitul săptămânii vom avea parte doar de ploi şi temperaturi între 4 şi 14 grade Celsius, potrivit aceleiaşi surse.
Europa afectată de ninsori
Transporturile aeriene, feroviare şi rutiere sunt perturbate în zone întinse din Europa, din cauza căderilor masive de zăpadă şi a temperaturilor scăzute, care au provocat moartea a cel puţin zece persoane, relatează Mediafax.
MAREA BRITANIE este afectată de un val de frig, cu temperaturi care au scăzut până la -20 de grade în Scoţia, unde mai multe şcoli au fost închise pentru a treia zi consecutiv.
Trenurile Eurostar între Londra, Paris şi Bruxelles au înregistrat întârzieri, aeroportul Gatwick din sudul Londrei şi aeroportul Edinburgh au fost închise în cursul dimineţii, iar London City Airport a anulat zborurile.
În ELVEŢIA, aeroportul internaţional Geneva a fost închis miercuri din cauza zăpezii, iar pe şosele au fost înregistrate 25 de accidente, soldate cu patru răniţi.
În GERMANIA, aeroportul din Frankfurt a anulat în cursul dimineţii 60 de zboruri, după ce vântul puternic a determinat închiderea unei piste.
În FRANŢA, consumul de energie electrică va atinge nivelul record miercuri seară, în principal din cauza utilizării intense a echipamentelor electrice de încălzire. Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate în centrul ţării, iar circulaţia camioanelor a fost interzisă temporar în mai multe zone, în timp ce transporturile şcolare au fost suspendate.
În nord-vestul ITALIEI, circulaţia rutieră a fost îngreunată miercuri de zăpadă, în timp ce centrul Veneţiei a fost inundat din cauza mareei. La Roma, nivelul Tibrului este în creştere, din cauza precipitaţiilor abundente înregistrate în ultimele zile.
ALBANIA a decretat stare de catastrofă naturală în nord, după ce sute de case şi mii de hectare de terenuri agricole, dar şi şosele şi căi ferate au fost inundate.
În centrul şi nordul PORTUGALIEI, câteva zeci de drumuri secundare sunt blocate pentru a treia zi la rând, în timp ce în SPANIA transporturile sunt afectate în special în nord şi centru.
În POLONIA, valul de frig a provocat moartea a opt persoane, majoritatea aflate sub influenţa alcoolului. Temperaturile au scăzut în estul ţării până la -33 de grade Celsius.
În LITUANIA, două persoane fără adăpost au murit din cauza frigului la sfârşitul săptămânii.
În CEHIA, cel puţin trei persoane au murit din cauza temperaturilor scăzute în ultimele 24 de ore, iar căderile masive de zăpadă afectează traficul rutier, inclusiv pe principala autostradă (D1), unde au avut loc miercuri mai multe accidente grave.