Institutul Cultural Român din New York, J.U.S.T. Toys Productions și 59E59 Theaters prezintă, în perioada 8-26 noiembrie, spectacolul “Toys: A Dark Fairy Tale”, o piesă scrisă de poeta și dramaturga Saviana Stănescu, în regia lui Gabor Tompa.
Σ Maria Capelos
“Toys” este o piesă despre confruntarea dintre două femei care au un secret comun în trecut. Shari a crescut într-un orfelinat, într-o lume măcinată de război și sărăcie. Clara a fost crescută la New York și a beneficiat de avantajele vieții într-o țară bogată, unde părinții adoptivi s-au străduit să-i ofere un trai decent și o bună educație.
Ce se întâmplă atunci când Shari ajunge în America și e gata să o atace pe Clara? Mai este reconcilierea posibilă? Prin explorarea identității și intersectarea unor destine separate brutal de război, „Toys“ ridică, în ultimă instanță, o întrebare majoră: ce înseamnă apartenența?
Cine sunt protagoniștii
Saviana Stănescu este o scriitoare româno-americană, care a avut multiple producții ale pieselor sale la New York, obținând premii ca New York Innovative Theatre Award for Outstanding Play (Waxing West, la Teatrul La MaMa) sau includerea în Indie Theatre Hall of Fame.
Piesele sale au fost prezentate pe cele mai prestigioase scene americane și internaționale. Radio-drama „Bucharest Underground“ a primit, în 2007, Premiul Marulic pentru cea mai bună radio-dramă europeană.
În România, înainte de a se stabili în SUA, în 2001, Saviana Stănescu a publicat câteva volume de poezie și “Black Milk”, o antologie bilingvă de piese de teatru.
Predă scriere dramatică și teatru contemporan la Ithaca College, după ce a predat 8 ani la New York University, unde a obținut un MA în Performance Studies și un MFA în Dramatic Writing.
Regizorul Gabor Tompa a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti,
Facultatea de Teatru, în anul 1981. Printre profesorii săi se numără Liviu Ciulei, Mihai Dimiu, Cătălina Buzoianu şi Gina Ionescu. În 1990 a fost numit director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, post pe care îl ocupă şi în prezent.
A regizat peste 100 de spectacole, în întreaga lume, după texte ale unor mari autori ai dramaturgiei universale. Este fondatorul Secţiei de Artă Teatrală a Universităţii “Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca.
A fost invitat să predea la numeroase universităţi din străinătate. Este considerat un expert al teatrului absurdului, pentru memorabilele sale montări cu piesele lui Ionesco şi Beckett. A colaborat cu teatre din Franţa, Germania, Spania, SUA, Marea Britanie, Austria, Ungaria, Irlanda, Canada, Serbia, Cehia, Slovenia, Columbia şi Coreea de Sud.
Distribuţie
Din distribuția piesei fac parte actrițele Tunde Skovran și Julia Ubrankovics. Prima a terminat Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, în prezent continuându-și cariera de actriță, producătoare și regizoare în Los Angeles. A fondat compania de producție “J.U.S.T. Toys Productions”, cu care produce anual spectacole de teatru cu succes internațional. Este şi cofondatoare şi proprietară a companiei de post-producție “Voxx Studios” din Los Angeles.
Cea de-a doua este o actriță de film, televiziune și teatru, a cărei carieră este legată de filme precum “Red Sparrow”, serialele “Hawaii Five-0”, “The Last Kingdom”, “X Company”. Rolul său din recentul succes la Hollywood al piesei de teatru “Fefu&Her Friends” i-a adus recenzii elogioase. În 2018, va avea un rol principal în noul serial TV european “The Teacher”.
Seria de spectacole cu piesa “Toys” va fi însoțită de prezentarea cărții „Gábor Tompa – din opera unui regizor: de la Trei surori la Livada de vișini”, care va avea loc la sediul Institutului Cultural Român din New York, pe 10 noiembrie.