20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialToţi se jură că nu fură

Toţi se jură că nu fură

Lupta antidoping se pare că a pierdut încă o mare bătălie după ce rutierul Alberto Contador, câştigătorul ediţiei din acest an al celebrului Tur al Franţei, a fost suspendat provizoriu săptămâna trecută, bănuit de dopaj după un rezultat considerat anormal la unul dintre controalele antidoping din timpul competiţiei.

Spaniolul nu a fost încă declarat pozitiv, dar numai faptul că au apărut urme de substanţe interzise la controlul efectuat ridică mari semne de întrebare vizavi de corectitudinea sportivului. Evident, Alberto Contador se jură, ca majoritatea celor care sunt prinşi, că n-a luat niciodată nici un fel de substanţe interzise şi a declarat că este gata să-şi taie mâinile pentru a-i convinge pe cei care cred altceva. Astfel de afirmaţii patetice nu mai impresionează însă pe nimeni, mai ales că şi alţi ciclişti celebri au fost depistaţi pozitiv. Faptul că încă apar cazuri de genul acesta dovedeşte că, în ciuda eforturilor care se fac la nivel mondial pentru eradicarea dopingului, tentaţia de a trişa nu a putut fi inhibată. Indiferent dacă va fi declarat sau nu vinovat, un lucru este cert: Contador a avut în organism o substanţă anabolizantă şi este puţin credibilă justificarea sa că ar fi mâncat carne de vită adusă de un fost ciclist în ziua de pauză de la Pau, carne provenită din Ţara Bascilor spaniolă. Ce sportiv de mare performanţă ar ingera o hrană neverificată şi para verificată în timpul unei competiţii atât de importante cum este Turul Ciclist al Franţei?

Inevitabil ne vin în minte  cuvintele răposatului profesor doctor Ioan Drăgan, fostul şef al Institutului Naţional de Medicină Sportivă. „Dopingul este foate greu de eradicat, ca să nu spun că nu va putea fi eliminat niciodată. Din cele mai vechi timpuri, sportivii au căutat substanţe sau metode care să le îmbunătăţească performanţele. Acum câştigă cei care inventează metode şi substanţe dopante cât mai greu de depistat”, a susţinut fără sfială de multe ori apreciatul medic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă