20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Toti recoltatorii de probe antidoping sunt chinezi"

„Toti recoltatorii de probe antidoping sunt chinezi”

» Componentele lotului olimpic de canotaj al Romaniei, care vor participa in trei probe la JO de la Beijing – 8±1, dublu rame fara carmaci si dublu vasle –, au fost printre primele reprezentante ale noastre care si-au inceput antrenamentele. Competitia va incepe peste zece zile, iar obiectivul delegatiei este de a cuceri cel putin o medalie.

Acomodarea canotoarelor noastre cu clima infernala din Beijing, considerata principalul inamic, merge mai bine decat se astepta toata lumea. Romancele inca nu s-au obisnuit cu diferenta de fus orar, dar inconvenientul se pare ca va fi depasit in cateva zile. "Nu avem nici un fel de probleme deocamdata. Fetele sunt sanatoase si pana acum am respectat programul normal de antrenamente. Daca aerul este destul de greu respirabil, din cauza umiditatii, in schimb, apa este limpede si buna pentru vaslit. Avem constant vant ajutator dimineata si usor potrivnic, din fata, dupa-amiaza. Singurele probleme, sa zicem, au fost cu somnul, dar pana la concurs, cu siguranta, vor fi rezolvate", ne-a spus ieri Ioan Dospinescu, presedintele Federatiei Romane de Canotaj, care se afla la Beijing impreuna cu lotul reprezentativ. Sportivele noastre nu au fost deranjate nici de distanta destul de mare, de 36 km, la care se afla pista de antrenamente fata de satul olimpic. "Ajungem rapid la pista, pana acum deplasarea nedepasind 50-53 de minute. Chiar daca nu avem antemergatori, pe drum este atata politie ca de fiecare data am mers snur pana la locul de antrenament", a precizat Ioan Dospinescu.

Elisabeta Lipa: "Americancele asteapta de 24 de ani sa cucereasca titlul"
Considerata cea mai valoroasa canotoare mondiala din toate timpurile, Elisabeta Lipa va participa la Jocurile Olimpice de la Beijing pentru prima data in alta calitate decat cea de concurenta. Desi s-a retras din activitatea competitionala in 2004, dupa intrecerile din cadrul JO de la Atena, Elisabeta Lipa a ramas cu sufletul alaturi de sportul care a consacrat-o si este in continuare interesata de evolutia acestei discipline. Inainte de a pleca in China, fosta mare sportiva ne-a impartasit cateva dintre temerile sale vizavi de intrecerile de la Beijing.

» Cum se vede startul competitiei de canotaj din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing prin ochii celei mai titrate foste canotoare din lume?
— Cred ca va fi mai greu decat la orice alta intrecere olimpica. De altfel, competitiile de canotaj au devenit din ce in ce mai dificile. Daca, de pilda, in 1984 se stia clar ca fostul RDG (n.r. – Republica Democrata Germania), Statele Unite ale Americii, URSS ( n.r. – Uniunea Sovietica) si, evident, Romania sunt tarile care se bat pentru titlu – ma refer la proba de 8±1, pentru ca este regina canotajului –, dupa caderea regimului comunist si migrarea antrenorilor si sportivilor foarte buni din tarile foste comuniste catre alte reprezentative, valorile s-au uniformizat. Acesta este si unul dintre motivele pentru care, de trei editii ale Jocurilor Olimpice, s-au impus baremuri de calificare, iar numarul de locuri a fost limitat. In plus, tehnica a avansat foarte mult. Barcile de acum peste 20 de ani, grele, din lemn, au fost inlocuite an de an cu altele din ce in ce mai usoare, din materiale performate. Ambarcatiunile pe care se trage in prezent sunt din fibre de carbon, mai scurte si cu forme cat mai avantajoase pentru o acvadinamica tot mai buna. De asemenea, vaslele si ramele au alt design fata de vechile modele, totul pentru a mari viteza de deplasare pe apa. Chiar si fata de acum patru ani, de la Jocurile Olimpice de la Atena, ambarcatiunile au suferit imbunatatiri, este adevarat, de detaliu, dar fiecare amanunt conteaza, pentru ca orice miime de secunda castigata poate sa-ti aduca o medalie.

» Se poate vorbi de principale adversare ale Romaniei la titlul olimpic?
— Nu stiu daca putem vorbi de principale adversare ale Romaniei, dar cred ca putem vorbi de cele mai inversunate adversare ale noastre, care vor fi de departe americancele. Din 1984, de cand au cucerit aurul la 8±1, reprezentantele Statelor Unite n-au mai reusit aceasta performanta si de ani de zile se lupta sa reintre in posesia titlului. Cel mai aproape au fost la Atena, cand noi (n.r. – Elisabeta Lipa a facut parte in 2004 din echipajul de 8±1 medaliat cu aur olimpic) le-am invins la mustata, la capatul unei batalii extraordinare. De asemenea, in ultimii ani Olanda s-a invartit pe langa podium, dar nu vor fi de neglijat nici Canada sau Germania. si Australia este de temut, chiar daca a obtinut calificarea pe ultima suta de metri (n.r. – la ultima etapa a Cupei Mondiale) si ii va fi destul de greu sa obtina doua varfuri de forma in mai putin de trei luni. Deci o scurta analiza ni le da ca favorite pe toate cele sase finaliste, punand, evident, la socoteala si reprezentativa Romaniei.


» Cazurile de dopaj in canotaj au fost destul de rare, dar de curand au fost depistati pozitiv cativa canotori rusi. Crezi ca vor incerca chinezii, cunoscuti in arta lor de a-si imbunatati performantele cu substante interzise de Agentia Mondiala Antidoping, sa triseze la ei acasa?

— Intr-adevar, in canotaj nu a existat doping, dar faptul ca la rusi au aparut astfel de cazuri inseamna ca si aceasta disciplina a fost atinsa de flagel. Nu stiu ce sa zic, dar nu mi se pare normal ca, in premiera la o editie a Jocurilor Olimpice, cel putin din cate imi aduc aminte, agentii de recoltare a probelor pentru controalele antidoping sunt exclusiv chinezi. Altadata erau desemnati recoltatori din toata lumea, in timp ce la Beijing s-a schimbat regula. Este destul de suspect.

» Clima Beijingului va avea o importanta majora in evolutia canotoarelor noastre?
— Fara discutie! Dupa parerea mea, clima Beijingului va fi adversarul numarul unu al reprezentantelor noastre. Pe langa faptul ca este foarte cald, te omoara umiditatea si ceata. Din cate am inteles, acomodarea este foarte grea. De altfel, am simtit pe pielea mea anul trecut ce inseamna sa depui efort la Beijing in plina vara cand, cam tot in aceasta perioada, am alergat cu "Flacara Sperantei" pentru Special Olympics. A fost groaznic. Am ramas pur si simplu fara suflu. Efortul fizic este extraordinar, mult mai mare decat in conditii normale de concurs.

» Georgeta Andrunache, Ana Maria Apachitei, Doina Ignat, Elena Georgescu, Simona Musat, Ioana Papuc, Rodica serban, Viorica Susanu, Constanta Burcica, Camelia Lupascu, Beniko Barabas, Roxana Cogianu si Ionela Neacsu sunt cele 13 canotoare care vor ataca medaliile la Jocurile Olimpice de la Beijing. Ionela Neacsu a inlocuit-o, cu numai cateva zile inainte de plecarea spre capitala Chinei, pe "veterana" Aurica Barascu – campioana olimpica la Atena la 8±1, care revenise anul trecut in pregatire, alaturi de Andrunache, Ignat, Susanu, Georgescu si Burcica, pentru a-si apara titlul cucerit la editia trecuta a JO.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă