21.7 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecial„Tot ce e mai bun din literatura ungară actuală" se găseşte la...

„Tot ce e mai bun din literatura ungară actuală” se găseşte la Bookfest

Preluând modelul altor manifestări internaţionale, Salonul de Carte „Bookfest” are, de anul trecut, un invitat special la fiecare ediţie. Dacă prima ţară invitată a fost Spania, în 2011 a venit rândul vecinilor unguri. E o ocazie de a face cunoştinţă cu literatura maghiară, care, în pofida unor traduceri recente, este totuşi destul de necunoscută în România. Este o ocazie de a-i asculta şi a le pune întrebări celor mai importanţi scriitori maghiari ai momentului. La Bucureşti vor veni scriitorii Peter Esterhazy, Péter Nádas, Adam Bodor, Attila Bartis, Andras Forgach, Marta Jozsa, Gabor Csordas, Koszta Gabriella, Mihaly Lakatos, jurnalistul Vujity Tvrtko şi traducătoarea Anamaria Pop. Majoritatea sunt nume foarte cunoscute pe plan internaţional, scriitori care au primit premii importante şi care sunt traduşi în zeci de limbi.

„Aducem tot ce este mai bun în literatura maghiară la ora actuală”, a declarat, Bretter Zoltan, directorul Centrului Cultural al Republicii Ungare în cadrul emisiunii Timpul Liber, realizată de România Liberă şi Radio Lynx. Pasionat de opera lui Caragiale şi a altor scriitori români, Bretter spune că prezenţa ungară la Bookfest îşi doreşte să provoace un transfer cultural, în care să se vorbească nu numai despre traducerile din limba maghiară în română, dar şi despre traducerea românilor în maghiară. În cadrul evenimentelor propuse de Ungaria se numără, de pildă, lansarea unui autor român. Szocs Geza, secretar de stat în Ungaria, dar şi scriitor şi traducător va veni în România special pentru a prezenta traducerea în maghiară a „Enciclopediei Zmeilor” a lui Mircea Cărtărescu.

Cei mai mulţi dintre importanţii scriitori maghiari prezenţi la Bucureşti vor participa la o serie de „Discuţii despre literatură şi viaţă”. Joi, de la ora 17.00, va fi prezentă pe scena special amenajată una dintre cele mai importante voci ale literaturii maghiare postbelice, Peter Esterhazy. Vineri va veni în faţa publicului Peter Nadas, care îşi va lansa şi ediţia română a „Apocalipsei Memoriilor”. Sâmbătă, de la ora 11.00, va participa la discuţii „cel mai în vogă tânăr scriitor maghiar”, un scriitor foarte citit şi în România, Attila Bartis. La ora 13.00 este rândul lui Adam Bodor, iar seara, de la ora 17.00, Andras Forgach va participa la lansarea romanului său„Cheia”, o lansare urmată, evident, de o discuţie cu publicul.

Foarte interesantă din punctul de vedere al directorului Centrului Cultural al Republicii Ungare se anunţă a fi şi cartea de debut a Martei Jozsa, „Bunicuţa pierdută” – „un roman autobiografic despre viaţa minorităţii maghiare din Transilvania în anii 70-80; o viaţă foarte necunoscută pentru publicul românesc”.

Dar prezenţa scriitorilor nu este singura contribuţie a Ungariei la programul de evenimente de la Bookfest 2011. Pe lângă discuţii literare şi prezentarea unor cărţi recent traduse din limba maghiară, dezbateri despre literatură şi mass media, despre traduceri din limba română în maghiară, oaspeţii oferă şi două concerte: Grupul de muzică veche Codex va cânta vineri, de la ora 20.00, iar Bágyi Balázs şi P. Szabó Dániel vor cânta Ethnojazz, duminică, de la ora 15.30.

Bookfest se desfăşoară de miercuri până duminică la Romexpo. Programul de vizitare este 10.00 – 22.00. Accesul publicului este gratuit.

 

Cele mai citite

UEFA Champions League: Istvan Kovacs va arbitra returul dintre Barcelona și PSG

O brigadă din România, cu Istvan Kovacs la centru, va conduce meciul retur din sferturile de finală ale UEFA Champions League dintre Barcelona și...

Prețul aurului crește spre 2.400 de dolari/uncie, apropiindu-se de un record istoric

Prețul unciei de aur a crescut până la aproape 2.400 de dolari iar specialiștii estimează că va crește în continuare, putând stabili un nou...

Fanii nu-și pot reveni după ce l-au văzut pe Travis Kelce alături de Taylor Swift, la Coachella

Taylor Swift și Travis Kelce au fost văzuți printre alte celebrități din mulțime la popularul festival de muzică din California, cunoscut pentru atragerea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă