Foştii torţionari pot fi judecaţi, iar dosarele Revoluţiei şi mineriadelor pot merge mai departe, deoarece eliminarea prescripţiei pentru infracţiunile de omor este constituţională.
Citeşte şi: Torţionar şi securist
Curtea Constituţională a decis ieri, cu majoritate de voturi, că articolul din Codul Penal referitor la înlăturarea prescripţiei răspunderii penale pentru omor este constituţional. Sesizarea CCR a fost făcută în procesul lui Nicolae Trebuian, condamnat pentru complicitate la tentativă de omor. Acesta a invocat excepţia de neconstituţionalitate susţinând că Legea 27/2012, prin care a fost modificat Codul Penal în sensul eliminării prescripţiei, ar încălca principiul neretroactivităţii. „Cu majoritate de voturi, Curtea a respins excepţia de neconstituţionalitate a art. 125 din Codul Penal. Concret, să zicem, cum s-a spus în presă, prescripţia infracţiunilor comise de torţionari nu se împlineşte“, a explicat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.
Citeşte şi: Torţionarul Ion Ficior, pus sub acuzare pentru genocid
Ce efecte are decizia judecătorilor CCR? Foşti torţionari precum Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior pot fi anchetaţi, iar dosarele Revoluţiei şi mineriadelor pot merge mai departe. Reamintim că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a identificat 35 de comandanţi de penitenciare responsabili de torturarea şi moartea a peste 100.000 de deţinuţi, în perioada 1947-1965. Până acum doar două nume au fost făcute publice, ale lui Vişinescu şi Ficior, amândoi acuzaţi de genocid.
După sesizarea CCR în dosarul lui Trebuian, reprezentanţii IICCMER arătau că prescrierea infracţiunii de omor „reprezintă o necesitate pentru societatea românească, care încă nu şi-a încheiat conturile cu trecutul, inclusiv din perspectiva aflării adevărului cu privire la crimele comise în decembrie 1989“.
Potrivit Institutului, la Revoluţia din 1989 s-au înregistrat peste 1.200 de decese (dintre care peste 900 civili) şi peste 3.500 de răniţi.