7.8 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialTORNADE şi furtuni în SUA: Cinci persoane au murit şi alte zeci...

TORNADE şi furtuni în SUA: Cinci persoane au murit şi alte zeci au fost rănite

Cinci persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite duminică în urma unor furtuni violente şi tornade puternice care au produs pagube importante în Midwest, în Statele Unite, potrivit unor oficiali care au anunţat că bilanţul va creşte.

Traficul aerian a fost întrerupt, iar zeci de mii de gospodării au fost private de electricitate de rafale violente de vânt care au răsturnat maşini, au scos arbori din rădăcini şi au culcat la pământ linii de înaltă tensiune. Părţi importante din oraşul Washington, din statul Illinois, au fost distruse.

Preşedintele Barack Obama a fost informat despre situaţie şi va fi ţinut la curent, a anunţat Casa Albă.

Cel puţin cinci persoane au fost ucise, inclusiv două în sudul extrem al statului Illinois, şi una la Washington, a declarat pentru CNN Jonathon Monken, directorul Agenţiei pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă din acest stat, avertizând că bilanţul va creşte “în mod considerabil”.

Cel puţin două victime au fost ucise în orăşelul New Minden, a declarat pentru AFP Mark Styninger, coronerul comitatului Washington.

Joseph Hoy (80 de ani) a murit la fermă, iar sora sa Frances (78 ani) a decedat la spital.

“Totul s-a întâmplar repede”, a declarat Mark Styninger, care locuieşte la aproximativ trei kilometri de ferma familiei Hoy.

În plus, cel puţin 37 de persoane au fost rănite, inclusiv şapte grav, potrivit postului de televiziune News 25, afiliat NBC.

Potrivit lui Jonathon Monken, aproximativ 70 de case au fost complet distruse în două zone, iar alte câteva sute au fost avariate. Patru refugii au fost deschise de Crucea Roşie în zonele sinistrate.

Liga naţională de fotbal american a fost nevoită să întrerupă un meci, la Chicago, între Chicago Bears şi Baltimore Ravens, care a fost reluat după două ore. Spectatorii au fost invitaţi să părăsească gardenele şi să se adăpostească în interiorul stadionului.

În Indiana, presa locală a anunţat pagube la imobile comerciale în oraşele Lebanon şi Kokomo.

Potrivit furnizorului de electricitate Duke Energy, peste 64.600 de case sunt private de curent. În zona capitalei statului, Indianapolis, firma Indianapolis Power & Light a anunţat că aproape 16.000 de locuinţe sunt private de energie.

“Distrugere absolută”, scria pe Twitter Alexandra Sutter, reporter la WMBD31 news, descriind scena.

Serviciul naţional de meteorologie a avertizat cu privire la o “situaţie potenţial foarte periculoasă”, cu tornade, rafale de vânt violente şi previziuni importante de grindină pentru zonele Ohio, valea medie a Mississippi şi sudul regiunii Marilor Lacuri pe timpul nopţii de duminică spre luni.

Pe Aeroportul Internaţional Chicago O’Hare, unul dintre cele mai importante din Statele Unite, o parte a zborurilor prezenta întârzieri de aproximativ două ore şi jumătate din cauza furtunii. Zborurile au fost suspendate pe aeroportul metropolitan de la Detroit.

Cele mai citite

Propunere din partea USR: Platformă unică pentru prescripţiile medicale

Uniunea Salvați România (USR) a anunțat că a inițiat un proiect legislativ pentru crearea unei platforme unice pentru prescripțiile medicale, care să includă și...

„DNA-ul BOR” a primit botezul Patriarhului Daniel

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat săptămâna aceasta o serie de hotărâri, printre care și controversatul proiect botezat „DNA-ul BOR”. Sub președinția...

Serghei Lavrov acuză Republica Moldova că încearcă să rupă formatul 5+2 privind reglementarea transnistreană

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat conducerea Republicii Moldova că încearcă să distrugă formatul de negocieri 5+2 privind reglementarea transnistreană şi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă