20.9 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialTopul spagilor in Sud-Est: gaini, tuica si vin

Topul spagilor in Sud-Est: gaini, tuica si vin

» Instantele de la Tribunalul si Curtea de Apel Galati au reusit sa scape cu fata curata pe fosta directoare a spitalului din Tecuci.

» Aceasta a fost acuzata ca a cerut pentru o angajare o spaga constand in 15 gaini,
300 l de vin si 60 l tuica.

In antologia cazurilor de luare de mita, fostei directoare a Spitalului Municipal "Anton Cincu" din Tecuci, Mioara Tocu, ar trebui sa-i fie rezervat un loc important, pentru ca a "umanizat" spaga, pretinzand nu plicuri cu euro sau lei, ci ceea ce isi dorea mai mult decat banii: 15 gaini, 60 de litri de tuica si 300 de litri de vin. A cerut si bani, dar putini: 3,6 milioane de lei vechi. Pentru asemenea spaga, in ianuarie 2003, un tanar din Tecuci a reusit sa se angajeze ca informatician la spital, dar pentru ca directoarea ii tot cerea sa o care cu masina pe unde avea ea treburi, omul nu a mai rezistat si s-a autodenuntat la DNA. Procurorii au finalizat cercetarile in 2005 si au trimis-o in judecata pe Mioara Tocu, iar anul trecut, pe 24 mai, Mioara Tocu a fost condamnata de instanta de la Tribunalul Galati la sase luni de inchisoare cu suspendare. Procedural, instanta a impus un "termen de incercare" de doi ani, in care directoarea trebuia sa nu mai ia spaga ca sa scape basma curata.

Procurorii DNA au contestat sentinta la Curtea de Apel, iar la sfarsitul lunii martie, aceasta instanta a desfiintat decizia tribunalului si a majorat pedeapsa la un an si jumatate de inchisoare. Dar si aici a fost doar o aparenta "pedepsire" a Mioarei Tocu, pentru ca si instanta de la Curtea de Apel i-a dat ratia de suspendare a pedepsei, stabilind un "termen de incercare" mai "dur", de trei ani! Acum, cazul economistei mitomane din Tecuci a ajuns si pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fiind fixat un termen pentru 21 octombrie.
Marea pedeapsa aplicata fostei directoare va ramane probabil confiscarea de la fosta directoare a 750 de euro, valoarea estimata, la cursul BNR, a celor 15 gaini, vinului si tuicii.

O "cunoscuta" a instantei
Mioara Tocu este un personaj de nadejde din rezerva de cadre a PSD Galati. Ea a mai fost cercetata penal pentru destituirea abuziva a unei asistente medicale si refuzul de a o reangaja dupa ce instanta a dat dreptate asistentei. Fosta directoare a mai fost implicata si in scandaluri referitoare la modul in care lucrarile de reparatii la spitalul tecucean erau incredintate unor firme din clientela PSD, dar de fiecare data a fost salvata de protectia ex-directorului Autoritatii de Sanatate Publica, Aurel Nechita, ulterior secretar de stat la Ministerul Sanatatii, in prezent deputat PSD si membru al Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor. Aceasta protectie a partidului i-a dat Mioarei Tocu atat de mult tupeu incat in 2006, desi era cercetata de DNA pentru luare de mita, s-a inscris la examenul organizat de Ministerul Sanatatii pentru ocuparea postului de manager a Spitalului Anton Cincu din Tecuci.

Cele mai citite

Scandal de nepotism la un colegiu din București. ANI a sesizat parchetul

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul după ce a descoperit că Vasilica Felicia Stroe, director al Colegiului Tehnologic "Viaceslav Harnaj" din București,...

Inteligența Artificială, noua armă a Rusiei în războiul electoral din SUA

Rusia domină propaganda digitală, generând cel mai mare volum de conținut IA pentru a influența alegerile americane Rusia a generat mai mult conținut de inteligență...

Franța vrea o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru situația din Liban

Franţa a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre situaţia din Liban care se confruntă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă