8.3 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialTopul milionarilor din Parlamentul Romaniei

Topul milionarilor din Parlamentul Romaniei

Averea totala a milionarilor parlamentari se ridica la aproape 2 miliarde de dolari, se arata intr-un material publicat de Andreea Pora pe site-ul Hotnews.ro. In topul bogatilor se situeaza senatorul PC, George Copos, cu 700 milioane dolari si senatorul UDMR, Verestoy Attila cu 81 milioane. Dan Voiculescu a sarit de la 500 milioane dolari, in 2005, si a ajuns la 1 miliard in 2006, an in care inca mai era senator.

1. George Copos, senator PC, a devenit mai bogat cu 280 milioane. Fata de 2005 cind avea 420 de milioane, in 2006 are 700 milioane, bani proveniti in principal din investitii majore in piata imobiliara, cum ar fi cladirea de birouri de clasa A de linga hotelul Crowne Plaza, si in industria hoteliera si industria grea.
2. Verestoy Attila, senator UDMR, are o avere de 81 milioane dolari, fata de anul precedent cind aceasta se cifra la 55 milioane. Revista Capital scrie ca anul 2006 a fost unul dedicat investitiilor si majorarilor de capital. Mai exact, Verestoy si-a vindut toate actiune pe care le detinea la firma Hungastro catre grupul francez Accor Services, iar cu parte din banii obtinuti a majorat capitalul firmelor.
3. Dumitru Becsenescu, deputat PC, poseda o avere estimata la 55-60 milioane dolari, fata de anul 2005 cind avea doar 42 milioane. Dupa cum a declarat Becsenescu pentru Top 300, anul 2006 a fost cel in care si-a "consolidat afacerile grupului Antares si a demarat citeva proiecte investitionale de anvergura". Investitiile sale imobiliare totalizeaza 320.000 mp in intravilanul citorva mari orase, a caror valoare a crescut la circa 30-35 milioane euro.
4. Neculai Apostol, senator independent, fost PSD, are o avere estimata la 40-45 milioane dolari, fata de 2005 cind avea aproximativ 20 milioane dolari. Omul de afaceri iesean, a investit in 2006 peste 35 milioane euro in modernizarea unor ferme din Iasi, intentionind sa dezvolte alte ferme prin programe europene sau guvernamentale.

5. Nicolae Bara, deputat PD, potrivit Top 300, averea din 2006 este estimata la 30–32 milioane euro, in crestere fata de 2005 cu peste 10 milioane. Bara conduce Frigotehnica, lider de piata in domeniu, pe viitor prefigurind sa dezvolte afaceri imobiliare pe terenurile detinute de societate, mai precis, sa ridice doua blocuri de 14 etaje in apropiere de soseaua Pantelimon. Declaratia de avere de pe site-ul parlamentului este mult mai saraca decit cea din Top 300. Deputatul PD are doua case, un apartament, terenuri in intravilan de aproximativ 20.000 mp si extravilan de 81.000 mp si a realizat venituri de 680.324 Ron din actiunile pe care le detine la Frigotehnica si alte firme si 165.644 Ron din salarii.

6. Doru Ioan Taracila, senator PSD, are o avere de 20 milioane dolari, ceea ce inseamna o crestere cu 3 milioane fata de 2005, asa cum reiese din Top 300. Din cele cinci companii la care este actionar, trei sint pe numele sotiei. Din declaratia sa de avere reinnoita in 15.11 2007, rezulta insa ca este actionar la noua societati comercial, din care cel mai mare venit il aduce SC 3T Calarasi. Cum si-a marit Taracila averea cu 3 milioane ramine un mister, pentru ca in 2006 a incasat doar 97.000 Ron de la SC 3T Calarasi, plus salariul de senator, 50.000 Ron, si onorariul de avocat, 40.000 Ron.
7. Dorel Onaca, senator PD, Top 300 estimeaza o avere de 15- 17 milioane, ceea ce inseamna ca este singurul parlamentar din top care nu a reusit sa-si creasca averea in raport cu anul precedent. Scafandru de meserie, constanteanul Onaca a devenit un apropiat al presedintelui Basescu, caruia in timpul perioadei de suspendare din functie pe perioada referendumului i-a pus la dipozitie un imobil pentru sediul de campanie. Onaca are peste 10.000 mp de plaja concesionata in Eforie Sud, un hotel de trei stele " Splendid" cu 70 de camere si care se intinde pe 3.700 mp.

8. Dan Ioan Popescu, deputat PC, fost PSD, 15-20 milioane dolari, fata de 14 in 2005. Potrivit revistei Capital, anul 2006 a fost unul productiv, iar din momentul in care judecatorii au decis sa ridice sechestrul asiguratoriu de pe averea sa, DIP isi poate continua linistit afacerile. Nimic nu s-a schimbat esential, proprietatile au ramas aceleasi, tot cinci apartamente in Bucuresti si o casa de vacanta in Azuga. Grosul banilor lui DIP se afla insa in terenuri intravilane, in Bucuresti, la mare si la munte, si in terenuri gricole de zeci de mii de metri patrati. DIP a vindut in 2006 un teren in valoare de 300.000, actiunile la societatile pe care le detine, a contractat un credit de peste 1 milion ron si si-a completat impresionanta colectie de arta, cu tablouri de peste 20.000 euro.

9. Dan Voiculescu, fost senator PC, averea estimata de revista Capital pentru anul 2006, cind inca mai era parlamentar ( de aceea l-am introdus in acest top al milionarilor) este de aproape 1 miliard dolari, ceea ce inseamna dublul celei din anul precedent. In 2006, tot cu ocazia aparitiei legilor anticoruptie, Voiculescu si-a donat toate actiunile de la Grupul Grivco celor doua fiice. Cifra de afaceri a fost de 350 milioane dolari ( unele contracte de energie au produs un veritabil scandal de presa) si profitul de 50,5 milioane, iar pentru 2007 este estimata o crestere de acelasi dimensiuni.La sporirea averii a contribuit si cresterea valorii proprietatilor imobiliare pe care familia de detine. Voiculescu a demisonat din Senat la scurt timp dupa referendumul pentru suspendarea presedintelui, in care s-a implicat masiv conducind asa numita " Comisie Felix". Se afla in ancheta penala preliminara la DNA si are un proces cu CNSAS deoarece a contestat decizia de politie politica pe care a primit-o.

Cele mai citite

Kamala Harris și-a exprimat „îngrijorarea profundă” către Benny Gantz cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza în timpul unei întâlniri, luni, cu Benny...

Dmitri Medvedev afirmă că nu vor fi discuții de pace cu Kievul

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, a declarat luni într-un discurs belicos ținut în fața unei hărți cu Ucraina împărțită între...

Ciolacu crede că România intră în Schengen rutier până la finalul anului

România intră în Schengen rutier până la finalul anului, iar de anul viitor românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru America-acestea sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă