21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialTopul celor mai bune grădini zoologice din Europa

Topul celor mai bune grădini zoologice din Europa

Grădina zoologică Schönbrunn din Viena a fost desemnată de către expertul britanic Anthony Sheridan drept „cea mai bună grădină zoologică din Europa” în anul 2012. Acesta este urmată în top de grădina zoologică din Leipzig şi de cea din Zürich.

Topul 10 grădini zoologice din Europa este completat de grădinile zoologice din München, Basel, Chester şi Berlin. Pe poziţia a opta se află la egalitate grădina zoologică din Rotterdam şi cea din Arnhem, iar cele din Köln şi Praga îşi împart poziţia a zecea.

Expertul britanic a analizat în total 92 de grădini zoologice din 23 de oraşe europene, clasamentul fiind stabilit pe baza a 37 de criterii, printre care se numără îngrijirea animalelor, diversitatea precum şi protejarea speciilor, investiţii, marketing, numărul vizitatorilor, zoo-pedagogia şi personalul.

„Grădina zoologică Schönbrunn este singura care a obţinut la toate categoriile un punctaj mare. Totodată se bucură de un ambient unic, apreciat la nivel internaţional de milioane de vizitatori“, a explicat Sheridan.

Expertul britanic a subliniat cu această ocazie şi importanţa grădinilor zoologice pentru societate. Acestea „permit oamenilor să ia contact cu diversitatea lumii animalelor, atrag atenţia asupra importanţei protejării speciilor şi oferă totodată o variantă deosebit de plăcută de petrecere a timpului liber“, explică Sheridan.

Grădina zoologică Schönbrunn din capitala Austriei este cea mai veche din lume, înregistrând la ora actuală peste două milioane de vizitatori anual. De la sfârşitul anului 1991 instituţia este administrată sub forma unei societăţi cu răspundere limitată, aflându-se însă în totalitate în proprietatea statului austriac. În prezent grădina zoologică din Viena reuşeşte să îşi acopere aproape în întregime cheltuielile din venituri. Proiectele mari de construcţii şi extindere ar fi fost însă imposibil de realizat fără investiţii din partea statului. În ultimii 20 de ani ministerul austriac al economiei a investit 83 de milioane de euro în aceste proiecte. Astfel, dacă la începutul anilor 90 se punea chiar problema închiderii grădinii zoologice vieneze, la ora actuală a ajuns cea mai bună instituţie europeană de acest gen.

Cele mai citite

Ministrul Energiei anunţă măsuri speciale pentru a pregăti reţeaua energetică în faţa condiţiilor meteorologice extreme

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat finalizarea unui nou comandament energetic, cu scopul de a pregăti România pentru fenomenele meteorologice extreme prognozate în următoarele...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...
Ultima oră
Pe aceeași temă