19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTop cinci salate răcoritoare şi sănătoase, ideale pe timp de vară

Top cinci salate răcoritoare şi sănătoase, ideale pe timp de vară

Alimentaţia pe timp de vară trebuie să includă multe fructe şi legume deoarece acestea conţin vitamine, minerale şi enzime esenţiale care îmbunătăţesc starea de sănătate şi oferă organismului energie şi vitalitate.

Tarabele din piaţă sunt pline de legume proaspete precum roşii, castraveţi, vinete, ardei,  sau fructe ca pepenele verde, caisele, merele, care îndemnă la o dietă sănătoasă şi delicioasă, ideală pentru organism pe timp de vară.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi recomandă cinci salate răcoritoare, rapide şi sănătoase.

1. Salata de rucolă cu roşii cherry

Această salată este bogată în fibre alimentare, minerale şi vitamine, cu efect revigorant, şi detoxifiant. Rucola îmbunătăţeşte imunitatea, regularizează nivelul colesterolului în sânge şi are acţiune antioxidantă. Roşia este o, deasemenea, o sursă importantă de antioxidanţi, precum licopen şi vitaminele C şi A, cu efect imunostimulator şi de menţinere a energiei. În plus măreşte rezistenţa la bolile infecţioase şi grăbeşte vindecarea rănilor.

„Reteta tradiţională a acestei salate ne învaţă că avem nevoie de o jumătate de kilogram de frunze de rucolă, roşii cherry, ulei de măsline, oţet balsamic, sare şi lămâie. Cu toate acestea, esista câteva sfaturi care pot transforma această reţetă într-un preparat cu adevărat natural şi sănătos! Tot ce trebuie să facem este să folosim sare de mare brută cu ierburi aromatice sau cu alge marine şi să folosim ulei de măsline extravirgin, sau alte uleiuri presate la rece – argan, în, cânepă, nuca”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea „Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase”.

2. Salata de ton

Salata de ton este recomandată în alimentaţie deoarece are la bază o combinaţie corectă de legume şi ouă. Tonul o sursă bună de vitamina D si acizi graşi omega-3 care sunt foarte buni pentru sănătatea inimii şi a creierului.

„Atunci când preparam salata de ton trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi: să folosim sare marină brută; să spălam bine ciupercile fără a le curăţa însă de coajă, deoarece în coajă se află multe substanţe biologice active şi majoritatea proteinelor; să rupem salata şi nu să o tăiem cu cuţitul şi să călim ciupercile în tigaie tip wok, folosind ulei de măsline sau de palmier nehidrogenat”, spune dr. Mencinicopschi.

3. Salata de ghebe cu usturoi

Aceasta este o altă reţetă, pe care dacă o gătim ca la carte, putem să o mâncăm fără grijă pe tot parcursul anului. Sfatul doctorului Mencinicopschi este să opăriţi ghebele doar câteva minte astfel încât să îşi păstreze cât mai bine valoarea nutritive şi să folosiţi ulei de măsline extravirgin sau uleiurile presate la rece de – nucă, armurariu, dovleac, struguri sau rapiţă. Oţetul trebuie să fie de fermentaţie, din vin, mere şi pere, prune, fără conservanţi, coloranţi sau arome artificiale, iar sarea trebuie să fie marină, brută, în detrimentul celei rafinate, iodată artificial.

4. Salata de castraveţi cu mărar

Castravetele conţine sulf şi siliciu, minerale ce sprijină funcţia renală şi hepatică, facilitând procesul de eliminare şi combătând retenţia de lichide. De asemenea, este bogat în potasiu, care ajută la menţinerea unui echilibru sănătos al lichidelor.
Reţeta tradiţională cere: 3-4 castraveţi proaspeţi, curăţaţi de coajă şi feliaţi; 2 linguri de ulei de floarea soarelui; 1 legătură de mărar tocat; sare; piper şi oţet. Reţeta a la Menci” ne învaţă: să NU curăţăm castraveţii de coajă, deoarece aceasta este bogată în fibre alimentare importante pentru digestive şi detoxifiere, precum şi în vitamine, minerale şi antioxidanţi şi să folosim uleiuri presate la rece, de măsline, în, cânepă, argan, dovleac sau struguri şi să măcinăm piperul pe loc, peste salată.

5. Salata de vinete

Această salată delicioasă are ca prim secret cumpărarea vinetelor proaspete şi coacerea lor pe aragaz, pe o tablă încinsă. Reţeta de salată de vinete este una tradiţional, moştenită din generaţie în generaţie în fiecare familie, însă prof. Mencinicopschi recomandă să folosiţi sare de mare integrală şi ulei de măsline extravirgin sau uleiuri presate la rece pentru un gust mai natural şi mai savuros.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă