22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialTop 20 oraşe de vizitat

Top 20 oraşe de vizitat

Jurnalistul Răzvan Marc, cunoscut pentru emisiunile sale de televiziune dedicate călătoriilor, a realizat un top 20 al oraşelor care ar merita măcar o vacanţă. Vă prezentăm ierarhia cu argumentele autorului.

1. Barcelona

De la banalele castaniete până la tricourile cu FC Barcelona şi chiar la canari vii, faimoasa La Rambla şi magazinele din jurul ei oferă de toate pentru orice buzunar. În Barri Gotic abundă hotelurile ieftine, mâncarea este divină, iar Sagrada Familia şi numeroasele piaţete oferă amintiri de neuitat.

2. Dubai

Cu servicii complete de la deşert la mare, Dubai este cunoscut îndeobşte pentru cumpărăturile fabuloase care se pot face aici şi pentru aurul şi mirodeniile ascunse în străduţele înguste din bazar. Majoritatea hotelurilor au 5 stele, iar preţurile sunt destul de cumsecade. În Dubai Creek şi azi hamalii descarcă vapoarele pline de marfă adusă de peste şapte mări şi şapte zări. Din orice itinerariu nu trebuie să lipsească Burj Al Arab – poate numai pentru a ne demonstra că stilul modern nu este contrazis de nimic vechi. Pentru că nu există nimic vechi.

3. Dublin

Dincolo de James Joyce, berea Guinness şi U2 se află şi mai multă literatură, bere bună şi cei mai cunoscuţi muzicieni ai culturii moderne. Dublinul este un amestec de vechi şi nou, de cosmopolit şi tradiţional, de sublim şi sordid. Temple Bar este cu siguranţă atracţia târgului cu miriapodul de cârciumi, hoteluri pentru turişti şi posibilităţi nenumărate de shopping. Pentru un strop de cultură în plus se poate vizita Castelul Dublin sau Trinity College, alma mater pentru nume precum George Bernard Shaw, Oscar Wilde sau Bram Stoker. De doi ani de zile în cârciumile din Dublin nu se mai fumează.

4. Londra

Oraşul de pe Tamisa înseamnă mai mult decât Big Ben, catedrale impunătoare şi palatul Buckingham, pe lângă care, inevitabil, veţi trece. În nordul Londrei se află Camden Market, locul în care, în weekend se pot cumpăra de toate, de la ultimul răcnet în materie de haine şi încălţăminte până la amulete şi ciuperci halucinogene. Iar micul dejun englezesc nu se compară cu nimic altceva.

5. Marsilia

Păstrează atmosfera unui port din vechime. Multe vapoare, toate naţiile pământului, marinari, prostituate şi restaurante cochete în port care servesc cele mai proaspete fructe ale Mării Mediterane. Civilizaţia secolului nostru a reuşit foarte puţin să schimbe forfota de pe chei şi liniştea de pe străduţele lăturalnice. Totul e la fel ca înainte, puţin modernizat, dar cu la fel de multe bătăi şi uşoare altercaţii între diversele etnii conlocuitoare. În afara oraşului, Provence îşi aşteaptă vizitatorii cu calmul satelor risipite pe coasta Mediteranei, cu tradiţii locale şi cu căsuţe din piatră datând de veacuri.

6. Cairo

Nimic nu oferă o mai mare pace sufletească decât un ceai la o măsuţă pe un trotuar dintr-o străduţă umbrită în căldura năucitoare din Cairo. Şi după ce ai văzut piramidele şi ai murit, poţi învia la muzeul parfumurilor, te poţi târgui la piaţa de cămile sau poţi căuta din priviri crocodilii din Nilul care curge leneş la doi paşi de tine.

7. Kathmandu

Pe lângă a fi o bază pentru ascensiunile pe Everest, Kathmandu este un oraş atât de ieftin încât îţi vine să dai tot timpul mai mult în schimbul serviciilor oferite cu mare drag. Din Durbar Square poţi cumpăra obiecte de artă hinduse şi budiste, refugiaţii tibetani te îmbie cu picturi şi covoare ţesute sub ochii tăi, iar bucătăria este internaţională cu puternice tente locale. Şi asta fără a menţiona faimoasele mănăstiri şi temple.

8. Mumbai

Poarta de intrare a Indiei este renumită pentru multitudinea de bazaruri, bordeluri şi arhitectură victoriană. Şi dacă în timpul zilei totul pare un furnicar şi un amestec de corporatişti şi cerşetori, noaptea începe distracţia, oraşul fiind celebru în întreg sub-continentul pentru locurile de pierzanie deschise până dimineaţa. Şi ar mai fi timp pentru o plimbare cu ricşa, două trei poze şi un sari pentru iubită.

9. Moscova

Nu e doar pentru nostalgicii comunismului. Magazinaşele gen butic şi-au găsit locul chiar în centrul metropolei, iar marii miliardari ruşi nu întârzie să iasă la paradă. Caviar, vodcă şi căciuli de blană plus Kremlinul, Piaţa Roşie şi Mausoleul lui Lenin.

10. Buenos Aires

Arhitectură ca la Paris, mâncare ca la Roma (şi fripturi imense de vită), shopping la fel ca la Londra, preţuri mai mici ca la Bucureşti şi tango… cam ca în Argentina. Buenos Aires e tot ce am scris şi mai mult. Nu rataţi o plimbare prin Recoletta, un bar în Palermo sau un meci de fotbal în La Boca. Buenos Aires vă va fermeca.

11. Santiago de Chile

Aşezat cum nu se poate mai bine, la o oră de mers cu maşina de pârtiile de schi din Anzi şi la două ore de faimoasele plaje din Vina del Mar, Santiago îşi întâmpină oaspeţii în hoteluri cochete, cârciumi unde peştele şi fructele de mare sunt specialitatea casei şi pisco sour – un cocktail pe bază de coniac şi albuş de ou. De vizitat biserici, muzee de artă indiană şi pieţele de artizanat. Dupa ce aţi dat gata oraşul, zăpada sau marea sunt la o aruncătură de băţ.

12. Hong Kong

Fosta colonie britanică defineşte cel mai bine conceptul de metropolă. Aglomeraţia de oameni pe metrul pătrat e ameţitoare la propriu şi la figurat. Vârful Victoria domină insula Hong Kong şi zgârie-norii de la poalele sale dau cel mai fastuos concert de muzică şi lumini în fiecare seară de la orele 20. Ar mai fi şi cea mai bună mâncare chinezească şi suvenirele din jad.

13. Rio de Janeiro

Sunt atât de multe de văzut şi de făcut la Rio încât o descriere de câteva rânduri nu ar fi decât o enumerare de locuri. Şi totuşi nu trebuie ratate un meci de fotbal pe plajă, o nucă de cocos savurată sub un palmier, priveliştea oraşului de la poalele lui Iisus de pe Corcovado, o plimbare cu telefericul până pe Pao de Azucar şi o noapte nebună de samba şi caipirinha.

14. New York

Nu seamănă cu nici un alt oraş american. The Big Apple e unic prin amestecul de oameni care-l populează, prin bucătaria universală servită în deli-uri la colţ de stradă, prin moda vintage şi prin pădurea de zgârie-nori pe acoperişul cărora au răsărit baruri şi restaurante. La New York nu te cunoaşte nimeni şi nimeni nu are treabă cu tine. Dar şi când ajungi să fii cunoscut la New York, înseamnă că te cunoaşte un întreg mapamond.

15. Stockholm

De la aeroport luaţi trenul rapid până la T Centrale, gara centrală din Stockholm situată chiar în centrul oraşului. În apropiere sunt hoteluri ieftine, iar la câţiva paşi Gamla Stan, oraşul vechi plin de clădiri ce par făcute din turtă dulce şi locul unde se află palatul regal. Faceţi o croazieră cu vaporaşul pentru a admira oraşul de pe apă, mâncaţi chiftele cu paste într-un restaurant şi apoi mergeţi la shopping – H&M şi IKEA sunt creaţii suedeze.

16. Beijing

Marele Zid şi Oraşul interzis sunt atracţiile de bază ale capitalei celui mai mare stat comunist din lume. Şi sincer trebuie văzute de oricine vizitează Beijingul. Nu rataţi nici mâncarea chinezească de la mama ei sau târgurile veritabile de chinezării. Şi dacă timpul vă permite, învăţaţi să caligrafiaţi chinezeşte sau, de ce nu, să faceţi un curs de limbă… până la urmă chineza este cea mai vorbită limbă din lume.

17. Paris

Nici o enumerare a destinaţiilor turistice din lume nu e completă fără oraşul luminilor. În Paris vă puteţi îndrăgosti, puteţi urca în Turnul Eiffel şi puteţi pierde ore în şir în faţa minunilor expuse la Luvru. Aprindeţi o lumânare în Notre-Dame şi luaţi trenul până la Disneyland pentru a înveseli copilul din voi sau de lângă voi. Parisul e povestit şi repovestit de toată lumea, însă numai o vizită acolo vă va putea convinge de magia acestui oraş.

18. Chişinău

O vizită la Chişinău infirmă pe vecie zvonurile şi convingerile că moldovenii sunt demodaţi, învechiţi şi fără gusturi. La Chişinău parcurile sunt pline de oameni, mâncarea gătită cu mare artă, şi cluburile mai tari decât la Bucureşti. Marfa din multe magazine este adusă din Germania, iar în pieţe se vinde artizanat rusesc ce dă un aer boem oricărui interior. De la Chişinău vin Zdob şi Zdub, O-zone sau Alternosfera.

19. Istanbul

Capitala europeană a culturii în 2010, Istanbulul este cea mai fierbinte destinaţie a momentului. Poate aşa a fost dintotdeauna. La o oră de zbor de Bucureşti, cel mai mare oraş din Turcia îşi deschide bazarul cu mărfuri rare şi nepreţuite oricui îi bate la porţi. Nu rataţi Hagia Sofia, Moscheea Albastră sau palatul Top Kapi. Vizitaţi piaţa de mirodenii şi aduceţi acasă întreg Orientul în prafuri şi plante uscate. Aurul e ieftin la Istanbul şi de calitate.

20. Bucureşti

Ce ar fi de făcut dacă rămâneţi totuşi în Bucureşti în vacanţă? Eu pariez pe Herăstrău cu vaporaşul şi cu seri pierdute la terasă, Palatul Parlamentului pe care aţi tot amânat să-l vedeţi, muzeele care sunt deschise tot timpul anului şi nu doar cu prilejul Nopţii Muzeelor. Şi la câte malluri sunt, puteţi pleca liniştiţi la shopping, mai ales că vine sezonul reducerilor.

Cele mai citite

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă