13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialTony Blair îl critică dur pe Gordon Brown în memoriile sale, publicate...

Tony Blair îl critică dur pe Gordon Brown în memoriile sale, publicate azi

Gordon Brown putea fi “înnebunitor” şi nu avea deloc inteligenţă emoţională, a scris fostul premier britanic Tony Blair în memoriile sale, publicate miercuri, relatează BBC citat de NewsIn.

Blair a dat asigurări că Brown poate fi o “sursă imensă de putere”, dar a subliniat că laburiştii au pierdut puterea pentru că nu a făcut mai multe reforme.

Cartea, ce a fost scrisă în trei ani, se concentrează pe perioada în care Blair a ocupat Downing Street. Aceasta este prima dată când Blair vorbeşte despre detaliile relaţiile sale cu Brown, ministrul său de finanţe.

El îl descrie pe Brown, care i-a urmat la Downing Street în 2007, drept o “persoană ciudată” şi că mandatul său la conducerea Guvernului “nu avea cum să funcţioneze”. Dar ar fi fost imbosibil să fie împiedicat să preia puterea, a adăugat el.

Potrivit unor fragmente publicate de The Guardian, Blair a spus că lui Brown îi lipseşte instinctul politic “la nivel de simţire umană”. “Calcul politic, da, simţ politic nu. Inteligenţă analitică, absolut. Inteligenţă emoţională, zero”, a adăugat el.

“Era dificil, uneori înnebunitor? Da. Dar era şi puternic, capabil şi strălucit, iar acestea sunt calităţi pentru care nu mi-am pierdut niciodată respectul. Când se spune că trebuia să îl demit, nu se ia în calcul faptul că, dacă aş fi făcut acest lucru, partidul şi guvernul ar fi fost destabilizate grav şi imediat, iar ascensiunea sa în funcţia de premier ar fi fost, probabil, mai rapidă”, a subliniat fostul şef al Guvernului.

Într-un interviu pentru BBC, Blair a descris relaţia sa cu Brown drept “grea, aproape imposibilă”, dar a admis că fostul ministru de finanţe a fost o “sursă imensă de putere”.

Fostul premier a scris şi despre “angoasa” sa privind războiul din Irak, dar a dat asigurări că nu regretă invazia din 2003.

Un alt subiect abordat în cartea publicată la ora locală 8.00 (10.00 ora României) este teama premierului privind alcoolul, Potrivit Daily telegraph, el a scris că înainte de fiecare masă bea un pahar de gin tonic sau de whisky, urmat de mai multe pahare de vin.

Blair a anunţat că va dona veniturile încasate pentru cartea sa către Royal British Legion.

Cele mai citite

Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, se află în negocieri avansate cu partidul extremist AUR pentru formarea unei alianțe politice sau...

Lupta lui Donald Trump cu infernul

Azi e Super Thuesday pentru Republicanii americani. Ziua e importantă pentru că deja o duzină de state au optat pentru candidatul lor la președinția...

Ciolacu crede că România intră în Schengen rutier până la finalul anului

România intră în Schengen rutier până la finalul anului, iar de anul viitor românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru America-acestea sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă