15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialTony Blair, emisar special pentru Orientul Mijlociu

Tony Blair, emisar special pentru Orientul Mijlociu

Premierul britanic Tony Blair, in functie pana miercuri, 27 iunie, va fi numit, maine, emisar special al Cvartetului international pentru Orientul Mijlociu, scrie cotidianul Financial Times (FT), citand surse apropiate negocierilor.

Reprezentantii Cvartetului – Uniunea Europeana, Rusia, ONU si SUA – se vor intalni maine, la Ierusalim, pentru o reuniune special consacrata numirii lui Tony Blair, care miercuri va parasi functia de prim-ministru, dupa 10 ani petrecuti in fruntea guvernului de la Londra.

"Numirea d-lui Blair a fost aprobata in proportie de 150%. Reuniunea de la Ierusalim (…) va face ultimele aranjamente si va face public anuntul", a declarat o sursa apropiata negocierilor, citata de cotidianul londonez al mediilor de afaceri, consultat de Rompres. Aceeasi publicatie scrie ca, in timp ce desemnarea lui Tony Blair a fost puternic sustinuta de SUA si de ONU, au existat si opozanti. Printre acestia, Gordon Brown, succesorul sau, este "foarte nemultumit" pentru ca doreste sa incurajeze concilierea intre palestinieni si israelieni prin mijloace economice si considera ca numirea lui Blair va submina acest proiect.

Impotriva a fost si Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, care se teme ca aceasta numire ii va jena propriile eforturi in regiune.

In schimb, dupa o discutie intre presedintele rus Vladimir Putin si ministrul sau de externe Serghei Lavrov, Moscova a decis sa nu se opuna numirii lui Tony Blair, indica Financial Times, in editia de astazi.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...

Toate aeroporturile din Iran au fost închise până luni dimineață

Agenția France Presse anunţase, inițial, suspendarea zborurilor doar în "unele aeroporturi" ale Iranului Iranul a introdus restricţii asupra zborurilor începând de marţi, când a lansat...

Patru străini veniți în România, arestați preventiv pentru trafic de droguri

DIICOT a anunțat că patru persoane, trei bărbați de naționalitate cehă și ucraineană și o femeie de naționalitate slovacă, au fost reținute pentru trafic...
Ultima oră
Pe aceeași temă