11.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialTone de droguri, păstrate în depozitul Poliției Române. De ce nu pot...

Tone de droguri, păstrate în depozitul Poliției Române. De ce nu pot fi distruse

Tone de droguri, precum heroina, cocaina, ecstasy şi alte substanţe halucinogene, sunt depozitate în Camera de corpuri delicte de la Inspectoratul General al Poliţiei Române. Astfel, pentru distrugerea lor, autoritățile așteaptă deciziile definitive și irevocabile ale magistraților, în procesele traficanților, informează Mediafax.

În Camera de corpuri delicte de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) sunt tone de droguri puse sub sechestru în dosarele penale, urmând să fie distruse după după deciziile definitive ale magistraților.

Legea prevede ca autorităţile să aştepte ca judecătorii să pronunţe definitiv şi irevocabil decizii de confiscare a drogurilor pentru a pune în aplicare procedura de incinerare a drogurilor confiscate în respectivul caz. De la punerea sub sechestru a substanţelor până la decizia de confiscare pot trece câţiva ani, în legea din România nefiind prevăzut un termen de distrugere a acestora.

În cursul anului 2015, pe teritoriul ţării noastre au fost distruse 1.260 de kilograme de droguri, „pentru care instanţele de judecată şi unităţile de parchet au dispus măsura confiscării speciale şi distrugerea, fără a fi distruse cantităţi de precursori de droguri”, se arată într-un răspune al Poliţiei Române la solicitarea Mediafax. Pentru distrugerea acestora, statul, prin Ministerul Afacerilor Interne, a cheltuit 3.906 de lei.

După depistarea şi capturarea drogurilor, substanţele sunt duse în laboratorul Poliţiei Române pentru a se stabili dacă sunt sau nu droguri, tipul lor şi concentraţia. Ulterior, sunt ţinute în depozitul poliţiei până la o decizie definitivă. Distrugerea este făcută de o firmă specializată, la moment fiind prezentă şi o comisie.

„Distrugerea drogurilor se efectuează periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de către o societate autorizată, în prezenţa unei comisii formate din judecătorul delegat cu executarea, câte un reprezentant al Agenţiei Naţionale Antidrog, al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, un specialist din cadrul formaţiunii centrale specializate în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiaşi unităţi, conform prevederilor Legii nr. 143/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată sursa citată.

Ofiţerii antidrog şi procurorii DIICOT au ridicat în prima jumătate a acestui an peste trei tone de heroină, cocaină, canabis şi 6.000 de comprimate interzise. Drogurile au fost capturate de la 41 de grupări, valoarea lor pe piaţa neagră fiind de ordinul sutelor de milioane de euro.

Cea mai mare captură de cocaină din România, de peste 2,5 tone, a fost făcută, la începutul lunii iulie, în Portul Constanţa. Doar în acest caz valoarea drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro. Anchetatorii susţin că substanţele nu erau destinate pieţei româneşti, urmând să fie scoase din România, sub forma unor transporturi de armură şi alte materiale, destinaţia fiind Olanda.

Reprezentanţii Poliţiei Române susţin că România rămâne o ţară de tranzit a drogurilor, nu o piaţă de desfacere. Droguri de mare risc ca heroina, cocaina şi ecstasy au, de cele mai multe ori, destinaţie finală ţări ca Germania, Spania, Olanda, Anglia sau Franţa.

Valoarea totală a sechestrelor instituite, de la începutul anului, în cazul suspecţilor de trafic de droguri este de 3.747.000 de lei.

Cele mai citite

Ciucă, vizită oficială în Chișinău

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, se va afla, astăzi, într-o vizită oficială la Chişinău, capitala Republicii Moldova.Vizita debutează cu o întâlnire cu preşedintele Parlamentului Republicii...

Piedone împarte apa caldă a lui Nicușor: Apă caldă la borcan!

Cristian Popescu Piedone, candidatul la funcția de primar al Capitalei, a lansat o campanie neobișnuită împotriva actualului primar, Nicușor Dan, distribuind personal apa...

Filmul unei generații

De azi, va circula pe marile ecrane filmul dedicat generației de fotbal care ne-a scos pe stradă în vremurile cenușii ale patriei, generația...
Ultima oră
Pe aceeași temă