37 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăSpecialTokes insista pentru autonomia "Tinutului Secuiesc"

Tokes insista pentru autonomia “Tinutului Secuiesc”

Membrii Consiliului National Secuiesc au anuntat, sambata, la Sfantu Gheorghe, rezultatele referendumului privind autonomia asa-numitului "Tinut Secuiesc". Astfel, 99,3% dintre cei intervievati s-au declarat in favoarea autonomiei. Referendumul intern, neoficial, cu urne mobile, s-a organizat in decurs de un an in judetele Covasna, Harghita si Mures.

Potrivit raportului Comisiei Permanente a Consiliului National Secuiesc, citat de Hotnews, in baza rezultatelor inregistrate se considera ca "referendumul este valabil si a avut succes, locuitorii Tinutului Secuiesc pe baza dreptului la autodeterminare au votat pentru infiintarea prin lege a Tinutului Secuiesc ca o entitate administrativ-teritoriala autonoma. Prin aceasta, comunitatea si-a exprimat vointa pentru autonomie" .

Realitatea TV transmite ca, tot astazi, Consiliul National Secuiesc va adopta un proiect al statutului de autonomie si un memorandum, prin care cere Consiuliului Europei sa trimita un raportor european care sa analizeze situatia generala a comunitatii maghiare din Romania.

Consiliul National Secuiesc este o organizatie neinregistrata juridic. A fost infiintata in 2003, la Sfantu Gheorghe, cu scopul declarat de a milita pentru a obtine autonomia teritoriala a asa-zisului "Tinut Secuiesc".

Pe de alta parte, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a declarat ca situatia din Kosovo este favorabila ridicarii automiei Tinutului Secuiesc.

"Facand abstractie de actele de violenta, situatia din Kosovo este absolut favorabila ridicarii autonomiei Tinutului Secuiesc si autonomiei comunitatii maghiare. Prin declararea independentei Kosovo, in mod direct s-au recunoscut drepturile colective ale minoritatilor nationale", a adaugat Tokes.

Cele mai citite

Coaliția se reunește pentru a discuta despre data alegerilor prezidențiale. Care sunt scenariile

Coaliţia de guvernare se reuneşte astăzi pentru a discuta despre data alegerilor prezidenţiale, pe fondul neînţelegerilor dintre PNL şi PSD privind calendarul acestui scrutin. Liberalii...

FCSB o va întâlni în turul 2 preliminar al UCL pe Maccabi Tel Aviv. Meciul nu se va disputa în Israel

Dacă FCSB va reuși să învingă formația Virtus din San Marino, campioana României se va confrunta în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor cu...

VIDEO. Irinel Columbeanu, revedere emoționantă, după 6 ani, cu fiica sa. “Mi-a fost foarte dor de tatăl meu!”

Fiica lui Irinel Columbeanu, Irinuca, a revenit în România pentru a petrece timp cu tatăl ei, care se află de luni bune într-un azil. Irina...
Ultima oră
Pe aceeași temă