13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialTocală: Familia Hardy vrea să ceară daune statului român de 1,5 milioane...

Tocală: Familia Hardy vrea să ceară daune statului român de 1,5 milioane de dolari

Preşedintele FR Baschet, Carmen Tocală a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că familia baschetbalistului Chauncey Hardy, ucis în toamna anului trecut într-un club din Giurgiu, s-aconstituit în parte civilă şi ar vrea să ceară daune statutului român şi învinuitului de circa 1,5 milioane de dolari.

“Ştiam că familia lui Hardy s-a constituit în parte civilă, la puţin timp după petrecerea tragediei. Am înţeles că vor cere daune materiale statutului român, pentru culpa medicală, dar şi învinuitului, de vreo 1,5 milioane de dolari. Mă aşteptam să nu se oprească din acţiuni, în ancheta paralelă din SUA e implicată şi CIA, iar avocaţii sunt un român şi un american. Doamna Hardy m-a sunat cu rugămintea să preia federaţia noastră cheltuielile avocăţeşti, dar este exclus ca federaţia să facă aşa ceva. S-au făcut referiri de către avocaţi la Divizia A şi protecţia jucătorului, dar să nu uităm că jucătorii de la Giurgiu ieşiseră din hotel pe la 1 noaptea. Erau în afara programului de echipă. Din ce ştiu, la Giurgiu, ca şi la mai toate cluburile din Divizia A, exista un Regulament de Ordine Interioară. Acestea se anexează contractelor şi se semnează de către jucători şi sunt confidenţiale, la fel ca şi contractul. Nu ştiu dacă Hardy a avut semnat acest regulament, dar ştiu că exista. Situaţia e cumva ca şi cu un muncitor de pe şantier, care semnează protecţia muncii, iar în afara orelor de program, seara de exemplu, merge pe şantier şi păţeşte ceva. Cine poartă vina?”, a declarat Tocală.

Potrivit presei americane, mama lui Chauncey Hardy vrea să lanseze acţiuni în justiţie pentru 123 milioane de dolari, la un tribunal federal, în care aduce acuzaţii de neglijenţă în timpul evenimentelor care au dus la decesul fiului său.

Conform The Hartford Courant, Ola Hardy şi avocaţii săi aşteaptă rezultatele unei anchete FBI. Ea susţine că fiul ei a aşteptat patru ore pentru a primi ajutor medical, că rezultatele autopsiei nu i-au fost prezentate şi că nu a aflat prea multe de la procurori. Avocaţii lui Hardy vor să deschidă acţiuni în justiţie atât în România, cât şi în SUA.

Senatorii Joe Lieberman şi Richard Blumenthal au ajutat familia în căutarea răspunsurilor şi adevărului, susţine sursa citată.

“Nu vreau să joc cartea rasismului. Nimeni nu vrea. Dar avem dovezi care arată că această crimă nu doar antiafroamericană, ci antiamericană. Ola Hardy încearcă să obţină dreptatea pe cale civilă şi avem idei în acest sens”, a declarat avocatul Richard Altschuler.

Un alt avocat, Sandy Moore, a afirmat că procesul va fi axat pe neglijenţa din partea celor două spitale, a clubului unde Hardy a fost atacat şi pe învinuit. Divizia A, liga unde a jucat echipa lui Hardy, poate fi acţionată în justiţie dacă avocaţii determină faptul că liga sau sponsorii nu au reuşit să ofere protecţie jucătorilor.

Agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit după ce a fost lovit cu pumnul în faţă, în urma unei altercaţii într-un club din Giurgiu, în toamna anului trecut, a fost condamnat, la 22 februarie, la cinci ani de închisoare de către Tribunalul Giurgiu, sentinţa nefiind însă definitivă.

Tribunalul Giurgiu l-a condamnat, miercuri, pe Ionuţ Adrian Tănăsoaia, acuzat că i-a tras un pumn în faţă baschetbalistului Chauncey Hardy, lovitură în urma căreia sportivul a murit, la cinci ani de închisoare, instanţa aplicând pedeapsa minimă întrucât bărbatul şi-a recunoscut fapta.

Pentru fapta lui, pedepasa prevăzută de lege este între cinci şi 15 ani de detenţie, sentinţa nefiind definitivă şi putând fi atacată cu apel.

Instanţa a dispus separarea părţii civile a dosarului, pentru a nu întârzia soluţionarea cauzei.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Ionuţ Adrian Tănăsoaia, zis Gipsy-Gypsanu, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Potrivit Ministerului Public, în dimineaţa de 9 octombrie 2011, la ora 4.13, Ionuţ Adrian Tănăsoaia, aflat într-un club din Giurgiu, pe fondul consumului de alcool şi al unui conflict spontan, l-a îmbrâncit şi apoi l-a lovit puternic cu pumnul în faţă pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, cre s-a dezechilibrat şi a căzut lovindu-se cu capul de pardoseală.

În urma impactului, victima a suferit leziuni traumatice cerebrale foarte grave, care au condus, câteva ore mai târziu (ora 19.10 ), la decesul acesteia.

Medicii legişti au stabilit că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeală, contuzie şi dilacerare cerebrală, fractură de boltă craniană iradiată la baza craniului.

Leziunile traumatice corporale cerebrale care au dus la deces s-au putut produce prin lovire cu şi de corp-plan dur în acelaşi context traumatic, iar între leziunile traumatice cranio-cerebrale şi deces există o legătură de cauzalitate directă şi necondiţionată, au conchis legiştii.

Surse judiciare au informat că baschetbalistul Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, avea o alcoolemie de 0,6 la mie, la momentul accidentului din discotecă.

Scandalul în urma căruia Chauncey Hardy şi-a pierdut viaţa a izbucnit în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în jurul orei 3.30, în clubul Emotione din Giurgiu, după ce baschetbalistul american, în vârstă de 23 de ani, ar fi vrut să danseze cu nişte tinere. El a fost lovit cu pumnul în bărbie de Ionuţ Adrian Tănăsoaia şi s-a izbit cu capul de pardoseala sălii de dans.

Americanul ar fi iniţiat un joc cu o tânără, căreia îi tot punea pe cap o şapcă, ceea ce i-a iritat pe tinerii care o însoţeau pe fată. Tănăsoaia i-ar fi spus lui Hardy să plece, însă conflictul verbal a degenerat, astfel că i-a tras un pumn în faţă, iar sportivul s-a dezechilibrat şi a căzut de pe treapta pe care se afla, lovindu-se cu capul de pardoseala de ciment. Rana produsă în cădere a fost gravă, ducând la decesul baschetbalistului.

Cele mai citite

Corpul de control al Ministerului Justiției va verifica dacă Vlad Pascu beneficiază de vreun tratament preferențial

Ministrul Alina Gorghiu a anunțat că trimite Corpul de control al Ministerului Justiției la Penitenciarul Poarta Albă, pentru a verifica dacă această instituție îi...

Navalnîi va fi înmormântat la Moscova, la 1 martie, la o zi după discursul lui Putin în Parlament

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut adversar al președintelui Rusiei, va fi înmormântat la Moscova la data de 1 martie 2024. Anunțul privind data și locul...

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă