Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta suplimenteaza, astazi, bugetul farmaciilor cu suma de 30 miliarde lei vechi. Astfel, totalul alocat pe luna in curs se ridica la 65 miliarde lei vechi. Potrivit declaratiilor directorului general al CJAS Constanta, dr. Liviu Mocanu, se preconizeaza o noua suplimentare de fonduri in ultima saptamana a lunii octombrie. Asadar, incepand de azi, toate unitatile farmaceutice din judet vor putea onora retetele compensate, gratuite, dar si pe cele in baza programului de boli cronice. Ieri, mai eliberau medicamente 77 de farmacii. Dintre acestea, 54 mai aveau fonduri pentru compensate si gratuite si alte 50 pentru boli cronice. Dr. Mocanu a mai precizat ca, din raportarile proviziorii ale farmacistilor, in luna septembrie s-au inregistrat economii in valoare de aproximativ 200 milioane lei vechi la medicamentele pentru bolile cronice si inca o suta de milioane lei vechi la compensate si gratuite. Exista farmacii care nu au adresabilitate, desi sunt amplasate in zone centrale. Spre exemplu, o unitate din zona garii a inregistrat economiii in valoare de peste 54 milioane lei vechi pe programul de boli cronice. „Unele farmacii nu au reusit sa cheltuie niciodata fondurile pe care le-am alocat pe boli cronice. Prin urmare, acestea nu vor beneficia de suplimentari. Parerea mea este ca s-au inscris prea multe pentru acest program. In 2005, aveam contracte cu 65 de unitati, iar anul acesta numarul lor a ajuns la 111”, a mai afirmat directorul general al CJAS Constanta.
Prescriu prea multe retete
Dr. Liviu Mocanu este de parere ca medicii de familie prescriu foarte multe retete compensate si gratuite. „Cu cat se aloca mai multi bani, cu cat creste numarul retetelor. Exista doua explicatii: fie oamenii se imbolnavesc din cauza modificarilor de temperatura, fie medicii de familie prescriu din ce in ce mai mult. Incercam sa aflam care este adevarata cauza”, a explicat directorul CJAS Constanta. In ceea ce priveste programul de diabet, din cele 37 de farmacii controlate pana in prezent de echipele Casei de Asigurari, toate aveau antidiabetice orale. „S-a constatat ca acestea acopereau 70% din necesar, un procent extrem de bun. Farmacistii sunt constiinciosi din acest punct de vedere si se aprovizioneaza periodic cu antidiabetice orale”, a concluzionat dr. Mocanu.
Interpretari gresite
Inainte cu o zi de intrarea in vigoare a noilor reglementari legate de programul de diabet zaharat, au existat voci care au interpretat gresit tabelul medicamentelor. Astfel, s-a produs o panica inutila in randul pacientilor care au fost indusi in eroare spunandu-li-se ca vor fi obligati sa plateasca o anumita suma de bani pentru procurarea medicatiei din farmaciile cu circuit deschis. „A fost o mica diversiune creata de anumite neintelegeri, insa bolnavii nu au de ce sa teama. Accesul lor tratament este gratuit. Controalele noastre in farmacii au vizat si acest aspect si nu s-au gasit nereguli”, a conchis dr. Liviu Mocanu, directorul CJAS Constanta.