Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat, marţi seara, că aşteaptă în cursul zilei de miercuri poziţia Consiliului Superior al Magistraturii faţă de ”sifonarea” unor informaţii din ancheta în derulare privindu-l pe fostul premier Adrian Năstase, scrie Agerpres.
”CSM are o datorie şi aştept mâine, cu mare interes, poziţia CSM, ca instituţie, şi inspecţia judiciară să ne spună dacă sifonarea acestor informaţii în cursul unei anchete în curs, care este şi un subiect extrem de sensibil, respectă legea sau nu şi dacă nu o respectă atunci magistraţii care nu respectă regulile sunt supuşi investigării CSM sau nu? Sunt foarte multe întrebări care ţin de o bătălie şi de comunicare şi de imagine (…) în care nu se mai respectă regulile”, a afirmat Corlăţean într-o intervenţie la Antena 3.
El a spus, referindu-se la şedinţa CSM din cursul dimineţii de marţi, că a fost ”cu scântei” şi a opinat că în afara bătăliei juridice în realitate este vorba de o bătălie de imagine şi comunicare.
În context, ministrul Justiţiei a criticat lipsa de reacţie a CSM faţă de faptul că în presă, mai exact la anumiţi jurnalişti, ajung informaţii înainte ca acestea să ajungă la procurori. ”Eu nu am văzut CSM-ul ca instituţie şi membrii (…) să ia o poziţie publică atunci când pe surse de la procurori, de la cei care desfăşoară anchete în diferite cazuri, aceste informaţii erau transmise la presă şi la jurnalişti adesea selectaţi, care jurnalişti ajungeau adesea chiar înaintea procurorilor la imobilele sau persoanele care urmau să fie supuse unor proceduri. Nu am văzut o reacţie a CSM-ului care să spună foarte clar că în timpul anchetei nu se scurg informaţii la presă sau la alţi destinatari privilegiaţi. Nu am auzit să se ia atitudine atunci când s-a recurs la justiţie televizată şi deja se ajunsese la incriminare şi la verdicte de culpabilitate, de vinovăţie, chiar înainte ca ancheta să se fi terminat. Nu am auzit să se ia atitudine atunci când prezumţia de nevinovăţie a devenit o glumă în ţara noastră. Ori în astfel de situaţii (…) toată lumea trebuie să respecte regulile. Dacă solicitaţi anumite lucruri de rezervă, de reţinere în declaraţii din partea unor actori politici, acest lucru este valabil pentru toţi”, a explicat Corlăţean.
În opinia sa, sesizarea Uniunii Naţionale a Barourilor şi intimidarea sau chiar sancţionarea avocaţilor este ”dincolo de orice limită”. ”Ceea ce mi s-a părut mie absolut dincolo de orice limită, faptul că se încearcă intimidarea unor avocaţi, sesizarea Uniunii Naţionale a Barourilor pentru a-i investiga pe aceşti avocaţi care până la urmă aparţin unei profesii liberale, îşi folosesc argumentaţia. (…) În Franţa sunt cazuri celebre, acolo avocaţii sunt foarte prezenţi în comunicarea publică. Faptul că s-a încercat intimidarea lor, sancţionarea, nu am înţeles foarte clar, instituţiei Avocatului Poporului pentru că ar fi ridicat o problemă extrem de sensibilă – existenţa unor decrete privind numirea unor judecători inamovibili. Este o chestiune care trece dincolo de orice limită. Instituţia Avocatul Poporului (…) este o instituţie constituţională, ea nu poate fi atacată aşa, oricum. Care a fost rezultatul în aceste întregi dezbateri? Astăzi la ora 18,30 (…) am constatat pe un site de agenţie de presă cum se transmite o informaţie extrem de interesantă. Pe surse DNA, citate de ziarul Evenimentul Zilei, se afirmă că unul (…) ar fi fost interceptat şi că o parte din convorbirile sale îl incriminează. Ce am discutat dimineaţă? Am discutat că aceste lucruri nu sunt în regulă, încalcă procedurile, că lucrul acesta trebuie stopat”, a subliniat Corlăţean.
Ministrul Justiţiei a criticat şi faptul că CSM nu este o instituţie „unitară”. ”Nu este o instituţie care să aibă o poziţie unitară din păcate. (…) Am constatat azi că s-a ajuns la propuneri care încalcă prevederi legale, prerogative ale presei, avocaţilor, constituţionale, ale Avocatului Poporului. Probabil din perspectiva unora cu toţii ar trebui să stăm în genunchi şi să sărutăm mâna împăratului. (…) Este o chestiune ce ţine de statul de drept, de libertatea de expresie care trebuie cenzurată în aspectele care ţin într-adevăr de funcţionarea justiţiei aşa cum este ea. Dar nu putem să acceptăm ca tuturor să ni se bage pumnul în gură. (…) Ministrul Justiţiei are un rol în a promova şi a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor şi ale celor care doresc să se exprime liber”, a punctat Titus Corlăţean.