13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialTitlul european, ratat pe mâna Elizei Samara?

Titlul european, ratat pe mâna Elizei Samara?

Partida care a decis noua campioană europeană la tenis de masă este încă vie în memoria sportivilor şi oficialilor români. Modul în care România a pierdut titlul în faţa unei formaţii a Germaniei care a avut drept protagoniste două sportive chineze a fost frustrant, iar momentul psihologic pare să fi fost, în accepţiunea generală, setul 4 din meciul 2, când Eliza Samara a ratat mingea de meci şi de 2-0 pe un atac prea grăbit. Ieri, la două zile după finală, discuţia legată de meci era încă interesantă, chiar dacă toată lumea recunoaşte că adversarele din China au fost prea tari.

 

1-3 după multe şanse ratate

 Luni, antrenorul constănţean Viorel Filimon a fost la un pas de o nouă performanţă istorică: titlul european cu echipa. După două finale ratate, România a avut un parcurs aproape perfect până în decisivul cu Ungaria, cele trei fete trecute pe foaie la fiecare meci, Daniela Dodean, Eliza Samara şi Bernadette Szocs s-au autodepăşit şi au reuşit să-şi respecte statutul de favorite, în contradicţie cu fosta rivală din finalele precedente, Olanda, care a reuşit să iasă din competiţie încă din primul tur.

Luni, după un maraton de şase ore, România a cedat cu 1-3 în faţa Germaniei, punctele fiind câştigate de cele două chinezoaice naturalizate, Han Ying şi Xiaona Shan, iar singurul punct al României venind în unicul meci în care, la masă, s-a aflat o nemţoaică, Kristin Silbereisen. Înfrângerea a lăsat în urmă frustrare multă pentru că impresia generală a fost că româncele au jucat mult mai bine, dar s-au bătut singure, pe erori impardonabile la acest nivel.

Fără a fi considerată vinovată de eşec, Eliza Samara a lăsat cea mai proastă impresie, pentru că în paleta ei a stat mingea de 2-0 la general, minge ratată care a şi blocat-o psihic, sportiva admiţând printr-o postare pe un site de socializare că ar „face orice să mai joace acea minge o dată”. Nici la Daniela Dodean, nici Bernadette Szocs (care a pierdut o şansă uriaşă în decisivul cu Shan) n-au fost atât de aproape de succes, iar asta este confirmat şi de reacţiile de acasă.

 Medalie cu gust amar

La clubul Farul, argintul Elizei a fost sărbătorit cum se cuvine, fiind o medalie deosebit de importantă pentru palmaresul clubului, dar competiţie a lăsat în urmă un gust amar.

„E un rezultate mare, al treilea consecutiv, dar meciul s-a pierdut pe mâna Elizei. Este foarte greu să joci împotriva unei sportive care nu renunţă niciodată, iar Eliza a recunoscut că parcă lovea într-un zid din care mingile se întorc în propriul teren. Totuşi, la acea minge de 3-1 şi 2-0 ea trebuia să fie mai atentă, să aştepte greşeala adversarului şi apoi să puncteze decisiv. Din păcate, acel moment a demoralizat-o şi a costat-o partida, iar apoi meciul pe noi”, ne-a declarat ieri directorul din cadrul CS Farul, Dumitru Mihăilescu.

Acesta are însă încredere că duminică, zi în care sunt programate finalele la dublu şi simplu, Eliza va aduce o nouă medalie României şi clubului Farul.

„Aşteptările sunt mari, dar nu degeaba a ajuns pe acel loc în clasamentul mondial. Faptul că intră în competiţie abia vineri este un avantaj pentru că se poate reface fizic şi moral după o competiţie grea şi noi suntem siguri că poate face o performanţă mare şi, de ce nu, să aducă un nou aur după cel din 2012”, ne-a spus oficialul.

Patru constănţeni sunt deja în întrecere

 

De marţi după-amiază, patru sportivi constănţeni au intrat deja în focurile calificărilor la simplu şi dublu. Foştii farişti Constantin Cioti şi Iulia Necula au jucat fără greşeală, la fel ca Andrei Filimon sau Cristina Hîrîci, românii dominând întrecerile cu o singură înfrângere în 16 partide de dublu şi simplu.

Cioti, legitimat acum la Werder Bremen, a înregistrat deja patru succese, două la dubvlu, unde face pereche cu Adrian Dodean. Şi două la simplu, cu elveţianul Nicolas Scampod şi bulgarul Petko Grabovski, iar ieri, după închiderea ediţiei a jucat decisivul cu letonul Olegs Kartuzovs. Astăzi, constănţeanul are meci decisiv la dublu, iar dacă trece, începe meciurile din şaisprezecimi.

Hîrîci are trei succese, două la dublu, unde este favorita 21 alături de Bernadette Szocs, şi unul la simplu (cu Maeyia Kuchuk în cinci seturi), iar asară a jucat cu Rufat Gulyeva, din Azerbaijan. Astăzi, dispută şi ea ultimele două meciuri din grupe.

Necula, legitimată acum la clubul spaniol Cartagena, are tot trei succese, două la dublu alături de Camelia Postoacă şi unul la simplu cu elveţienca Rahel Aschwanden (3-0), iar aseară a mai disputat un meci la simplu şi azi va încheia meciurile din preliminarii.

În sfârşit, veteranul Andrei Filimon nu a evoluat decât la simplu, pentru că la dublu este calificat direct în şaisprezecimi graţie locului 9  ocupat pe lista favoriţilot (alături de Adrian Crişan). Unicul succes trebuia dublat ieri în meciul cu Lionel Weber (Elveţia), pentru ca astăzi Filimon să joace decisiv cu cehul Tomas Konecny.

Ultima constănţeancă de pe listă, Eliza Samara, este calificată direct în fazele eliminatorii graţie statutului de favorită 3 la simplu, respectiv favorită 1 la dublu, alături de Daniela Dodean.

 

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă