21.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialŢiţeiul a depăşit 50 dolari/baril

Ţiţeiul a depăşit 50 dolari/baril

Prețul țiţeiului a depăşit 50 dolari/baril, potrivit unei analize realizate de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy/Saxo Bank, citată de Agerpres

În momentul în care nivelul a fost depăşit, lipsa unei consecinţe de cumpărare atât la WTI, cât şi la Brent a ridicat câteva semne de întrebare, iar vânzătorii au apărut imediat. Indicii cum că producătorii au mărit activitatea de hedging depăşind curba au crescut ‘riscul’ că aceste preţuri mari să ducă la stabilizarea producţiei în rândurile producătorilor cu costuri ridicate şi la o potenţială revenire, se arată în analiza Saxo Bank. 

‘Aşadar, e încă prea devreme să spunem dacă respingerea semnalează un vârf pe termen scurt pe piaţă. Avântul de optimism pentru ţiţei e puternic de câteva săptămâni deja. Mai ales datorită susţinerii fundamentale ce a venit din partea multiplelor întreruperi de aprovizionare care au ajutat, cel puţin temporar, la echilibrarea pieţei. Fondurile au crescut pariurile optimiste pentru ambele ţiţeiuri cu 75 de milioane de barili în săptămâna ce s-a terminat cu ziua de 17 mai. Poziţia combinată long de 650 de milioane de barili pe care aceşti investitori o deţin acum nu este departe de recordul înregistrat în aprilie. Această acumulare a poziţiilor long speculative în combinaţie cu observaţiile tehnice ce devin negative, stabilizarea numărului de platforme SUA şi marje sezoniere de rafinărie slabe comportă riscul declanşării unei corecţii mai profunde’, susţine reprezentantul Saxo Bank. 

Ţiţeiul WTI s-a tranzacţionat în creştere cu o fixare ascendentă, dar respingerea peste 50 dolari ar putea da ocazia unei corecţii tehnice. O asemenea mişcare ar duce-o iniţial în partea de jos a limitei, la 47 dolari, în timp ce o creştere ar determina că mişcarea să se extindă spre partea de jos a tendinţei ascendente de la minimul din februarie, în prezent la 45 dolari. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă