21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTINIMTEX, sub semnul crizei

TINIMTEX, sub semnul crizei

» Cea de-a 43-a editie a Targului National de Imbracaminte si Incaltaminte TINIMTEX debuteaza maine in Mamaia.

Camera de comert, industrie, Navigatie si Agricultura Constanta organizeaza, pentru prima data fara Romexpo, o noua editie a TINIMTEX, incepand de maine si pana pe 1 martie, in statiunea Mamaia. Presedintele CCINA, Mihai Daraban, a precizat ca vor participa circa 300 de societati comerciale, care expun pe o suprafata de 8.000 de metri patrati. "Ca in fiecare an, editia din februarie are o limitare din cauza sezonului rece", a subliniat acesta. 65% din firme sunt producatoare, restul de 35% sunt importatoare (numarul acestora din urma este in crestere usoara).

Potrivit lui Ion Danut Juganaru, presedintele executiv al CCINA, in acest an au fost si firme, circa 60 la numar, care au raspuns ca nu pot participa la editia din februarie pentru ca si-au inchis, temporar, fabricile. De altfel, si Aurelientiu Popescu, presedintele executiv al Fepaius, coorganizator al evenimentului, a declarat ca aceasta editia a targului sta sub semnul crizei economice si financiare mondiale. "2009 va fi un an an destul de greu pentru industria de imbracaminte si incaltaminte. Suntem deja in declin de trei ani, perioada in care numarul lucratorilor din domeniu a scazut de la 450.000 la 290.000", a precizat acesta. Popescu a mai spus ca sunt pe piata fabrici care au inteles cum sa faca fata acestor timpuri. "Este vorba de conceptul "fashion-fast": capacitatea de a produce colectii de zeci sau chiar sute de mii de exemplare in doua sau trei saptamani", a spus el.

 

Astfel, romanii au un mare avantaj fata de chinezi sau indieni, care sunt mult mai departe geografic de piata europeana. Popescu a subliniat ca o alta modalitate prin care se pot evita falimentele ar fi scaderea preturilor. "Turcii au facut-o deja, pana la nivelul de 20-30% al anului trecut. Patronii trebuie sa se gandeasca in acest an nu sa faca profit, ci sa aiba lichiditati pentru a-si continua acivitatea", a conchis presedintele executiv al Fepaius.

» Programul de vizitare este intre orele 10.00 si 19.00, cu exceptia ultimei zile, cand standurile se inchid la 15.00.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă