32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialTinerii sunt tot mai putin interesati sa plece la munca in strainatate

Tinerii sunt tot mai putin interesati sa plece la munca in strainatate

Fata de anul trecut, perceptia tinerilor privind calitatea vietii lor este predominant constanta sau pozitiva, se arata intr-un studiu prezentat ieri de Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor.

Principala concluzie a Barometrului de opinie este ca tinerii considera ca anul viitor vor trai mai bine decat in prezent, ceea ce ii face sa-si schimbe prioritatile. Astfel, interesul tinerilor pentru a pleca la munca in strainatate s-a redus substantial, acestia fiind mai degraba doritori sa-si petreaca vacanta in afara granitelor tarii. Declarativ, 29% dintre intervievati ar pleca temporar la munca in strainatate, cu 9% mai putin fata de anul trecut. Cu toate acestea, in raport cu prioritatile exprimate – in ordine, este vorba de continuarea studiilor, gasirea unei slujbe mai bune, imbunatatirea calificarii profesionale, detinerea unei locuinte proprietate personala, intemeierea unei afaceri si a unei familii, distractiile si calatoriile –  in realitate doar 4% ar pleca din tara. O oarecare schimbare s-a inregistrat si in privinta interesului manifestat fata de pregatirea extrascolara.

 

Tinerii sunt mult mai preocupati de cursurile extrascolare in domeniul afacerilor, contabilitatii, conducerii si organizarii firmei, interes aproape dublu fata de anul trecut, informatica si calculatoarele pierzand destul de mult teren.
Referitor la locul de munca si veniturile obtinute, tinerii sunt usor mai optimisti,  gradul de satisfactie fiind ceva mai mare – 49,2%  percep mentinerea nivelului calitatii vietii in raport cu anul trecut, iar 37,3% vad o  imbunatatire a acestuia. Imbunatatirea intr–o oarecare masura  a nivelului de viata se reflecta si in privinta accesului la un PC si la internet  (peste 70%, respectiv 50%), precum si al posesiei unui telefon mobil (80%).
"Cea mai importanta concluzie a acestui studiu de opinie este faptul ca tinerii din Romania, in 2008,  au o viziune pozitiva asupra viitorului. Aceasta nu inseamna insa ca sunt satisfacuti in totalitate de viata lor, de conditiile de trai, precum si de posibilitatile privind educatia si munca. Per total insa datele arata o tendinta pozitiva si o evolutie a calitatii vietii in viitorul apropiat", subliniaza Peter Kovacs, presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret.

» Slujba, casa si coruptia
Chiar daca aproape 65% dintre tineri se declara multumiti de job-ul prezent, 82% cred ca sansa de a avea un loc de munca reprezinta o problema. O alta mare ingrijorare a celor tineri este legata de locuinta. Astfel, 93% dintre intervievati considera ca tinerii au sanse foarte mici sa detina o proprietate. In fine, 95% din tineri sunt ingrijorati si de coruptia din tara, care devine o problema serioasa.

Cele mai citite

Sergio Ramos va părăsi Sevilla

Sevilla FC a anunțat luni că fundașul central Sergio Ramos, în vârstă de 38 de ani, va părăsi clubul la sfârșitul acestui sezon. Ramos,...

Decizia luată de Vladimir Putin după 24 de ani!

Președintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord în această săptămână pentru prima dată în ultimii 24 de ani, au anunțat cele două...

Un autocar și un autocamion din Ucraina s-au ciocnit în județul Constanța. Autocarul transporta copii ucraineni în Bulgaria

Un autocar și un autocamion, ambele din Ucraina, s-au ciocnit în județul Constanța, în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iunie 2024. Accidentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă