11.9 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialTinerii romi devin MEDICI: "Dacă eşti bun, nimeni nu te poate discrimina...

Tinerii romi devin MEDICI: „Dacă eşti bun, nimeni nu te poate discrimina pe criterii etnice”

Are 18 ani şi a intrat la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi cu 9,19. Este o tânără ca oricare alta, însă mediul din care provenea nu i-ar fi permis niciodată să îşi împlinească visul. „Discriminarea m-a făcut să vrea să le demonstrez celorlalţi că nu contează etnia; dacă eşti bun, nimeni nu te poate discrimina pe criterii etnice”, îmi explică proaspăta studentă de etnie romă.

Alexandra-Daniela Constatinescu a făcut un an de pregătire gratuită la chimie, în cadrul programului O Generaţie de Profesionişti Romi în Domeniul Medical„, un program naţional adresat tinerilor de etnie romă care îşi doresc o carieră în medicină, dar care nu ar avea posibilitatea să-şi urmeze visul, din cauză că provin din familii vulnerabile.

Discriminarea nu trebuie să fie luată ca un handicap

Alexandra este din Brăila şi are 18 ani. Ea apreciază că, fără cursuri, nu ar fi reuşit niciodată să fie admisă la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. „Nu cred că aş fi reuşit la Farmacie, pentru că majoritatea candidaţilor se pregăteşte în particular şi, din cauza situaţiei mele, părinţii nu îmi puteau oferi ore suplimentare”, explică tânăra studentă pentru România Liberă.

A mers la ore de cinci ori pe lună, câte două ore, din decembrie 2011 până în iulie 2012. La fiecare tutorat, ea avea de pregătit teme şi era evaluată. Dacă lua note de 9 şi 10, primea o bursă lunară în valoare de 400 lei, iar, dacă lua note mai mici, primea 200 lei pe lună.

„Nu pot să spun că am fost discriminată, discriminarea nu trebuie să fie luată ca un handicap. Discriminarea m-a făcut să vreau să le demonstrez celorlalţi că nu contează etnia, dacă eşti bun, nimeni nu te poate discrimina pe criterii etnice”, arată tânăra.

Citeşte şi Povestea copiilor care nu ştiau nici să se joace. Cum sunt „educaţi” părinţii să-şi trimită copiii la şcoală

Ea povesteşte că şi-a ales profesia de farmacistă din clasa a XI-a, pentru că îi oferă satisfacţii morale, dar şi financiare. „Am vrut să ajut, în primul rând, persoanele de etnie romă, pentru că sunt discriminate, judecate pentru vestimentaţie sau statut şi respinse”, îmi spune Alexandra.

360 de locuri în anul şcolar 2012-2013, în programe de mentorat şi burse şi 125 de locuri la  cursuri de calificare în medicină

Până pe 30 octombrie, tinerii romi care îşi doresc să urmeze o carieră în domeniul medical se pot înscrie în programul de burse oferite de Active Watch- Agenţia de Monitorizare a Presei, în colaborare cu mai multe organizaţii non-guvernamentale, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Active Watch în colaborare cu Fundaţia Roma Education Fund Romania, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru pentru Politici de Sănătate-SASTIPEN şi Open Society Institute oferă, în total, 360 de locuri prin programul „O Generaţie de Profesionişti Romi în Domeniul Medical”, care este  cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013. Programul este implementat la nivel naţional între ianuarie 2011 şi ianuarie 2014.

În cadrul Programului de Dezvoltare Personală, 500 de elevi şi studenţi romi vor putea beneficia de cursuri în domeniul medical în anii şcolari 2011-2012 şi 2012-2013.

Pentru anul şcolar 2012-2013, tinerii romi se pot înscrie, în funcţie de interese şi calificare, în programul de dezvoltare personală „Profesionişti romi în domeniul medical” sau în programul de calificare şi recalificare a tinerilor romi în domeniul medical.

În cadrul programului „Profesionişti romi”, componenta de mentorat şi burse se adresează studenţilor la facultăţile de medicină şi farmacie,  de la colegiile medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor de la şcolile postliceale medicale. Pentru acest an şcolar, Active Watch pune la dispoziţie 160 de locuri pentru tinerii romi care doresc să-şi continue studiile în domeniul medical.

În total, organizaţiile partenere oferă 160 de burse beneficiarilor componentei mentorat. Astfel, 15.500 lei/an este bursa acordată studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi medicilor rezidenţi cu media anuală sau media examenului de admitere peste 9 (bursa de excelenţă); respectiv 11.000 lei/an se acordă studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor care au media anuală între 6 şi 8,66. Bursa acordată elevilor şcolilor postliceale sanitare valorează 6.800 lei/an şi o primesc cei care obţin minim media 7, explică, pentru România Liberă, coordonatorul Departamentului de Comunicare al Active Watch, Ana Ciutu.

Componenta tutorat şi burse se adresează elevilor care sunt în clasa a XII-a sau care au absolvit liceul şi nu sunt înscrişi în nici o formă de învăţământ şi care vor să facă pregătire la biologie, chimie şi fizică. Organizaţia pune la dispoziţie 200 de locuri la cursurile de pregătire gratuite.

De anul acesta, tinerii romi pasionaţi de medicină pot aplica şi pentru unul din cele 125 de locuri din programul de calificare şi recalificare în domeniul sănătăţii, igienei şi serviciilor sociale. 

Citeşte şi Ce înseamnă arhitectura socială în România

Până acum, 140 de tineri s-au înscris în programul de dezvoltare „Profesionişti romi”, iar trei tineri au fost interesaţi de programul de calificare şi recalificare. Dacă vreţi să vă înscrieţi la oricare din cele două programe, accesaţi aici site-ul profesioniştiromi.ro.

În anul academic 2011-2012, 80 de studenţi romi au beneficiat de sesiunile de pregătire teoretică şi de burse, 79 de elevi s-au pregătit la biologie, chimie şi fizică, 30 de medici au fost angajaţi ca mentori şi 47 de profesori de biologie, chimie şi fizică au fost angajaţi în program.

Cele mai citite

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

România rămâne cea mai săracă țară din UE, cu o treime din populație expusă riscului

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană din punct de vedere al prosperității economice, având o...
Ultima oră
Pe aceeași temă