1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialTinerii de la tara prefera sa munceasca la capsuni, in Spania

Tinerii de la tara prefera sa munceasca la capsuni, in Spania

Prima etapa a caravanei „Fermier in Europa”, initiata de Ministerul Integrarii Europene si derulata la nivelul judetului Buzau prin colaborarea dintre reprezentantii mai multor institutii locale, s-a incheiat. Dupa ce au vizitat zece localitati din mediul rural in scopul transmiterii informatii cu privire la aderarea la Uniunea Europeana, organizatorii au tras linie si au contabilizat rezultatele caravanei.

Participantii la caravana „Fermier in Europa” au provenit din mai multe categorii sociale, precum invatatori, preoti, personal al administratiei locale, populatia activa din mediul rural, fermieri, agricultori si pensionari, iar numarul lor a fost determinat in special de gradul de implicare a reprezentantilor primariei din fiecare localitate in care s-a desfasurat actiunea. Chiar daca prioritara in obiectivele caravanei a fost informarea cu privire la normele UE, actiunea a fost perceputa de multi participanti si ca o posibilitate de a-si expune nemultumirile care ii macina cel mai tare in domeniul agriculturii. La Puiesti, spre exemplu, problemele pe care locuitorii din zona le-au adus in discutie au fost cele legate de imposibilitatea de a se adapta in scurt timp la standardele sanitar-veterinare, de a-si identifica parcelele din cauza lipsei hartilor cadastrale si de inexistenta unei piete pe care sa-si vanda animalele, deoarece oborul de la Ramnicu Sarat este inchis, iar deplasarea intr-o localitate mai indepartata ar implica costuri pe care nu si le pot permite. Comuna Grebanu a fost „campioana” in ceea ce priveste numarul participantilor la actiune, acesta fiind de peste 100 persoane.

Dificultati la obtinerea imprumuturilor de la banci

Satenii au contestat modul de obtinere a imprumuturilor de la banci, care, conform spuselor acestora, „de obicei evita sa acorde finantari locuitorilor din mediul rural”. A fost adusa spre dezbatere „dilema” cofinantarilor si a institutiilor care pot sa ofere informatii si consultanta in scrierea de proiecte. Locuitorii din Unguriu au ridicat problema cotei de lapte, multi dintre cetateni aratandu-si nedumerirea fata de semnificatia acesteia, ce a determinat „refuzul si teama de a se inscrie”. La Gura Teghii, au fost semnalate nereguli privind acordarea subventiilor pentru locuitorii din zona montana si au fost prezentate nemultumirile fata de prevederile politicii agricole comune. Locuitorii din Catina s-au plans ca pretul graului este foarte mic si ca obtinerea subventiilor prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura se face foarte greu si s-a reluat problema succesiunilor si a titlurilor de proprietate. In comuna Podgoria, participantii la actiune s-au aratat interesati de reabilitarea vitei nobile si de modalitatile de infiintare a grupurilor de producatori. Pe locuitorii din Colti, problema care ii macina cel mai tare pe acestia este reprezentata de alunecarile de teren.

Absenta tinerilor de la intalniri

Elementul comun al celor zece localitati in care s-a derulat caravana l-a constituit absenta tinerilor de la aceste intalniri. Motivul invocat pentru acest aspect a fost faptul ca „multi sunt plecati in Spania sau Italia”, cel mai important segment al fortei de munca fiind astfel „gonit” sa munceasca pentru straini, din cauza starii materiale precare. Gradul de implicare a participantilor la manifestare a variat de la o comuna la alta: unii sateni au fost foarte reticenti, insa pentru cei mai multi, caravana a constituit un prilej de aprige dezbateri. Cea de-a doua etapa a actiunii „Fermier in Europa” se va derula incepand cu luna decembrie a anului in curs.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă