Elevi şi studenţi s-au perindat, ieri, în număr mare, la standurile celui mai important târg educațional al anului, World Education Fair. Adolescenţii au avut ocazia să discute cu reprezentanții celor mai prestigioase instituții de învățământ din lume despre ofertele de studii universitare, mastere, MBA, studii liceale, dar și tabere academice de limbi străine. Cei mai mulţi dintre vizitatori, elevi de liceu, au vrut să afle cât de greu este să devii student în altă ţară şi cât de mari sunt taxele de şcolarizare. Unii ştiu deja ce domenii de studiu vor urma, alţii se lasă încă pe mâna consilierilor din educaţie. Cert este faptul că tinerii se văd muncind peste hotare după ce îşi încheie studiile.
„Vreau să studiez în Marea Britanie“
“Eu vreau să studiez în Marea Britanie Dreptul. Târgul este o oportunitate pentru mine să aflu mai multe, să mă informez. Sunt în clasa a XI-a. Mai am un an şi apoi să văd unde aplic. Din ce ştiu până acum, englezii au un sistem de împrumuturi foarte bun pentru studenţi. Şi burse excelente. Sper să prind una. În străinătate sunt oportunităţi de angajare mai mari şi programe foarte bune pentru adolescenţi şi studenţi, în general. Aş vrea să profesez în Marea Britanie”, ne-a spus o liceană de la Colegiul Naţional Pedgogic „Constantin Brătescu”. Un alt adolescent, tot în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, ne-a spus că este interesat de universităţi din Anglia sau Olanda. „Urmez secţia de matematică-informatică şi mai departe aş vrea să merg pe linia informaticii. Este un domeniu foarte bine plătit peste hotare. Clar nu mă mai întorc în ţară”, a spus elevul.
„În țară nu avem condiții de angajare“
Printre vizitatori, şi o studentă la masterat. „Eu am terminat inginerie auto. Aş vrea să fac o aprofundare tot pe inginerie auto sau pe partea de design, proiectare. Am optat pentru Olanda, Marea Britanie, Danemarca şi Italia. Să văd care sunt condiţiile. Am înţeles că se oferă şi burse şi vreau să aflu în cât timp trebuie daţi banii înapoi. Am terminat patru ani de inginerie şi în ţară nu avem condiţii de angajare. Cel puţin în Constanţa nu găseşti. Alte centre din ţară sunt foarte bine dotate din punctul de vedere al practicii. Aici, doar să mergem la reprezentanţe şi să spălăm pe acolo pe jos”, a declarat fata.
Zeci de cereri
Organizatorii târgului educaţional spun că numărul celor care aplică pentru străinătate, dar şi cei care sunt acceptaţi de universităţi din străinătate, a crescut şi pe plan local. „Toţi cei care au aplicat prin biroul nostru de consultanţă anul acesta au primit scrisori de acceptare din partea universităţilor. Sunt în jur de 60 de cereri până acum. Înscrierile continuă. Anul trecut, 40 de constănţeni au fost admişi în instituţii de învăţământ superior din străinătate”, a precizat manager regional Ana Larisa Pospai.
Cele mai căutate universităţi
În ceea ce privește “destinațiile” universitare ale tinerilor români, topul este dominat de Marea Britanie cu Coventry, Greenwich, Lancaster, urmată de Olanda (The Hague University of Applied Sciences) și Danemarca (VIA University). Taxele de școlarizare pentru studii universitare pot fi acoperite prin împrumuturi oferite de guvernele statelor respective, cum se întâmplă, de exemplu, în Marea Britanie și Olanda. În același timp, țările nordice nu percep taxe de școlarizare pentru cetățenii UE, însă nivelul de admitere este competitiv, iar numărul de locuri limitat.
Împrumuturi şi pentru studiile de masterat
Ca noutate în 2016, studenții români îşi pot finanţa și studiile postuniversitare sau MBA în Marea Britanie cu împrumuturi acordate de Guvernul britanic și Departamentul de Business Inovation. Mai precis, începând cu anul universitar 2016-2017, s-a aprobat acordarea de împrumuturi și pentru programele postuniversitare sau de MBA pentru studenţii români. Valoarea maximă a unui împrumut pentru studii postuniversitare în Marea Britanie este de 10.000 de lire sterline și este valabilă pentru toate programele și formele de învățământ.
În prezent sunt peste 45.000 de tineri români care studiază în străinătate, la diverse nivele educaționale, licee sau universități, iar numărul acestora este în creștere cu aproximativ 20% pe an.
Conform statisticilor Intergral Edu, tinerii români care pleacă să studieze în afară aleg în ordine următoarele domenii universitare de studiu: IT, business management, media si comunicare, management hotelier și inginerie.
PREŢURI
Cât costă?
În Marea Britanie taxele de școlarizare pot ajunge la 9.000 de lire pe an, iar în Scoția la 1.820 lire. Ambele sunt acoperite de împrumuturi acordate de stat, iar criteriile de eligibilitate sunt ușor de atins. În schimb întregul proces de acordare poate fi descurajant uneori din cauza procedurilor. În Olanda taxele de școlarizare ajung la 1.984 euro/an, care pot fi acoperite prin intermediul unui împrumut. Atât Marea Britanie, cât și Olanda au condiții de rambursare rezonabile. Cei care sunt interesați de studii în Marea Britanie trebuie să cunoască faptul că pe lângă taxele de școlarizare, se adaugă costul cu cazarea, care poate varia între 4.000 și 6.500 lire pe an și banii de buzunar, pentru care trebuie avută în vedere o sumă care începe de la 300-500 lire pe lună.