19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Tinerete fara tinerete" a pornit, normal, de la Institutul "Ana Aslan"

„Tinerete fara tinerete” a pornit, normal, de la Institutul „Ana Aslan”

S-a dat primul tur de manivela la „Youth Without Youth”, filmul pe care Francis Ford Coppola il realizeaza in Romania dupa nuvela lui Mircea Eliade, „Tinerete fara tinerete”. Printr-o ironie a sortii, demna de o ecranizare dupa Mircea Eliade, primele cadre ale acestei meditatii pe tema timpului s-au tras tocmai la Institutul de Geriatrie „Ana Aslan” de langa Bucuresti, leaganul tineretii vesnice. Alaturi de protagonistul Tim Roth si de Bruno Ganz (care il joaca pe profesorul Stanciulescu) au mai filmat si actorii romani Andrei Vasluianu, Florin Piersic Jr., Adriana Titieni, Mihai Iacob si Mirela Oprisor. Echipa va ramane la „Ana Aslan” o luna de zile, dupa care se va deplasa la Cheile lui Solomon de la Brasov, la Sinaia, Constanta, Balcic (Palatul Reginei Maria), Piatra Neamt. Va mai reveni si la Bucuresti. Cateva cadre se vor trage la Taj-Mahal, in India, precum si in Malta. In schimb, Elvetia din nuvela va fi imaginata undeva prin Romania.
„Am fost fericit sa descopar (n. red. – in nuvela lui Eliade) teme-cheie pe care as vrea sa le aprofundez – timpul, constiinta, visatul cu ochii deschisi”, se confesa luna trecuta Francis Ford Coppola revistei „Variety”, prima revista americana care a salutat reintoarcerea la regie a cineastului consacrat in ultimii opt ani, de la „The Rainmaker” incoace, productiei de film si de vinuri. Tot „Variety” (dupa care s-au luat o sumedenie de site-uri de film) mai precizeaza echipa lui Coppola: Mihai Malaimare Jr. este directorul de imagine, Calin Papura – scenograf, Gloria Papura realizeaza costumele, oscarizatul Peter King – machiajul, iar Osvaldo Golijov – coloana sonora. Filmul e produs de Francis Ford Coppola prin Zoetrope, producatori executivi fiind Anahid Nazarian si Fred Roos. Rolurile principale sunt detinute de Tim Roth, Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara si Marcel Iures. Tot in „Variety”, Francis Ford Coppola marturisea ca a venit in Romania pentru ca Hollywoodul nu-i ofera decat posibilitatea de a face filme cu gangsteri, dar se pare ca nu a mers nici aici ca in unt, pentru ca in singurul interviu pe care l-a dat pana acum postului Pro TV se plangea ca i s-au cerut destul de multi bani pentru unele locatii. Filmarile sunt preconizate sa ia sfarsit in februarie viitor.
Prezent in Romania inca din luna iunie (dupa o vizita de recunoastere in februarie), Coppola a fost totusi relativ putin vanat de papparazi, singurele fotografii si imagini care au aparut in presa si la jurnalele de stiri fiind cele in care iesea dintr-un restaurant, cu o fata de masa in chip de paravan. In schimb, alaltaieri facea turul redactiilor o oferta din partea unei persoane, probabil cineva care facuse parte pana la un moment dat din echipa, care se oferea sa vanda tot felul de informatii despre filmari. Deci un alt fel de gangster.
Nuvela „Tinerete fara tinerete” spune povestea fantastica a unui barbat care dobandeste tineretea vesnica dupa ce e lovit de un fulger. Eliade a plasat actiunea in preajma celui de-al doilea razboi mondial, dar agentii Gestapo-ului nu deviaza cursul povestii de la temele mari ale prozei lui Eliade, ci doar fixeaza niste repere in real. Pentru Francis Ford Coppola (ajuns la varsta de 66 de ani), care marturisea in interviul dat la Pro TV ca a ajuns la Eliade la sugestia unei prietene, profesor universitar, acest film este o ocazie nu numai de a reveni la temele care l-au fascinat in studentie, dar mai degraba de a se redescoperi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă